Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Game Time

Titel (5K) Verslag

Game Time, 27 april 2002

Arjo en Yvonne organiseerden hun jaarlijkse spellenweekend Game Time, van vrijdagavond tot zondagmiddag. Ronald I was op zaterdag aanwezig. Nadat hij Piratenbucht aan een aantal andere spelers had uitgelegd, schoof hij aan bij Gnadenlos. Dit is een spel dat zich in het Wilde Westen afspeelt. De spelers moeten zich financieel staande weten te houden tijdens de goudjacht, de revolvergevechten en de pokerspelen. Via een biedsysteem worden diverse personages verkocht, die de spelers kunnen inzetten bij de eerder genoemde activiteiten. Als je 1e of 2e wordt bij de goudjacht, verdien je goudstukken, als je het revolvergevecht wint, mag je 2 schuldbekentenissen terugnemen, als je het revolvergevecht verliest, word je afgevoerd, als je het pokeren wint, mag je plaatsen naar voren op het scorespoor en als je het pokeren verliest, ga je plaatsen naar achteren op het scorespoor. Met goudstukken kun je ook nog plaatsen kopen op het scorespoor. Elk van de activiteiten heeft voor de winnaar als nadeel dat het personage moet worden afgelegd. Enkele malen tijdens het spel worden via een speciaal systeem de gebruikte schuldbekentenissen bekend gemaakt en moeten de spelers deze afrekenen. Kun je dat niet, dan moet je 5 plaatsen achteruit op het scorespoor en krijg je een aasgier. Bij de derde aasgier lig je uit het spel. Er werd vrij voorzichtig gespeeld, zodat pas tegen het einde van het spel spelers aasgieren tegen het lijf liepen. Het begin van het spel was erg aftasten en zelfs een beetje saai. Maar na verloop van tijd kregen de spelers de verschillende mechanismen van het spel een beetje in de vingers en werd het toch nog een beetje spannend. Monique kon het al snel niet meer bijbenen. Ze kreeg steeds net niet de goede personages in handen en had bijna geen mogelijkheid meer om uit de uitzichtloze positie te komen. Ronald I en Jeroen lagen op kop en vlak voor het einde moest Jeroen een aasgier incasseren en viel terug. Hij kon nog gelijk komen met Yvonne, maar zij had meer geld over. Eindstand: Ronald I 24, Yvonne 18, Jeroen 18, Monique 6. Een aardig spel, maar geen topper. 

Uit dezelfde serie komt het spel Eden. Ronald I was de enige die het kende en kon het spel dus uitleggen. Yvonne werd vervangen door Arjo. Ook nu was het weer aftasten tijdens het spel. Ronald I richtte zich in eerste instantie op mana inkomsten, terwijl de rest een positie op het bord veilig stelden. Toen begonnen de grote overnames en iedereen kroop richting de 20 punten. Onverwachts stond Monique er goed voor. Jeroen was de enige die er nog wat aan kon doen, maar dat kostte hem teveel mana. Het was een koud kunstje voor Monique om terug te slaan en de overwinning te pakken. Monique 20, Arjo 17, Jeroen 15, Ronald I 15. Ronald I had ook nog een oud dobbelspelletje meegenomen: Can't stop. Hierbij gooien de spelers 4 dobbelstenen die verdeeld worden in 2 tweetallen. Deze tweetallen bepalen in welke kolom van het speelbord een pion naar boven mag. Een speler mag door blijven gooien met de dobbelsteen, totdat hij besluit te stoppen, of totdat het misgaat. Het is dus maar de vraag hoe ver je door durft te gaan. "Nog één keertje" was dan ook een veelgehoorde kreet. De speler die als eerste bij 3 kolommen de top bereikt, wint het spel. Monique was hard op weg en werd flink aangemoedigd vooral door te gaan, in de hoop dat het zou mislukken. Gelukkig voor haar ging het niet mis en won ze het spel. Eindstand: Monique 3, Jeroen 2, Ronald I 1, Arjo 0. Een luchtig tussendoortje. Aan de andere tafel werd een tweede spel Piratenbucht gespeeld. Het spel sloeg goed aan. Jeroen V was helemaal verheugd dat hij met 3 dobbelstenen 3 treffers wist te plaatsen bij een tegenstander die zich in de mist had verscholen. Ronald I had Puerto Rico meegenomen en daar was voldoende belangstelling voor. Hugo en Jeroen V kenden de regels nog niet, dus Ronald I was weer het haasje. Jeroen V richtte zich op veel verschepen van goederen, terwijl Ronald I zich op de Manufaktur richtte en veel produceerde. Toen hij ook nog de werf wist te kopen, was het lot van de andere spelers bezegeld. Hij kon telkens een flinke hoeveelheid goederen verschepen en liep snel in op Jeroen V. Arjo en Hugo wisten beiden nog een groot gebouw te kopen, maar dat bleek niet voldoende voor de overwinning. Eindstand: Ronald I (20+0+30=) 50, Jeroen V (12+0+36=) 48, Arjo (18+7+20=) 45, Hugo (15+7+22=) 44. 

(21K)

De heren strijden in Piratenbucht.

Ondertussen werd op internet de uitzending van de wedstrijd van de Amsterdam Admirals tegen de Barcelona Dragons opgezocht. Arjo en Yvonne zijn grote fans van de Amsterdam Admirals en proberen zoveel mogelijk wedstrijden te volgen. Dankzij de kabelinternetverbinding konden hele acceptabele wedstrijdbeelden worden ontvangen. Jeroen had Acquire meegenomen en Jeroen V legde het spel uit, gesteund door het spelregelboekje. Jeroen V en Monique gingen erg goed van start, terwijl het bij Jeroen juist erg tegenzat. Hij was dan ook de eerste die zonder geld kwam te zitten en kon de rest van het spel niet veel uithalen. Ronald I hield weer vast aan zijn strategie om zoveel mogelijk tweede te worden, maar dat werkte niet echt geweldig. Alleen Arjo wist zich nog bij de koplopers te voegen. Eindstand: Jeroen V 50.300, Arjo 35.200, Monique 33.900, Ronald I 29.100, Hugo 23.700, Jeroen 16.400. Als avondeten werd voor Chinees gekozen. Terwijl sommige spelers het gingen halen, keek de rest naar de wedstrijd van de Amsterdam Admirals en ruimden de tafels een beetje leeg. De maaltijd liet iedereen zich goed smaken. De hoeveelheid was prima gekozen en er bleef niet veel over. Ronald I had de Carcassonne uitbreiding meegenomen en Arjo had zelf het basisspel. Ronald I toonde de nieuwe kaartjes en hun werking en in overleg werd afgesproken dat de nieuwe boerenregel gebruikt zou worden. Ronald I en Monique bleven wat achter bij de overige spelers, omdat ze zich voornamelijk op boeren richtten. Monique was met een grote weg begonnen en Ronald I wist zich daar aardig tussen te werken door vanaf de andere kant bij een restaurant te beginnen. Het was in beider voordeel als de weg zou worden gecompleteerd. Ronald I kreeg net op tijd het beslissende kaartje, want anders had Arjo roet in het eten kunnen gooien. In één klap stonden Ronald I en Monique vooraan. Toch waren de verschillen niet al te groot. Drie spelers werkten aan een machtige stad met een kathedraal, maar het laatste ontbrekende kaartje wilde maar niet komen. Het bleef tot het eind spannend of dat zou lukken. Helaas voor hen, bleef het kaartje achterwege. De beslissing zou dus moeten vallen door de boeren. De meeste boeren waren eenvoudig te tellen, maar de uitzondering op de regel maakte het toch weer lastig. Geen idee waarom die uitzondering nodig is. Eindstand: Monique 86, Ronald I 73, Arjo 67, Hugo 57, Ronald 54. 

(45K)

Monique heeft de touwtjes in handen bij Acquire met Arjo en Jeroen V op het vinkentouw.

Er kon weer gewisseld worden van spelers en Ronald I zette Auf Heller und Pfennig op tafel. Al een oud spel, waarin spelers mechanismen van Isis & Osiris kunnen ontdekken. Iedereen was het er over eens, dat dit oude spel toch veel beter was. Hugo maakte meteen in de eerste ronde een grote klap en bouwde dat in de tweede ronde alleen nog maar uit. In de derde ronde kon hij simpel naar de overwinning gaan. De rest maakte het nog spannend. Jeroen haakte in de derde ronde af, omdat hij bijna niets wist te scoren. Ronald I kreeg vlak voor het einde nog een aantal slechte klanten te verwerken en moest daardoor de tweede plek aan Guido laten. Eindstand: Hugo 279, Guido 239, Ronald I 225, Jeroen 214. Naarstig werd gezocht naar een spel voor 6 spelers. Uiteindelijk kwam Hick Hack dan maar op tafel. Monique nam de uitleg voor haar rekening. Voor enkele spelers werd de correcte schijtlijster regel nog even herhaald. Ronald I was de eerste die succes met zijn vossen had en daarna stelde hij zich hard op bij onderhandelingen. Aangezien de dobbelsteenworpen hem niet slecht gezind waren, won hij het spel met overmacht. De verschillen tussen de overige spelers waren erg klein. Eindstand: Ronald I 48, Yvonne 26, Hans 25, Monique 23, Deborah 22, Arjo 18. Ronald I had ook nog Pueblo meegenomen, omdat de meesten dat nog niet kenden. Yvonne en Monique hielden het bij toekijken, zodat de rest het spel kon gaan spelen. Ronald I had het spel duidelijk nog niet in de vingers, want samen met Arjo pakte hij veel strafpunten. Hans deed het in het begin erg goed en Deborah eigenlijk nog beter. Ze haalden beiden maar weinig strafpunten tijdens het spel, totdat de eindtelling plaats zou gaan vinden. Nu werd de hele stand door elkaar gegooid en was het uiteindelijk Arjo die de overwinning voor Deborah weggriste. Eindstand: Arjo 32, Deborah 35, Ronald I 39, Hans 45. De meningen over het spel waren niet geheel duidelijk. Het bevat duidelijk leuke en originele elementen, maar toch lijkt het alsof het spel iets mist. Volgende keer toch maar de gevorderden versie uitproberen. Het was inmiddels al na enen en ondanks verwoede pogingen van Arjo, was er niet al te veel animo meer om nog een spel te starten. Er werd nog wat nagepraat over de websites en het prikbordforum, maar na een klein half uurtje hield bijna iedereen het voor gezien. De voorgaande nacht (tot zelfs half vier) begon zijn tol te eisen. Er werd afscheid genomen en de organisatoren werden bedankt voor de goede zorgen. Met tassen vol spellen gingen de spelers huiswaarts.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina