Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Amersfoort

Titel (5K) Verslag

Spellendag Amersfoort, Amersfoort, 24 november 2001

 

Foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

Precies om 10 uur kwam ik aan bij de afgesproken locatie. Eigenlijk iets te laat, maar gelukkig waren Rob en Det op tijd ter plaatse. De eerste spelers waren er ook al. Het bleek een alleraardigste locatie met twee zaaltjes. De ene na de andere speler druppelde binnen en de eerste spellen kwamen al snel op tafel. In de ene zaal Vom Kap bis Kairo en in de andere zaal Morgenland. Ook werd daar Pylos gespeeld. Ronald I werd ook in de regels ingewijd en nam het op tegen Vincent. Het spel bleek minder simpel dan hij dacht en hij zag dan ook over het hoofd dat het belangrijk was je kogels goed te managen. Daardoor kwam hij aan het eind zonder kogels te zitten en kon Vincent het simpel afmaken. Een leuk abstract spel voor 2 spelers.

In de andere zaal werd de nieuwe uitvoering van Shark op tafel gezet en Ronald I schoof aan bij Rob T, Carrie en Pieter. Het spel bleek enkele leuke veranderingen te hebben ondergaan en het werd dan ook een spannend spelletje. In eerste instantie was het Pieter die goede zaken deed. Maar daar werd een stokje voor gestoken en hij kwam diep in de schulden te zitten. Ook Carrie had hier enigszins last van. Rob T kwam er het beste uit, gevolgd door Ronald I. Rob T had bijna al zijn aandelen verkocht en was dus moeilijk te treffen. Hij had echter nog was aandelen van de grootste keten over en Ronald I zag zijn kans. Hij wist deze keten te treffen (door een goede dobbelsteenworp) en ook Rob T moest een flinke boete betalen. Ronald I investeerde flink in de laatst overgebleven grote keten en eigenlijk niemand kon hem meer bedreigen. Dat was duidelijk bij de eindtelling. Alleen Carrie bleek verrassend dichtbij te zijn gebleven, waar hij toch even van moest schrikken. Eindstand: Ronald I 314.000, Carrie 290.000, Rob T 192.000, Pieter 155.000.

Tussen de spellen door speelde Ronald I een ronde Sumo met Sandra en wist haar de ring uit te werken. Enrico kwam nu echter met Escape from Colditz aanzetten en ook Daan wilde graag meespelen. Sandra kreeg de rol van de Duitse gevangenbewaarder aangemeten en Ronald I legde het spel uit (uitgaande van de Nederlandse spelregels en een kleine variant die hij gewend was te spelen). Na enig overleg werd besloten dat binnen anderhalf uur 2 gevangenen de vrijheid moesten zien te bereiken. Het spel kwam langzaam op gang, omdat de gevangenen zorgvuldig hun posities moesten kiezen. Gelukkig kon Sandra geen appèl oproepen. Daan was de eerste die een uitbraakpoging deed door met een touw naar de kasteeltuin te klimmen. Ondertussen was Enrico een gang aan het graven. Ronald I was druk bezig alle burgerbenodigdheden te verzamelen. Enrico beledigde enkele wachters en werd hardhandig de cel in gesmeten. Toen brak de actie los. Enrico opende zijn tunnel, Ronald I rende achter Daan aan en bleek aan de andere kant van het kasteel ineens ook een tunnel te hebben. Enrico werd ook nog opgepakt toen hij een sleutel gebruikte bij de hoofdingang. Sandra raakte echter niet in paniek. Ze pakte Daan nog voordat hij goed en wel buiten was en schoot Ronald I in de rug. Toen Enrico het luik van de tunnel opende keek hij recht tegen de laarzen van een van de wachters aan. Toch zette hij het op een lopen en Sandra dacht er iets te makkelijk over. Voor ze het wist verdween Enrico uit het zicht. Ronald I had zich inmiddels door het hekwerk gewurmd en was ook aan het rennen. Hij bleek echter 1 stap te kort te komen en werd in de kraag gegrepen. Teleurgesteld zaten de gevangenen in zak en as. De tijd begon te dringen en ze besloten allemaal een Alles of Niets poging te doen. Ronald I was de eerste, maar die poging slaagde niet. Enrico ging als tweede en had een superconditie. Op z'n dooie akkertje haalde hij de vrijheid en pakte daarmee de winst voor de gevangenen. Een close finish.

Na even wat rondgekeken te hebben werd Ronald I gevraagd om de plaats van Roger in te nemen bij San Marco. Roger moest tijdelijk weg en de derde ronde was nog bezig. Rob T stond ruim vooraan, gevolgd door Wendy. Roger vocht met Henk-Johan om de derde plaats. Door de positie op het bord te verstevigen wist Ronald I er nog een tweede plaats uit te slepen. Rob T bleek onbereikbaar. Henk-Johan werd vervangen door Rutger en het kaartspel van Lord of the Rings kwam op tafel. Rutger had een bliksemstart en Ronald I probeerde hem te volgen. Wendy speelde heel economisch en haalde vrij goedkoop telkens toch weer punten binnen. Ronald I gooide er af en toe flinke hoeveelheden kaarten tegen aan, maar dat pakte toch goed uit. Op het laatst gaf hij een voorzet aan Rutger om het uit te maken en Rutger nam de voorzet aan. Dat had hij beter niet kunnen doen, want nu bleef Ronald I de concurrentie voor. Eindstand: Ronald I 25, Wendy 24, Rutger 21, Rob T 14. Het was weer tijd om te wisselen.

Guido en Deborah wilden graag Urland leren en Ronald I had het spel al een keer gespeeld. Met enige hulp van het spelregelboek kon met het spel worden begonnen. Met drie spelers verloopt het spel toch enigszins saai, maar af en toe waren er toch wel spannende momenten. Ronald I had de kop genomen, maar Deborah wist met een tussensprint vanaf de laatste plaats de kop te nemen en liep steeds verder uit. Ronald I kwam tegen het einde nog vlakbij, maar Deborah greep toch tot haar eigen verrassing de overwinning. Volgende keer toch maar met meer spelers spelen. Eindstand: Deborah 33, Ronald I 31, Guido 23. Ondertussen waren er al wat mensen gaan eten. De rest maakte afspraken over het halen van pizza's of Chinees. Niet lang daarna zat bijna iedereen lekker te smikkelen. 8 spelers hadden met elkaar een rijsttafel gehaald, waar flink van gegeten werd.

Na het eten werden de reeds opgestarte spellen voortgezet. Ronald I en Yvonne hadden het erg moeilijk tijdens Formel Fun. Ronald I verloor meteen zijn eerste auto en wist tenauwernood zijn tweede te redden ten koste van Yvonne. Het leek erop dat Yvonne meteen ook haar tweede auto zou verliezen, maar ze wist onverwachts toch Jeroen nog te verschalken. Helaas lag ze er de volgende ronde toch uit. Dat was een verrassing want ze had maar liefst 3 tienen en 2 negens in haar hand, maar kwam maar niet op de juiste vakjes. Cathy had voortdurende de race in handen, maar had nu toch een dipje. Ook zij verloor een auto. In de volgende ronde gokte Ronald I verkeerd en lag hij er onnodig uit. Uiteindelijk was het Cathy die Jeroen wist te verslaan.

Ronald I ging nu met Roger en Corné over op Homas Tour. Er werd een parcours van 1,5 ronde gekozen met 2 bergen en er werd zonder kanskaarten gespeeld. Het was Ronald I die de race volledig in handen had. Op een gegeven moment had hij 4 van de eerste 5 posities in handen. Alleen Corné had zich hier tussen weten te nestelen. Ronald I stuurde 1 renner vooruit voor de overwinning en de rest deed afstoppend werk. Corné kwam vlak voor de finish langszij. De overwinning kon Ronald I niet meer ontgaan, dus werd er besloten een alternatieve finish-regel in te voeren. Niet degene die als eerste over de finish komt, maar degene die in dezelfde beurt het verste over de finish komt wint. Dit bleek uiteindelijk Corné te zijn. Ronald I haalde wel de plaatsen 2, 3, 4 en 5 binnen. Roger wist gelukkig nog plaats 6 te pakken. Corné werd 7e en 8e, gevolgd door de rest van het team van Roger. Alleen de laatste renner van Corné had een offday. Hij moest telkens lopen in de bergen. De avond begon ten einde te lopen.

Det schoof nog aan voor een spelletje Schnäppchen Jagd. Er werden slechts twee rondes gespeeld, want toen kwam de beheerder binnen, waar Det even haar aandacht op moest vestigen. Roger en Corné vonden het spel ook niet echt interessant. Eindstand: Ronald I 6, Roger -1, Det -3, Corné -9. De dag was helaas alweer voorbij. Er was van alles gespeeld: Evo, Vom Kap bis Kairo, Urland, Pylos, Afrika, Shark, Silent Death, Autoscooter en ga zo maar door. Corné verloor met zijn Straatvoetbal met maar liefst 4-1 van Niek. Ook werd er Funkenschlag gespeeld. Het spel werd erg interessant gevonden maar veeeel te lang. Opvallend was ook de belangstelling voor het kinderspelletje Stef Stuntpiloot dat af en toe tussendoor werd gespeeld. Hierbij moeten de spelers een ronddraaiend vliegtuigje over hun kippen heen wippen. Telkens kwam het weer even op tafel. Het liep tegen tienen en het gebouw moest worden verlaten. Een ontzettend geslaagde dag die uiteraard een vervolg moet krijgen. Maar liefst 34 spelers waren aanwezig geweest..

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina