Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Jumbo 17-01-2002 deel 2

Titel (5K) Verslag

Jumbo deel 2, Amsterdam, 17-01-2002

 

Dit keer geen nieuw strategisch spel van Jumbo. Er is een ontwerp, maar dat was niet op tijd klaar voor de spellenvakbeurs in Nürnberg. Wellicht dat het later dit jaar volgt en anders volgend jaar. Zijn er dan geen nieuwe spellen voor volwassenen ? Jawel hoor. 

(10K) (9K)

Line Up en Love Hotel

De eerste is Line up ! Dit is een spel voor 2 teams van 12 jaar en ouder. Elke vraag geeft 5 antwoorden en deze moeten in de juiste volgorde worden gezet. Van hoog naar laag, van oud naar jong, van groot naar klein, van links naar rechts enz. Makkelijk ? Nee, zeker niet. Wat te denken van het van links naar rechts zetten van toetsen op je toetsenbord. Ik noem er maar 5 en probeer het eens: M, P, R, B, D en niet spieken ! Of zet de prinsen van Oranje op volgorde van leeftijd, of 5 plaatsnamen van noord naar zuid. Elk team heeft 5 genummerde kaartjes en een rekje waarin de kaartjes kunnen worden gezet. Hoe meer je er goed hebt, hoe meer punten je scoort.

(40K)

De tweede is Love Hotel. Dit is een spel dat is ontworpen door 2 Duitse meisjes. Het spel richt zich op de doelgroep van 16 tot 30 jaar. Je zult er elementen van diverse spellen in herkennen. Elke speler wordt aan het begin van het spel gekoppeld aan een fictieve partner. Het doel van het spel is van de vier onderwerpen in het spel (Lifestyle, Relaties, Lust en Kennis) een kussen te verzamelen op je bed en vervolgens met je partner naar de Love Suite te gaan.

(37K)

Verder gaat er natuurlijk veel aandacht uit naar puzzels. Die vallen buiten het aandachtsgebied van Spelmagazijn, maar het onderstaande wilde ik je toch niet onthouden. Zo zal er een puzzel uitkomen met een foto van de trouwerij van Willem-Alexander en Maxima. Big deal zou je zeggen. Niet als je zou weten dat de dia dezelfde zaterdag nog naar de fabriek gaat, waar met de productie wordt begonnen. Twee dagen later (de lijm moet goed drogen) zijn de puzzels klaar en kunnen getransporteerd worden naar de winkels. Sneller kan echt niet. Deze actie moet erg goed gecoördineerd worden. Het huwelijk vindt trouwens plaats tijdens de spellenvakbeurs in Nürnberg. Daar zal Jumbo de aandacht er natuurlijk ook op vestigen. Een andere leuke wetenswaardigheid vond ik het verhaal over Jan van Haasteren. Dat is een tekenaar waarvan een hele serie puzzels bij Jumbo is verschenen. Een van zijn kenmerken is dat hij altijd een haaienvin in zijn puzzel verwerkt. Nu bracht hij onlangs een bezoekje aan de fabriek van Jumbo en toen had een van de medewerkers een grote haaienvin van karton gemaakt en deze ergens op de bedrijfsvloer gezet. De tekenaar moest er ontzettend om lachen. Een goeie stunt.

(9K) (24K)

Hele oude catalogi (links 1954)

De catalogus van 2002 zat erop. Maar Jumbo heeft natuurlijk ook nog oude catalogi. Die gaan terug tot maar liefst 1952. Het was erg leuk om de oude catalogi eens door te kijken en te fotograferen. Verbaast zag ik dat Jumbo vroeger ook bijvoorbeeld racebanen, mecano en barbie's heeft gehad in het assortiment.

(48K)

Spellen van oude televisieseries

Tot slot van de dag bezocht ik nog de vitrines met oude Electro spellen. Een aardige afsluiting, aangezien we met de nieuwe Electro waren begonnen. De oude spellen uit het archief worden mogelijk aan een museum geschonken dat er meer aandacht aan kan besteden. Volgend jaar bestaat Jumbo trouwens 150 jaar. Ik ben benieuwd wat daarvan te merken zal zijn.

 

Ga naar:

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina