Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag 06-04-2002

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Amersfoort, 6 april 2002

 

Bekijk ook de foto's.

Weer een nieuwe spellendag in Amersfoort. Dit keer op een andere locatie, omdat de "vaste" locatie bezet was. Dit bleek ook een prima locatie met als bijkomend voordeel gratis parkeerplaatsen. Voor de treinreizigers was het wellicht zelfs ook nog iets dichterbij. Roger had deze locatie geregeld en was dan ook samen met Det als eerste aanwezig. Ronald I, Jeroen en Monique volgden niet veel later. Aangezien er nog geen andere spelers aanwezig waren, werd besloten met z'n vijven Piratenbucht te gaan spelen. Voor Roger en Det was het spel nog onbekend. Na een korte uitleg door Ronald I kon worden begonnen. Jeroen richtte zich op het versterken van zijn schip en probeerde zoveel mogelijk anderen te ontlopen. Toen hij zich sterk genoeg achtte ging hij naar wat gevaarlijker locaties. Ronald I en Det waren de eersten die hij op zijn weg trof. Het leek erop dat hij niet opgewassen was tegen twee schepen toen Det ineens haar kanonnen op Ronald I richtte. Deze was daar niet op beducht en werd verslagen. Jeroen had vervolgens geen kind aan Det. Vanaf dat moment kon hij met gemak zijn voorsprong gaan uitbuiten. De rest streed om de tweede plaats. Deze strijd werd uiteindelijk in het voordeel van Roger beslecht. Monique slaagde er in de laatste beurt nog bijna in om Blackbeard te verslaan. Als dat gelukt was, zou ze Jeroen tot op 1 punt hebben kunnen benaderd. Eindstand: Jeroen 35, Roger 27, Det 25, Monique 24, Ronald I 23. 

Inmiddels waren ook andere spelers binnengekomen en werden er nieuwe groepjes gevormd. Enrico, Sandra, Vincent en Richard hadden nog een aardig verhaal: ze hadden een uur vastgezeten in een lift en waren daar maar een spel gaan spelen. Het was wel erg krap. Ronald I en Monique stortten zich op Toscana. Voor Ronald I was dit spel nog onbekend. Beide spelers bouwen met kaartjes aan een stad. De ene speler met pleinen, de andere met gebouwen. Het is de bedoeling een aaneengesloten gebied van zoveel mogelijk kaartjes te krijgen. In de eerste ronde van Monique duidelijk meer ervaren en won met 19 tegen 11. De tweede ronde leek Ronald I helemaal in handen te hebben, maar Monique wist zich er uiteindelijk toch nog onderuit te werken en de nederlaag te beperken tot 12-9 en pakte zo de overwinning. Eindstand: Monique 28, Ronald I 23. Het was wel duidelijk dat de startspeler in een ronde voortdurend een stapje voor heeft. Marco en Rob (W) wilden Hick Hack in Gackelwack wel eens proberen en schoven aan. Na een korte uitleg van Ronald I gingen de spelers op voedseljacht. Ronald I slaagde er maar niet in om met zijn vossen gevogelte te pakken. Rob pikte daarentegen voortdurend de juiste graantjes mee en lag flink op kop. Monique maakte in de laatste ronde nog een mooie klapper met haar vos en wist nog bijna de overwinning weg te kapen. Eindstand: Rob 43, Monique 41, Marco 38, Ronald I 24. 

Het spelletje was razendsnel gespeeld, dus was het tijd voor iets zwaarders: Mexica. Ronald I legde het spel aan Marco uit en Rob wees de spelers nog even op de prachtige locatie van de stad, waar de adelaar op een cactus een slang verorbert. Voor Marco was het in het begin nog even aftasten en ook de andere spelers hadden nog niet echt een vooropgezet plan. Marco probeerde op een slinkse manier al het water te verbruiken, maar daar trapten de andere spelers niet in. Een gezamenlijke actie van Rob en Monique zorgde ervoor dat het overbleven grote gebied in drie stukken werd verdeeld. Er konden dit keer maar 5 fiches worden gebruikt en er bleven uiteindelijk 4 grote gebieden over, variërend van 14 tot 21 vakjes. Ronald I had de eerste ronde afgemaakt door als eerste al zijn gebouwen te verbruiken. Dit gaf hem het voordeel in de tweede ronde dat hij minder gebouwen te plaatsen had en daardoor het spel ook snel kon beëindigen. Daardoor konden de anderen minder gebouwen plaatsen. Iedereen hield zijn aktiefiches trouwens krampachtig vast tot het einde van het spel. Toen uiteindelijk de eindtelling was gedaan bleek Ronald I met overmacht te hebben gewonnen. Eindstand: Ronald I 99, Rob (W) 78, Marco 76, Monique 70. Ondertussen was ook Corné gearriveerd en Ronald I wilde graag nog Streetsoccer uitproberen. Dit is een snel voetbalspel dat volgende maand uit gaat komen. Corné had al een voorbeeld van het spelbord bij zich. In tegenstelling tot de meeste spellen van Corné speelt het dobbelsteengeluk wel een rol in dit spel. Toch krijg je echt het gevoel dat je de bal lekker rondtikt en je moet je spelers goed opstellen en niet te veel uit positie laten komen. Beide spelers gingen actief in de aanval, wat al snel tot een doelpunt voor Corné resulteerde. Niet lang daarna wist Ronald I gelijk te maken, maar kon niet op tijd een tweede doelpunt maken. De tweede minuut van de verlenging slaagde hij er wel in. Eindstand: Ronald I 2, Corné 1. Ronald I wilde het nogmaals proberen. Dit keer werd er veel voorzichtiger gespeeld en was het uiteindelijk Corné die als enige een doelpunt wist te scoren. Eindstand: Corné 1, Ronald I 0. 

Tijd voor wat anders. Det wist Trans-Amerika van Erwin te ritselen (het lag onbeheerd op tafel te lonken) en snel werden de regels doorgelezen. Het spelbord stelt Amerika voor met daarop diverse steden. Deze zijn in vijf groepen verdeeld (verschillende kleuren). Elke speler krijgt vijf kaartjes, uit elke groep één. Het is de bedoeling om deze vijf steden met een spoorwegnet aan elkaar te koppelen. Om beurten plaatsen de spelers 1 (door bergen of over rivieren) of 2 (over vlak land) spoorrails. Deze mogen alleen aan het eigen spoornet worden gekoppeld. Als 2 spoornetten aan elkaar gekoppeld worden, mag je ook aan het spoornet van de andere speler bouwen. Zodra één van de spelers zijn einddoel bereikt, krijgen de andere spelers strafpunten voor het aantal nog ontbrekende spoorrails. Deze worden bijgehouden op het scorespoor. Op het scorespoor wordt een eindpunt aangegeven. Zodra iemand dit eindpunt overschrijdt, wint degene met het minste aantal strafpunten. Een luchtig spel dat snel te spelen is. Det had het helemaal in haar vingers en liep tijdens het hele spel slechts 2 strafpunten op. Ronald I ging erg slecht, maar werd op het laatste moment nog voorbijgerend door Monique. Eindstand: Det 11, Jeroen 8, Roger 5, Ronald I 3, Monique 2. Er werd besloten om het spel nogmaals te spelen en Erik wilde ook graag meedoen. Dit keer was het Monique die erg goed ging. Uiteindelijk had ze maar 3 strafpunten. Nu was het Det die iedereen voorbijrende. Eindstand: Monique 10, Roger 4, Jeroen 3, Ronald I 2, Erik 2, Det 0. De spelers waaierden weer uit over de zaal. Danny en Edwin wilden graag Medina spelen. Ronald I en Erik schoven aan. Na een korte uitleg werd met het spel begonnen. Erik was de eerste die een paleis claimde en hij gaf een voorzet aan Danny voor een ander paleis. Danny liet het schieten, maar Edwin wilde deze wel graag hebben. Daarna waren het vooral Erik en Ronald I die paleizen claimden. De anderen vonden het nog te vroeg, maar kwamen er langzaam maar zeker achter dat het steeds moeilijker werd. De strijd leek in het voordeel van Ronald I te worden beslecht, maar Erik kwam gevaarlijk dichtbij. In zijn laatste beurt verlengde hij nog een muur, waardoor het 2-torenfiche van Ronald I naar Danny overging. Een goede zet bleek later, want hiermee pakte hij de overwinning. Eindstand: Erik (3+10+10+15+6) = 44, Ronald I (7+6+13+9+7) = 42, Danny (15+6+6+5+2) = 34, Edwin (3+6+5+6+4) = 24. 

Ronald I daagde Leonie uit voor een spelletje Streetsoccer. Dat had hij beter niet kunnen doen, want hij verloor in de reguliere speeltijd met 2-1. Inmiddels was het zo'n beetje etenstijd en er waren 17 spelers die mee wilden eten. De meesten voelden wel wat voor Chinees en de anderen sloten zich daar schoorvoetend bij aan. Aangezien we bij deze Chinees nog geen bestelling hadden gepleegd, was het weer even inschatten voor hoeveel personen er gehaald moest worden. We bestelden voor 12 personen, maar dit bleek later veel te veel, waardoor de prijs ook aan de hoge kant uitviel. Het eten was echter prima en iedereen at zich helemaal rond. Er bleef zoveel over, dat een aantal spelers een aantal bakken mee naar huis nam. Na het eten wilden Ronald I en Det graag Puerto Rico spelen. Jeroen en Corné schoven graag aan. Opnieuw was het Ronald I die het spel uitlegde aan Corné; de rest kende het spel al. Corné speelde erg berekenend, wat goed leek uit te pakken. Maar af en toe was hij toch te zuinig bij het bouwen van gebouwen, waardoor hij toch enkele klappen te verduren kreeg. Det richtte zich dit keer op een geld-strategie. Toen deze eenmaal op gang kwam, kon ze flink investeren in grote gebouwen. Het einde van het spel kwam net te vroeg voor haar. Ronald I had weer een flink productienetwerk opgezet door aankoop van zowel de hacienda als het hospitium. Toen hij ook nog veel van de goederen kon verschepen kon de overwinning hem eigenlijk niet meer ontgaan. Jeroen probeerde eigenljik van alles wat, waardoor hij geen echte vuist kon maken. Eindstand: Ronald I (39+14) = 53, Det (14+20+13) = 47, Corné (29+13) = 42, Jeroen (25+16) = 41. We waren mooi op tijd klaar, zodat we de tafels en stoelen nog konden opruimen, alvorens we de zaal moesten afsluiten. Een gezellige dag was alweer ten einde. De volgende keer zal wel ergens begin juni worden...

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina