Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag 16-02-2002

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Amersfoort, 16 januari 2002

Foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

Ook deze keer waren er weer veel aanmeldingen, zo rond de 40. Het was een heerlijke dag, een zonnetje en lekker fris. Om tien uur waren de organisatoren Rob en Det en Ronald I aanwezig en wat later kwamen de eerste spelers binnendruppelen. Na wat ontmoetingsgesprekjes haalde Ronald I Vanished! tevoorschijn. Dit is een spel waarbij diverse personen in en uit een lift stappen. Het is de bedoeling dat de spelers de personen in de gaten houden en onthouden waar ze zich bevinden. Wie als eerste alle personen weet te vinden, wint het spel. Dit is dus een variant op Memory, met dien verstande dat de lift voortdurend in beweging is. Vincent, Sandra en Enrico schoven aan. Sandra liet weten dat Enrico dit spel met gemak zou gaan winnen, maar niets bleek minder waar. Het blijkt erg lastig om de bewegingen in de gaten te houden en al snel ben je het spoor weer bijster. In eerste instantie gingen Ronald I en Sandra het beste, maar later kreeg ook Vincent grip op het spel. Uiteindelijk waren Ronald I en Vincent tegelijk door hun kaarten heen en beiden hadden één fiche verzameld. Sandra had één kaart achterstand en Enrico had er maar liefst nog vier over. Vincent had Cartagena voor zijn verjaardag gekregen, maar had het nog nooit gespeeld. Ronald I legde het snel uit en dezelfde vier spelers gingen van start. Het was voor de meesten even aftasten welke tactiek gebruikt moest worden. Het is vooral een spel van timing en je moet voorzichtig met je kaartenvoorraad omspringen. De spelers hadden het spel snel door en het werd een spannende finish. Enrico haalde hier zijn revanche en won het spel. Eindstand: 1) Enrico, 2) Sandra, 3) Vincent, 4) Ronald I. 

Ronald I had Puerto Rico meegenomen, het nieuwe spel uit de Alea serie. Ravensburger had een exemplaar verzorgd op de beurs in Nürnberg, zodat het hier al gespeeld kon worden. Het spel lag namelijk nog niet in de winkels. Jeroen, Bianca en Guido namen deel. Ronald I had de regels eenmaal doorgelezen en aan de hand van het boekje kon alles worden uitgelegd. In Puerto Rico bouwen de spelers plantages die grondstoffen opleveren als er kolonisten werkzaam zijn. Deze grondstoffen moeten in nog te bouwen gebouwen worden verwerkt tot produkten. Dit gaat uiteraard alleen als er ook kolonisten in die gebouwen werkzaam zijn. In elke speelbeurt kiezen de spelers een speciale aktie en voeren deze uit. Degene die de keuze maakt, krijgt daarbij nog een speciaal privilege en vervolgens mogen ook de andere spelers deze aktie uitvoeren. De keuzes zijn: plantage bouwen, gebouw bouwen, kolonisten aantrekken, produceren, handelen, verkopen en goud zoeken. De geproduceerde goederen kun je middels handelen in geld omzetten en middels verkopen in overwinningspunten. Om deze overwinningspunten gaat het uiteindelijk. Deze krijg je dus door het verkopen van producten, maar ook voor je gebouwen. Ronald I ging erg goed van start, maar langzaam maar zeker kreeg Jeroen ook de nodige inkomsten. Ronald I maakte nog een klein foutje, waardoor hij 2 overwinningspunten misliep en Jeroen er nog eentje in de schoenen geworpen kreeg. Zou dit belangrijk zijn voor de overwinning ? Het einde van het spel naderde en toen de eindtelling was gedaan, bleek Jeroen Ronald I met 1 punt verslagen te hebben. Eindstand (bonus + gebouwen + overwinningsfiches): 1) Jeroen (7+18+28) 53, Ronald I (9+23+20) 52, Bianca (7+17+15) 39, Guido (0+15+11) 26. Een erg interessant spel. (Bij het nalezen van de regels bleek dat bij 4 spelers maar 1 in plaats van 2 goudzoekers gebruikt moeten worden.)

 De groep splitste zich weer op en Ronald I en Guido schoven aan bij Elfenland. Arjo was het juist Cynthia aan het uitleggen en ook Yvonne deed mee. Ook de eindlocaties werden in het spel betrokken. Het werd een close finish: Ronald I en Arjo eindigden beiden op hun eindlocatie en hadden beiden 19 plaatsen bezocht. Arjo had echter vier kaarten over en Ronald I twee. Cynthia kwam ook op haar eindlocatie, maar had slechts 17 plaatsen bezocht. Guido en Yvonne eindigden op 2 plaatsen afstand van hun eindlocatie. Guido had echter 18 plaatsen bezocht en Yvonne maar 17. Met dezelfde spelers werd Vanished! gespeeld, het spel met de lift. Yvonne en Arjo waren goed bedreven in het onthouden en wonnen overtuigend. Cynthia en Ronald I konden nog wel bijblijven, maar Guido zat hopeloos te kijken en eindigde met 6 kaarten in zijn hand. Eindstand: 1) Yvonnen 0, 2) Arjo 1, 3) Cynthia 2, 4) Ronald I 3, 5) Guido 6. Ronald I had ook nog Canyon meegenomen, wat hij graag wilde uitproberen. Dit is een kaartspel dat Arjo en Yvonne kenden onder de naam Boerenbridge. De gevolgen van het kaartspel werden echter op een bord bijgehouden, waar de spelers met kano's een route varen. Als je van tevoren weet te raden hoeveel slagen je haalt, dan mag je extra plaatsen naar voren. Het laatste deel van de rivier heeft sterke stroming. Als je je slagen niet juist raadt, dan drijf je richting de waterval. Yvonne ging als een speer van start en Ronald I en Arjo streden om de tweede plaats. Ook van de stroming had Yvonne eigenlijk geen last en won met overmacht. Eindstand: 1) Yvonne, 2) Arjo -10, 3) Ronald I -13. Met drie spelers was het spel een beetje slapjes. Het is wellicht leuker met meer spelers en ook de kleine uitbreiding Grand Canyon kan nog wat leven in de brouwerij brengen. 

Arjo wilde graag Odysseus eens proberen en Ronald I kon het uitleggen. Voordat het spel begon moest hij echter ook nog even aan een andere tafel Mexica uitleggen. Ondertussen was ook Vincent aangeschoven, zodat het spel met vier gespeeld kon worden. Yvonne ging wederom voortvarend van start. Ronald I had het door en waarschuwde de anderen. Ze dachten een oplossing te hebben gevonden, maar ook hiermee haalde Yvonne de overwinning. Eindstand: 1) Yvonne 10, 2) Vincent 8, 3) Ronald I 5, 4) Arjo 3. Er werd nog even nagepraat over de verdeling van de opdrachtkaartjes, want die zijn het zwakke punt van het spel. Voor de rest konden de spelers het spelsysteem wel waarderen, in ieder geval meer dan ze op basis van enkele negatieve recensies hadden verwacht. Het werd al later en de bestellingen voor het eten werden genoteerd: Pizza of Chinees. Een heleboel mensen stapten over op pizza, want blijkbaar was de Chinees van vorige keer niet zo goed bevallen. Er werd in ieder geval besloten om dit keer naar een andere Chinees te gaan. Ongeveer de helft van de spelers koos voor pizza en de andere helft voor Chinees. Er was gelukkig nog wel even tijd voor een spelletje. Ronald I speelde met Willem en Sacha Kardinaal & Koning. Willem bleek het nog niet te kennen, dus werd hij snel in het spel ingewijd. Hij had goed opgepikt dat de raadsheren belangrijk kunnen zijn, maar verder keek hij nog de kat uit de boom. Ronald I richtte zich vooral op veel kloosters en kloosterketens. Bij drie spelers hadden er een aantal speelkaarten uit het spel gemoeten, maar daar was niet aan gedacht. Tegen het einde van het spel had Ronald I dan ook geen speelstukken meer over en kon zijn laatste beurt dus niets doen. Eindstand: 1) Ronald I 93, 2) Willem 81, 3) Sacha. 

Het eten was gearriveerd en werd genuttigd. De Chinees smaakte dit keer weer prima, maar ook de pizza's werden smakelijk weggewerkt. Na het eten toonde Enrico nog Venice Connection. Willem en Sacha vonden er niet veel aan, maar Ronald I was er toch door geïntrigeerd. De twee spelletjes die hij tegen Enrico speelde wist hij niet te winnen. Ook Vincent kwam nog meehelpen met denken. Het is een twee persoonsspelletje van Alex Randolph, waarbij om beurten een aantal kanaaldelen gelegd mogen worden. Er zijn twee soorten: recht en krom. Je mag maximaal 3 kanaaldelen leggen in een recht lijn aansluitend. Het is de bedoeling dat je het kanaal compleet rondmaakt of de andere speler tot een zet te dwingen, waardoor het kanaal niet meer rondgemaakt kan worden. Erg intrigerend, maar je raakt er wel op uitgekeken. Det wilde graag Puerto Rico leren en er was nog net voldoende tijd. Enrico, Vincent en Guido deden ook graag mee. Dit keer was het Enrico die het spel domineerde. De anderen streden eigenlijk maar om de tweede plaats. Ondanks dat het een complex spel is, zijn de regels niet moeilijk en speelt het vlot weg. Je moet telkens goed afwegen welke aktie je wilt gaan doen, maar het uitvoeren ervan gaat vrij snel. Eindstand: 1) Enrico (8+19+21) 48, 2) Ronald I (0+11+27) 38, 3) Det (0+16+20) 36, 4) Vincent (0+14+20), 5) Guido (0+8+24) 32. Net voor tien uur was het spel ten einde. Snel werd alles opgeruimd en was het tijd om de zaal te verlaten. De dag was weer voorbij gevlogen. Johan was er geweest met zijn prototype van Drakenoog en Corné had weer ZooSim en Straatvoetbal meegenomen. Ook waren er weer enkele nieuwe spelers geweest, die we zeker weer terugzien.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina