Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Ronald I

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Ronald I, De Kwakel, 11 november 2000

Deelnemers: Ronald I, Rutger, Esther, Willem, Sacha, Henk-Jan en later ook Ronald II en Djouni.

Ter gelegenheid van mijn verjaardag een spellendag met speciaal thema natuurlijk! Het was even puzzelen geweest om weer iets origineels te verzinnen. Dit keer had ik een aantal korte spelletjes bewerkt in de wetenschap dat Ronald II en Djouni later op de avond nog zouden volgen. Met deze spelletjes konden vragenkaartjes worden verdiend. Met deze vragenkaartjes konden aan het eind van de avond gouden munten worden verdiend. Voor diegene die de meeste gouden munten wist te verzamelen had ik een exemplaar van Das Riff beschikbaar. De vragenkaartjes bestonden voornamelijk uit televisiebeelden. Aan de hand van het televisiebeeld kon je uitzoeken welke vraag je het beste dacht te kunnen beantwoorden. De vraag zelf werd echter nog niet bekendgemaakt.

Bij aanvang waren Rutger, Ester, Sacha, Henk-Jan en Willem aanwezig. Als eerste stond een spelletje Mississippi Queen op het programma. Voor allen was dit nieuw en het werd een spannende race met wisselende koplopers. Als eerste liep Esther flink uit. Maar deze voorsprong werd snel teniet gedaan. Daarna was het de beurt aan Henk-Jan, die vaak noodgedwongen vol gas gaf. Willem probeerde dat ook en duwde daarbij Rutger voor zich uit. Sacha hield zich rustig in de achterhoede. Rutger en Willem liepen nu uit op de rest en Willem maakte een noodstop om nog een passagier op te pikken. Dit bleek niet zo'n goede beslissing, want nu kreeg Esther de kans om in te lopen. Sacha en Henk-Jan hadden de grootste moeite hun raderboot op koers te houden. Rutger legde perfect aan bij de finish en Esther stoof inderdaad Willem nog voorbij. Rutger verdiende zo 3 kaartjes, Esther 2 en Willem ten slotte 1.

Het volgende spel was Big Brother. Tijdens de confrontaties in de rondes proberen de spelers stemmen te verzamelen. De spelers met de minste stemmen hebben kans om weggestemd te worden bij de nominaties. Willem was het eerste slachtoffer. Daarna volgden Rutger en Esther. Sacha en Henk-Jan bleven over en kozen Willem om terug te komen. Uit deze drie zou de winnaar bekend worden. De grote verrassing was in dit geval Willem, die onverwacht wist te winnen en 3 kaartjes mocht uitkiezen. De twee andere finalisten mochten elk nog 1 kaartje uitkiezen. Het spel op zich was best aardig, maar zeker geen topper. Vooral als er 2 spelers zijn genomineerd om weggestemd te worden, dan is het zinloos voor deze spelers om te stemmen; ze kunnen ten slotte alleen op elkaar stemmen. Verder is het spel erg makkelijk te beďnvloeden door 'gestuurde' stemmen. Er zit een mogelijkheid tot roddelen in het spel, maar dat is slechts één keer voorgekomen. Ook zijn er maar 2 camerakaartjes getrokken.

Voor het derde spel gebruikte ik elementen uit Niet te Geloven. Daarbij moeten de spelers een antwoord op gestelde vragen schatten door middel van cijferwieltjes. Vervolgens krijgen de spelers de mogelijkheid hun keuzes te verhogen, nadat ze de antwoorden van de andere spelers hebben gezien. Wie te hoog schat, lag er zeker uit. Van de overige spelers kreeg degene met de hoogste schatting een kruisjes. Drie kruisjes konden worden ingeleverd voor een vragenkaartje. Zo waren er in totaal 6 vragenkaartjes te verdelen. Een voorbeeldvraag: Hoeveel eilanden horen bij Finland ? Het blijkt dat Finland niet alleen het land van de duizend meren is, maar het heeft zelfs nog veel meer eilanden. Sacha had regelmatig de pech net te hoog te schatten, terwijl ze regelmatig toch erg dichtbij zat.

Het laatste spel was Waar of Niet Waar. Ik las een stelling voor uit het spel en de andere spelers moesten raden of deze stelling waar of niet waar was. Iedereen die het goed had, verdiende een kruisje. Voor 5 kruisjes kon een vragenkaartje worden uitgezocht. Toen ook hier 6 vragenkaartjes waren verdeeld kon het eindspel gespeeld worden.

Willem had veruit de meeste vragenkaartjes, maar uiteindelijk wist hij er slechts vier goed te beantwoorden. Dit bleek voldoende voor de eindoverwinning, want Rutger en Sacha hadden elk drie gouden munten.

Ronald II en Djouni waren nog niet komen opdagen, maar net toen we aan Die Glücksritter wilden beginnen, kwamen ze dan toch. Aangezien Die Glücksritter niet met meer dan 6 gespeeld kan worden, kwam Tik Tak Boem op tafel. Hierbij moeten de spelers woorden verzinnen waarin een bepaalde lettercombinatie voorkomt. Ondertussen geven ze een tikkende bom door. Als deze ontploft, krijgt het slachtoffer het kaartje. Wie de meeste kaartjes heeft, is de grote verliezer. Het was een heel gezellig spel om te spelen, maar af en toe bleek het lastig om te onthouden welke woorden al waren geweest en wat te doen met meervouds- en verkleinvormen van woorden. Er werd veel gelachen, totdat de bom niet meer wilde tikken. Helaas kon het spel niet afgemaakt worden. (Nadat de volgende morgen de batterijtjes waren schoongemaakt, werkte alles weer naar behoren).

Daarna kwam Talking Stones op tafel. De dames zijn daar duidelijk de beste in en alleen Ronald I weet zich tussen de koplopers te nestelen. Na 2 volle rondes had Esther overtuigend gewonnen met 22 punten. Ronald I was tweede met 17. Inmiddels was het al laat, dus gingen de meeste gasten naar huis. Willem en Sacha zouden blijven overnachten, dus met hen speelde ik nog 2 spelletjes Siedler. In het eerste spelletje had ik na een stroef begin aardig voordeel van de dobbelsteenworpen. En ik ging dan ook snel richting de overwinning. Sacha wist echter met enkele steden en heel veel inkomsten nog akelig dichtbij te komen, maar toch trok ik de winst naar me toe. Willem, die geen poot aan de grond had gekregen, wilde een rematch. Deze wist hij te winnen door in één beurt de grootste riddermacht en de grootste handelsstraat te pakken. Toen was het drie uur en tijd om te gaan slapen.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina