Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > EK Bordspellen

Titel (5K) Verslag

EK Bordspellen, 's-Hertogenbosch, 23 september 2000

 

Het EK Bordspellen werd gehouden tijdens de GenCon in de Brabanthallen. Ons team: Odet, Rob, Rutger (ter vervanging van de afwezige Willem) en Ronald I. We hadden ons met moeite weten te kwalificeren en waren vol goede moed.

(10K)

Bij de entree van de Brabanthallen was de nodige onduidelijkheid, maar via via wisten we toch naar binnen te komen. Nadat we ons hadden aangemeld hadden we genoeg tijd om even rond te kijken en bekenden te begroeten. De spellenbeurs viel toch wel een beetje tegen. Erg kaal en weinig bordspellen. Een positieve uitzondering was de stand van Ducosim. Verder veel fantasy en kaartspellen. Maar we kwamen natuurlijk voor het EK. Spellengek was ook aanwezig en ze hoopten dat er een team niet op kwam dagen. Hun wens leek in vervulling te gaan en ze mochten meedoen aan het eerste spel. Tijdens het eerste spel kwam het team alsnog, dus het bleef bij een eenmalig optreden.

Het eerste spel op het programma was De Veilingmeesters van Amsterdam. Tijdens het NK had ik geprobeerd de veel geprezen tactiek van weinig kopen aan te houden, maar dat had geen resultaat. Ik begon dus vrij fanatiek te kopen (maar niet hoger dan 160). Dat had meteen effect op diverse scoringsmogelijkheden. Ik had het gevoel met ruime voorsprong tweede te liggen, maar uiteindelijk bleek mijn 1,3 miljoen goed voor een derde plaats. Een beetje teleurstellend. De rest van mijn team werd ook derde of zelfs vierde.

(19K)

teams aan het spelen

 

mijn tegenspelers bij Carolus Magnus

Het volgende spel was Carolus Magnus. Dit zou tweemaal moeten worden gespeeld, waarbij je telkens met een andere partner speelt. Dit spel paste niet helemaal bij het EK vond ik. Er mocht niet gesproken worden tijdens dit spel (wat het wel erg serieus maakte) en verder moest je met een onbekende tegenstander spelen. Mijn eerste partij was met een Belgische speler. Ik gaf hem een voorzetje, maar hij maakte een foutje bij de uitvoering ervan en zo kwamen we op een kleine achterstand, in plaats van een voorsprong. In de vierde ronde was ik als laatste aan de beurt en mijn partner zou met 1 als eerste in de volgende ronde volgen. Ik zag dat we een 4 burchten regio konden veroveren als ik 3 roze ridders toevoegde en hij de macht zou overnemen in roze. Ik kon met '4' precies op 1 regio afstand komen. Triomfantelijk plaatste ik mijn 3 ridders en wilde de keizer verplaatsen. Pas toen bemerkte ik mijn fout. Deze zet zou onze tegenspelers de overwinning geven, omdat ze in mijn beurt hun laatste burcht zouden plaatsen. Ik kon de fout niet meer herstellen en we verloren. De tweede partij speelde ik met een Engelsman. Het ging vrij gelijk op, maar ik voelde de overwinning langzaam wegglippen. De Duitser gooide vervolgens 2 maal rood en 1 joker en het spel sloeg helemaal om. Tot overmaat van ramp mochten we in verband met de tijd alleen nog de ronde afmaken. Een verloren spel. Mijn andere teamleden wisten gelukkig allemaal wel eenmaal te winnen.

 

Na de lunch was het tijd voor mijn favoriete spel: Die Fürsten von Florenz. De Engelse speelster had 's morgens pas de spelregels geleerd en dat was vooral te merken bij het eindspel. Tijdens het spel hield ze goed stand. De Abwerbekarten en de persoonskaarten waren naast de jongleurs het meest in trek. De Belgische speler vermaakte zich duidelijk het meest en daardoor maakte hij waarschijnlijk enkele beoordelingsfouten. De strijd zou dus gaan tegen de Duitser. We gingen zeer gelijk op pakten enkele malen gezamenlijk de bonus voor het beste werk. Geheel tegen mijn principe in kocht ik in ronde 6 een bouwmeester voor 200. Daardoor kon het ik enige nog benodigde gebouw bouwen, wat anders niet gelukt zou zijn. Dit betekende dat ik in de laatste ronde nog 2 werken kon verrichten. Dat deed de Duitser ook en door zijn 4 jongleurs pakte hij iets meer punten. Hij had echter geen prestigekaart. Mijn prestigekaart leverde 8 punten op, waardoor we precies gelijk eindigden. Hij had echter 200 florijnen meer, waardoor ik net naast de overwinning greep. Al met al was ik wel tevreden met mijn spel. Voor de jongleurs werd aan het begin van het spel ongeveer 800 betaalt en later 500. Bij andere spellen werden ook andere tactieken gebruikt. Zo waren er enkele winnaars die geen enkel gebouw hadden gebouwd. Ikzelf had 2 gebouwen gebouwd. Vooral de 3 bonuspunten per gebouw en de 4 punten bij elk werk vind ik toch erg belangrijk. De rest van mijn teamleden had wat meer moeite en ze eindigden laatste of voorlaatste. Vooral Odet had het probleem dat al snel alle personenkaarten uit de roulatie waren, waardoor ze geen werken meer kon verrichten. (18K)

de speeltent

 

(22K)

ikzelf (in het geel) bij La Cittą

Het laatste spel van de dag was La Cittą. Er werd (helaas) gespeeld met de basisopstelling. We hadden geconstateerd dat geel daarin erg een nadeel had en (helaas) kreeg ik die kleur toebedeeld. Inderdaad was geel de kleur die op de meeste borden verloor, maar op enkele borden won geel aanzienlijk. We hebben blijkbaar dus nog niet voldoende getraind. Vooral het startspeler zijn moet blijkbaar een belangrijk voordeel zijn. Ik besloot als gele speler zeer agressief naar het midden te openen en dat leek te werken. Maar langzaam verloor ik de grip en kon alleen nog consolideren. De blauwe speler kwam ook niet meer aan de bak. De Belg en de Duitser streden om de overwinning. In de laatste beurt werd tot overmaat van ramp nog 1 burger meer bij mij weggelokt, dan dat ik berekend had. Daardoor moest ik een boerderij opofferen van 2 voedsel en daardoor had ik 1 voedsel te weinig. Dus 5 strafpunten. Ik eindigde dus dik laatste met 18 punten. De Belg versloeg de Duitser met 2 punten, met een eindscore van ruim in de 30. Odet had het veel beter gedaan en eindigde als tweede (door te weinig bonuspunten). Rob werd ook laatste en Rutger eindigde voorlaatste. Op enkele borden waren zeer goede spelers aan het werk geweest. Ze wisten precies wat te doen en konden al direct zien wie het spel zou gaan winnen. We moeten het blijkbaar toch vaker spelen om ook dat niveau te bereiken. Het wachten was nu op de prijsuitreiking. Dat zou niet al te lang meer duren. De Engelse teams bleken uitstekend gescoord te hebben. Wijzelf hadden ons doel niet bereikt en eindigden roemloos als laatste, tezamen met een van de Belgische teams. Het beste Belgische en het beste Nederlandse team eindige respectievelijk als 10e en 11e. Maximaal waren er 80 punten te halen en minimaal 16. De winnaar had er 57, wij hadden er 31. Odet was de beste van ons team met 9 punten.

 

La Cittą Totaal 5 4 3 2 1
Geel 47 4 1 2 4 9
Roze 70 9 1 4 3 3
Rood 61 5 0 9 3 3
Blauw 42 1 0 4 10 5

de totale punten resultaten bij La Cittą

Uit deze resultaten tabel blijkt dat Roze en Rood duidelijk de betere kleuren zijn bij de basisopstelling. Toch hebben alle kleuren tenminste eenmaal weten te winnen. De meest voorkomende uitslag was echter 1) Roze 2) Rood 3) Blauw 4) Geel. Een hele geruststelling voor mijn slechte uitslag. Met dank aan Ronald van Lent voor de informatie. Hoewel geel de meeste laatste plaatsen heeft gehaald, is blauw toch de slechtste kleur gebleken.

 

(31K)

1) The Uninspired uit Engeland

(23K)

2) The Good uit Engeland

Punten dVvA CM dFvF LC Totaal
Ronald I 2 1 3 1 7
Rob 1 3 2 1 7
Rutger 1 3 2 2 8
Odet 2 3 1 3 9

De punten uitslagen van team Spelmagazijn

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina