Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spiel 17-10-2002

Titel (5K) Verslag

Spiel, Essen, 17 oktober 2002

Eindelijk was het weer zo ver: Spiel ! Iets later dan gepland stond Jeroen voor mijn deur. Snel in de auto op weg naar Duitsland. Het was wat drukker op de weg dan verwacht, maar het leverde geen onnodige vertraging op. Rond 10 uur reden we de parkeerplaats op. Snel naar de ingang, waar we ongeveer 10 minuten in de rij moesten staan. Toen waren we binnen. We besloten eerst maar een rondje door de zalen te maken om het aanbod te bekijken en de prijzen te vergelijken. De meeste uitgevers en winkels stonden op ongeveer dezelfde positie als vorig jaar, dus de oriëntatie viel erg mee. Bij Cwali waren de ZooSim tafeltjes al goed bezet. Het spel zag er prima verzorgd uit en bleek een van de toppers van de beurs te zijn. De hal met kinderspeeltoestellen lieten we maar links liggen en we kwamen uit in de fantasyhal. Het was mooi om alle kleding en accessoires te zien, maar dat was toch niet waar we voor gekomen waren. Toch waren hier nog enkele spellenwinkels met best wel scherpe prijzen. Dat moesten we onthouden. De tweedehandsmarkt en de comics hal waren van plaats verwisseld, zodat we eerst door de comics hal heen moesten. Daar bleven we niet lang hangen. De tweedehandsmarkt was al vrij druk, maar we wisten toch nog een blik te werpen op de stapels spellen. Er zat niet echt iets tussen waar we naar op zoek waren. In deze hal waren ook veel computerspellen en enkele kleine uitgevers. Snel gingen we door naar de volgende hal, waar voornamelijk de grote uitgevers te vinden waren. De verwachte nieuwe spellen waren daar te vinden. Bij Hans im Glück eigenlijk niets nieuws, behalve het aangekondigde nieuwe Carcassonne spel. Bij Alea kon het prototype Edel, Stein & Reich gespeeld worden, een nieuw spel in de kleine serie. Uiteraard waren alle tafeltjes bezet. 

De eerste grote ronde zat er bijna op. Voor de zekerheid kochten we vast de Ladybohn uitbreiding en de mini-serie van Michael Schacht. Ondertussen kwamen we ook Guido en Deborah tegen. Zij waren voor het eerst bij Spiel en onder de indruk van de grootte en de prijzen. Tijdens het bijpraten nuttigden we meteen maar een broodje. We besloten onze ronde verder te vervolgen. Uiteindelijk kwamen we weer in de aanvangshal uit. De winkel die daar stond had enkele goede spellen van de afgelopen jaren voor zeer lage prijzen te koop. Daar werden dus de nodige cadeautjes ingekocht. We waren nog niet veel bekenden tegengekomen. Wel stond onverwachts Bordspel.com Erwin achter ons. Een gevaarlijke situatie, want als het dak zou instorten zouden de webmasters van 3 Nederlandse spellenwebsites in één keer getroffen kunnen worden. We besloten in het volgende rondje de eerste aankopen te gaan doen. Eerst werden echter de abonnementen op de Spielbox en de Spielerei verlengd. Bij sommige spellen waren er flinke verschillen in prijs geconstateerd, terwijl bij andere de verschillen minimaal waren. Eerst maar naar de fantasyhal, waar vooral Jeroen goede zaken deed. Hier moest ook nog ergens Battle Cry voor een scherpe prijs te vinden zijn, maar we wisten niet meer waar en we zochten ons wild. Bij de aanschaf werd vooral uitgegaan van de van tevoren bekend geworden informatie en de reacties die we van anderen hoorden. Bij Splotter vonden we Jumbo Gerard. Tijdens het bijpraten gaf hij een kaartje met een reclame van het spel Squad Seven. Het was ons toen nog niet duidelijk dat het om een geheim nieuw spel van Jumbo ging. Daar kwamen we pas later achter, toen we 999 Games Frank vlak bij een gecamoufleerde truck tegenkwamen. Deze truck zou ook op het Spellenstapel komen te staan. 

Om vier uur moest ik bij de Ravensburger stand aanwezig zijn, omdat aldaar de uitreiking van de Gamers' Choice Award zou zijn. Daar waren dan ook diverse bekenden vanuit de hele wereld. Toen we er aankwamen stond Greg zijn speech in het Duits nog te oefenen onder het goedkeurende geknik van Andreas. Een groot deel van de juryleden was reeds aanwezig. Greg had zich voor de gelegenheid keurig in het pak gestoken en begon voortvarend aan de speech. Het Duits was best te volgen en uiteindelijk kreeg Ravensburger de prijs uitgereikt voor San Marco en Kris Burm kreeg de prijs voor zijn spel Dvonn. 

Daarna nog even napraten met de diverse internationale spelers, maar uiteindelijk moest er toch afscheid worden genomen. Het einde van de dag naderde snel. We moesten nog de nodige aankopen doen, dus de route werd even besproken. De stapels aankopen werden op de karretjes geladen. Ook haalden we ons gereserveerde exemplaar van Keythedral op. Het was maar goed dat we gereserveerd hadden. Alle niet-gereserveerde exemplaren waren reeds uitverkocht. Van de 600 exemplaren waren overigens ruim 500 gereserveerd. Rond een uur of zes had ik bij de uitgang nog een afspraak met iemand die enkele tweedehands spellen zou meenemen. Toen deze waren overgedragen kon de terugreis worden aanvaard. De stapels spellen konden maar met moeite in de auto. De achterbank kwam in ieder geval goed van pas. Rond een uur of half negen werd ik keurig voor de deur van mijn huis afgeleverd. De eerste dag was voorbij gevlogen.

Nabeschouwing: Voor een donderdag was het best druk in Essen. Er waren in tegenstelling tot vorig jaar eigenlijk geen gratis hebbedingetjes te vinden en er was geen spel dat echt als topper van de beurs naar voren kwam. Helaas mocht er trouwens nog steeds gewoon gerookt worden in de hallen. Een heleboel bekenden die ook aanwezig zouden zijn, heb ik niet gevonden. 's Avonds nog snel de gemaakte foto's op internet gezet.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002