Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag 12-01-2002

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Amersfoort, 12-01-2002

 

Foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

De tweede spellendag. Opnieuw hadden zich ruim 30 spelers opgegeven. Rob en Det zouden iets later zijn, dus zou Ronald I als eerste aanwezig zijn. Om kwart voor tien kwamen Ronald I, Jeroen en Monique dan ook als eerste aan. Even later liet de beheerder ze achter. Aangezien er nog geen andere spelers waren, werd besloten tot een kort spelletje Pas op voor de Gier. Dit was nieuw voor Monique, dus moest ze er nog even inkomen. Ronald I won met 27 punten, Jeroen had er 15 en Monique -2. Een revanche was op zijn plaats. Opnieuw was het Ronald I die won met 23, Monique werd tweede met 12 punten en Jeroen laatste met 5. Om het af te leren werd nog een derde spelletje gedaan. Dit keer speelde er een random vierde speler mee. Jeroen had hier een paar keer geluk door, maar ook enkele malen flink pech. Ronald I wist daardoor nog net te winnen met 16 punten, Jeroen had 14, Mr. X 6 punten en Monique 5. Het liep tegen half elf en de eerste andere spelers druppelden binnen.

Jeroen had Blackrock Castle meegenomen en Martijn schoof aan. In Blackrock Castle loop je met 3 verschillende pionnen door een kasteel om schilderijen te verzamelen. Het kasteel stikt van de valkuilen, die reageren op de verzwaarde pionnen. Het is echter mogelijk over de valkuilen heen te lopen als een andere pion als tegengewicht aan de andere kant staat. Het is dus een aardig geheugenspel om te onthouden waar welke valkuilen zitten. Ronald I trapte daar enkele malen in, door bijvoorbeeld over het verkeerde vakje met zijn reddingslijn te slingeren en keurig in een nieuwe valkuil te vallen. Martijn bleek het beste en had als eerste zijn 3 schilderijen in de centrale kamer. Jeroen en Ronald I hadden er beide 1 en Monique zelfs nog 0. Een grappig spelletje om af en toe eens te doen.

Ronald I had Big Shot meegenomen en Gerard, Arjo en Yvonne waren de andere spelers. Het spel begon heel voorzichtig, maar langzaam maar zeker sloegen de spelers hun slag. Vooral Yvonne bood af en toe flink hoge bedragen om meteen een wijk in te kunnen nemen. Gerard koos zijn momenten ook goed uit en het was duidelijk dat een van hen beide zou gaan winnen. Arjo had de pech dat veel van zijn blokjes in het begin van het spel geveild werden en ook Ronald I kon zijn stempel niet op het spel drukken. Uiteindelijk eindigde iedereen met 2 leningen. Eindstand: Gerard 38, Yvonne 24, Arjo 8, Ronald I 6. Met dezelfde spelers werd nog een rondje Times to Remember gespeeld. Ronald I en Yvonne tegen Arjo en Gerard. Het spel ging over en weer, maar uiteindelijk waren het Ronald I en Yvonne die wonnen. Het andere team had nog 1 klem over.

Erwin had het nieuwe spel van Ravensburger Mexica meegenomen. Het is het derde spel in de serie, na Tikal en Java. De uitvoering is ook weer soortgelijk. Diverse groepen hebben het spel gespeeld en over het algemeen waren de reacties positief. Helaas heb ik zelf de gelegenheid niet gehad. Corné had een nieuw spelontwerp meegenomen: Pretpark. Daarin moeten de spelers zoveel mogelijk bezoekers naar hun eigen pretpark lokken, door nieuwe attracties te bouwen. Maar deze bouwactiviteiten storen de bezoekers weer. Helaas heb ik ook dit spel niet kunnen spelen. Hij neemt het ook mee naar de komende Ducosim conventie. Tevens had hij Appels en Peren bij zich, wat ook diverse malen is gespeeld.

Inmiddels waren ook Seb, Leonie en Gaston gearriveerd. Ze hadden Filthy Rich meegenomen en Ronald I schoof aan. Een origineel spelidee, waarbij de spelers om beurten 2 kaarten uitspelen. Daarmee is het mogelijk winkels te openen en een uithangbord op te hangen. Aangezien het spelbord uit 4 lagen bestaat, kan het voorkomen dat uithangborden andere borden afdekken. Elke ronde worden er dobbelstenen gegooid die bepalen hoeveel inkomsten de winkels krijgen. De kansverdeling verschilt per bord. Hoe hoger het bord, hoe hoger de inkomsten, maar hoe minder vaak het bord getroffen zal worden. Met het verdiende geld moeten de spelers luxe-artikelen kopen, die naarmate het spel vorderen steeds duurder worden. Wie als eerste 3 artikelen heeft, wint het spel. Gaston stond al snel op intikken, maar Leonie wist hem daar met moeite nog van te weerhouden. Daardoor kwam ook zij op intikken te staan en het was afwachten wie van de twee zou winnen. Uiteindelijk was dat Gaston. Seb werd nog derde en Ronald I laatste zonder ook maar één artikel. Een origineel spel, met wel een hoge geluksfactor. Gaston is niet de hele dag gebleven, naar verluid omdat hij kiespijn had. Beterschap.

Vervolgens ging Ronald I Vom Kap bis Kairo spelen met Tim en BoB. Erwin sprong even in als spelleider. In dit spel sturen de spelers hun treinen door verschillende landschappen. Door te bieden op veilingen kunnen de landschappen worden uitgekozen. Om de landschappen te doorkruisen moeten rails worden verzameld. Hoe moeilijker het landschap, hoe meer rails benodigd zijn. Omdat Tim al veel rails had liggen, koos Ronald I ervoor om maar snel door te rijden. Na 6 landschappen werd zijn opmars gestopt en kregen Tim en BoB de kans om door te rijden. Tim had op het juiste moment zijn sprint ingezet en maakte als eerste het traject van 8 landschappen vol. BoB zat daar met 7 vlak achter. Ronald I stond vast op 6. Een interessant kaartspel dat meer sessies behoeft om door te krijgen. Die kan op de aanschaflijst.

Met dezelfde spelers werd Big Shot gespeeld. Met 3 spelers worden de bedrijven gedekt gehouden. Al vrij snel liet BoB blijken met welke kleur hij speelde. Tim volgde al snel. Ronald I probeerde het lang geheim te houden, maar of dat echt gelukt is ? Het spel begon vrij saai, maar dat was slechts schijn. Er werd weloverwogen gespeeld en Tim begon zich flink in de schulden te steken. Ronald I deed daar erg voorzichtig mee. Naarmate het einde naderde werd op het scherpst van de snede gespeeld. Zowel BoB als Tim namen in de voorlaatste ronde een extra lening, terwijl Ronald I een lening nodig had om de gewonnen veiling te kunnen winnen. BoB bood het maximum op de laatste veiling: 14 miljoen dollar. Tim kon ook tot 14 komen en Ronald I tot 12. Daarmee won BoB de veiling en ook het spel. Als Ronald I de veiling had gewonnen, had hij het spel gewonnen en waarschijnlijk gold datzelfde voor Tim. BoB en Tim hadden elk 4 leningen, Ronald I 3. Eindstand: BoB 18, Tim 12, Ronald I -8. Erg spannend.

Ondertussen was Sandra komen kijken en ze schoof aan bij Schoko & Co. In dit spel beheren de spelers elk een chocoladefabriek. Er moeten arbeiders worden ingehuurd, maar ook verkopers, secretaresses en boekhouders. Op de markt moet cacao worden ingekocht, dit wordt verwerkt tot chocola. De verkopers proberen opdrachten te verkrijgen, de secretaresses verwerken de opdrachten en de boekhouders verwerken het geld. Het spel begon desastreus, behalve voor Tim. Hij kreeg bijna alle cacao in handen en kon flink aan de slag. BoB kreeg zelfs helemaal niets. Na de tweede ronde werd besloten in totaal vier rondes te spelen, aangezien BoB eerder weg moest. De vierde ronde werd nog getroffen door een cacao schaarste, waardoor veel werknemers werden ontslagen. De pestkaarten vlogen over en weer en toen het geld geteld werd, bleek dat Tim nog maar nipt had gewonnen. Een mooie comeback van BoB was net gestrand door een pestkaart. Eindstand: Tim 333.000, BoB 313.000, Ronald I 195.000, Sandra 105.000. Een erg leuk spel, dat direct op de zoeklijst is geplaatst.

BoB ging ervandoor en Vincent en Enrico schoven aan. Ronald I mocht kiezen tussen Attila en Wongar. Het werd de laatste. Aangezien hij de enige was die het spel kende, moest hij het ook uitleggen. Het was al lang geleden dat hij het gespeeld had, dus moesten er nog enkele dingen worden opgezocht. Met enige vertraging kon het spel beginnen. Het was erg aftasten voor de spelers wat nu een goede manier van spelen was. Na enkele zetten liet Ronald I zien wat de mogelijkheden waren en hij schoot vooruit op het scorespoor. Even leek het erop dat de anderen zich al bijna gewonnen gaven, maar toen brak het spel pas echt los. Sandra deed erg haar best, maar niet alles liep naar wens. Vooral Enrico en Tim hadden het door en maakten de achterstand naar Ronald I goed. Vincent stond mijlenver achter, maar werkte naar een hoogtepunt toe. Bijna was dat gelukt, maar met vereende krachten werd dat de kop ingedrukt. Inmiddels kreeg Enrico enkele cadeautjes en liep uit op de rest. Tim ging er achter aan en Ronald I bleef een beetje steken. Toen het spel ten einde was, haalde zowel Ronald I als Vincent nog 16 bonuspunten voor de behaalde kaartjes, maar het was Enrico die het spel won. Eindstand: Enrico 64, Tim 60, Ronald I 57, Vincent 42, Sandra 35.

Inmiddels was het eten gearriveerd: Chinees voor 13 personen. De tafel werd gedekt en de spelers schoven aan. De overige 4 spelers wachtten (on)geduldig op hun pizza. Gelukkig duurde het niet te lang en konden ook zij gaan smikkelen. De maaltijd werd snel verorberd en na enkele minuten uitbuiken werden de tafels alweer vrijgemaakt voor nieuwe spellen. De dag ging weer veel te snel.

Jeroen wilde graag Eufraat & Tigris weer eens spelen. Ronald I, Sandra en Tim waren de andere spelers. Ronald I verzorgde de uitleg, want Sandra had het nog nooit gespeeld. Voor haar was het begin dus enigszins aftasten, want het spel kent veel mogelijkheden. Tim ging voor in de strijd door het verzamelen van veel schatten. Jeroen en Ronald I begonnen direct te klagen dat het niet goed ging. Het was Ronald I die als eerste een monument oprichtte. Daarmee offerde hij zijn achterban op en wist dat weldra de aanvallen zouden komen. Toch wist hij nog goed te profiteren van de inkomsten. Daarna brak inderdaad de hel los in het midden van het bord en werden er diverse grote slagen gevochten. Het spel naderde zijn einde en Jeroen koos ervoor om het spel af te maken door 5 kaartjes te wisselen. Daarmee werd Tim de winnaar. Als Jeroen Ronald I de kans had gegeven zijn beurt nog uit te voeren en het rode blokje van zijn monument te innen, dan zou Ronald I alsnog de overwinning hebben weten te grijpen. Eindstand: Tim 7+7+7+9, Ronald I 6+8+11+12, Sandra 6+7+8+8, Jeroen 6+6+6+9. Het blijft een prachtig spel.

Het was al laat en er was dus nog tijd voor een kort spelletje. Monique en Vincent schoven aan en Ronald I haalde nog maar weer eens Times to Remember tevoorschijn. Tim, Monique en Ronald I speelden tegen Jeroen, Sandra en Vincent. Dit bleek geen partij, want toen het eerste team alle klemmen kwijt was, had het tweede team er nog 3 over (1, 4 en 5). De overgebleven tijd werd gebruikt om de tafels en stoelen in de tweede zaal aan de kant te schuiven, voordat de beheerder zou komen. Tegen tienen arriveerde hij en Det regelde de financiën. Alles zag er weer opgeruimd uit en iedereen had het weer een geweldige dag gevonden. Jammer dat zo'n dag zo snel voorbij gaat. Op naar de volgende keer !

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina