Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Seb en Leonie

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Seb en Leonie, Hoofddorp, 19 januari 2002

 

Foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

Om 14.00u exact arriveerde Ronald I in Hoofddorp. Er waren nog niet veel gasten, maar dat zou snel veranderen. Seb en Leonie vierden hun verjaardagen met een spellendag. Er zouden ook gasten komen die geen regelmatige spellenspelers waren, dus de spellenkeuze werd daarop een beetje aangepast.

Toen enkele andere gasten waren gearriveerd en de appeltaart achter de kiezen was verdwenen, kwam Mississippi Queen op tafel. Edwin, Jeroen, Ronald I en Seb waren de eerste deelnemers. Seb moest echter al snel zijn aandacht op de gasten richten, dus schoof Nathalie aan. Ronald I nam direct een flinke voorsprong, terwijl Edwin ervoor koos rustig een passagier op te pikken. Ronald I deed dat een heel stuk verderop en kwam mooi uit. Toen hij echter op het betreffende deel van de Mississippi aankwam, boog deze de hele verkeerde kant op. Nu moest hij een grote omweg maken tussen kleine eilandjes om weer op gang te komen. Nathalie nam de kop over, vlak daarop gevolgd door Jeroen. Edwin gooide veel kolen in het vuur en kwam op grote snelheid aanstuiven en wist Ronald I tot een lastige manoeuvre te dwingen. Hij stoof voorbij en ging onbedreigd als eerste over de finish. Nathalie leek de tweede plaats te gaan pakken, maar Jeroen wist er nog net voor te glippen. Ronald I nam niet eens meer de moeite om af te remmen voor de finish. Gedesillusioneerd eindigde hij als vierde.

Arjan schoof aan en Erick kwam Nathalie assisteren. Edwin had Cartagena meegenomen en dat was een mooi spel voor dit gezelschap. Ronald I deed de uitleg (in het Engels zodat ook Erick het kon volgen). Voor Arjan bleek de uitleg niet duidelijk geweest te zijn, dus verzamelde hij in het begin te weinig kaarten. Nathalie en Erick daarentegen maakten goed gebruik van de adviezen en verzamelden flink wat kaarten. Ze vergaten echter ook richting uitgang te gaan. De strijd zou dus gaan tussen Edwin, Ronald I en Jeroen. Ronald I was de eerste die een eindsprint op gang zette. Edwin had het geluk maar liefst drie dezelfde kaarten te hebben van de gang die Ronald I had gecreëerd. Hij kon er dus optimaal van profiteren. Ronald I kwam daardoor net 1 beurt te kort om te winnen. Edwin wist dus te winnen. Jeroen zou net niet genoeg mogelijkheden hebben om tweede te worden, ware het niet dat Arjan een van zijn pionnen precies op het vakje zette dat voor Jeroen een struikelblok was. Jeroen wist dus toch tweede te worden, waarna Ronald I volgde. Alle drie eindigden ze in dezelfde beurt. Nathalie en Erick werden uiteindelijk vierde en Arjan kansloos laatste.

Daarna kwam MarraCash op tafel. Edwin ging naar een andere tafel om Kolonisten te gaan spelen, maar de anderen speelden wel mee. Halverwege het spel was het Arjan die vertrok en Erick nam zijn plaats in. De strijd leek te gaan tussen Ronald I en Jeroen. Ronald I zorgde dat de laatste bezoekers de markt binnenkwamen en iedereen had nog één beurt. In zijn beurt kon Ronald I nog maar op één manier geld verdienen, namelijk 600 dirham, maar dat zou tevens Erick 700 dirham opleveren. Aangezien hij Jeroen als zijn concurrent zag, nam hij de gok. Deze pakte verkeerd uit, want Erick versloeg hem met minimaal verschil. Eindstand: Erick 4100, Ronald I 4075, Jeroen 3350, Nathalie 2875. Als Ronald I zijn laatste actie niet had gedaan, zou hij gewonnen hebben. Het spel beviel de spelers goed en Nathalie stelde voor een revanche te spelen. Ze had het spel nu goed door en kocht een heleboel winkels. Jeroen volgde deze strategie. Ronald I hield het slechts bij één winkel en ook Erick hield zich rustig. De eindstand: Erick 3700, Jeroen 3550, Ronald I 3050, Nathalie 2400. Ondertussen brachten de gastheren allerlei soorten pizza's rond, want het was alweer etenstijd.

Nathalie en Erick zouden bijna gaan vertrekken dus werd er nog een kort spelletje uitgezocht. Yvonne schoof ook aan bij Dots. Dit is een snel kaartspelletje, waarbij bollen geteld moeten worden. Jeroen begon goed, maar langzaam kwam Ronald I in vorm en vanaf dat moment leek hij onverslaanbaar. Yvonne was de enige die zich nog in de strijd wist te mengen. De laatste ronde zou de beslissing brengen en Ronald I was net iets sneller dan Jeroen. Eindstand: Ronald I 7, Jeroen 5, Yvonne 4, Erick 1, Nathalie 0.

Leonie had De Veilingmeesters van Amsterdam als verjaardagscadeau aan Seb gegeven en ze wilde het graag zelf uitproberen. Ronald I verzorgde de uitleg, nadat hij aan een andere tafel Zaubercocktail had geïntroduceerd. Leonie speelde in eerste instantie erg afwachtend, terwijl Ronald I tot verrassing van Monique en Jeroen de eerste twee veilingen voor een redelijk hoge prijs won. Daarna hield Ronald I zich ook afzijdig. Jeroen en Monique waren nu degenen die de veilingen beheersten. Ronald I heerste in één werelddeel en op één goederenmarkt, Monique richtte zich vooral op alle goederenmarkten, Leonie was de baas in Amsterdam en de werelddelen waren enigszins verdeeld. Leonie was als laatste aan de beurt en het laatste kaartje dat ze trok was een goederenmarktkaartje. Daardoor kon ze zich perfect positioneren op de goederenmarkt voor de eindafrekening. Het geld stroomde binnen, maar zou ze daarmee ook het spel winnen ? Eindstand: Ronald I 1.370.000, Leonie 1.310.000, Monique 1.080.000, Jeroen 990.000.

Ronald I had Linie 1 meegenomen. Inmiddels waren Michel en Nicolet binnengekomen en ze konden meteen aanschuiven. Door een denkfoutje probeerde Monique de verkeerde route te bouwen (ze werkte niet aan de route van haar tramlijn -6-, maar aan de route die bij het aantal spelers stond -5-) en daar maakte Ronald I goed gebruik van. Hij had dan ook als eerste zijn route compleet. Vlak daarna volgde Jeroen. Aangezien beiden een bijna optimale route hadden, zou het op de dobbelsteenworpen aankomen. Geen van beiden had veel pech en Ronald I wist daardoor te winnen. Michel haalde als derde de finish voor Nicolet. Monique had maar liefst 7 extra beurten nodig om te finishen. Volgende keer beter.

Met dezelfde spelers werd ook Kraut & Rüben gespeeld. Ook Leonie wilde meedoen, waardoor Nicolet en Michel gezamenlijk meededen. In dit spel beplanten de spelers volkstuintjes. Leonie koos al vrij snel haar eigen tuintje, waardoor ze bedolven werd door onbruikbare plantsels en slakken. Monique daarentegen hield zich erg rustig. Ze koos haar tuintje pas erg laat, waardoor Jeroen met 2 onbruikbare keuzes bleef zitten. Toen werd het gokken wie welke groente kon gebruiken en ook de slakken doken overal op. Monique zette haar mol nog in tegen Ronald I, die voor zijn laatste kaartje maar niet de benodigde wortels wist te vinden. Eindstand: 1) Leonie en Moniqe 14, 3) Nicolet/Michel 12, 4) Ronald I 9, 5) Jeroen 8.

Met alle aanwezigen werd vervolgens het praatspel Killer gespeeld. Alleen Edwin deed niet mee. Er werd een kaartspel genomen met voor elke speler 1 kaart. In het spel zaten 2 heren (de moordenaars), 1 boer (de spion) en verder alleen maar getallen. Iedereen kreeg 1 kaart. Vervolgens moest iedereen zijn ogen sluiten. De spion mocht ze weer openen en iedereen liet zijn kaart zien. Vervolgens moest ook de spion zijn ogen weer sluiten, waarna de moordenaars hun ogen mochten openen en sluiten. Nu mocht iedereen weer kijken en konden de beschuldigingen beginnen. Na wat discussiëren (in het Engels), waren de meesten het er wel over eens dat Yvonne een van de moordenaars moest zijn. Zij werd geëxecuteerd, maar ze bleek onschuldig. Vervolgens moest iedereen weer zijn ogen sluiten, de moordenaars mochten kijken en ze moesten een slachtoffer aanwijzen. Yvonne moest als getuige optreden. Iedereen mocht weer kijken en Yvonne maakte bekend wie er vermoord was. Vervolgens begonnen de discussies weer. Dit ging zo door totdat beide moordenaars waren geëxecuteerd of totdat er nog maar 2 spelers over waren. Een belangrijke taak was dus weggelegd voor de spion, in dit geval Jeroen. Hij moest de anderen richting de moordenaars leiden, maar hij moest voorkomen dat hij vermoord zou worden. Uiteindelijk werd een van de moordenaars gedood (Michel), waarna Jeroen al snel het loodje legde. Er waren nog 3 spelers over: Yvonne, Seb en Renea. De dames kozen Seb als schuldige en ze hadden gelijk. Na afloop bleek dat Michel zijn taak helemaal niet door had en nooit had gekeken om iemand te vermoorden. Seb had het in zijn eentje moeten doen. Een grappig spelletje wat nog 2 vervolgen kreeg. In het derde vervolg moesten de slachtoffers van de moordenaars omschrijven hoe het volgende slachtoffer werd gevonden. Het voegde wel iets toe aan de discussies, maar langzaam bloedde het toch een beetje dood. Een aantal spelers ging toch nog door voor een vierde ronde.

Ronald I, Jeroen en Monique besloten nog een spelletje Big Shot te doen. Monique kon haar ogen bijna niet meer open houden en dat was te merken tijdens het spel. Niet alle beslissingen waren even doordacht. Daardoor ging de strijd eigenlijk tussen Ronald I en Jeroen. Ronald I gooide er in het middenspel flink wat geld tegenaan en scoorde zo de hoge wijken. Jeroen kon dat aan het einde niet meer goed maken. Eindstand: Ronald I (67+2-40) 29, Jeroen (29+7-30) 6, Monique (19-30) -11. Het was al laat en tijd om huiswaarts te keren. De dag was weer voorbij gevlogen.  

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina