Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenspektakel

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven, 16 tot en met 18 april 1999

 

Vrijdag

Van 16 t/m 18 april 1999 werd in het beursgebouw in Eindhoven het 8e Spellenspektakel gehouden. Dit jaar voor het eerst waren ook de computerspellen aanwezig. Het geheel was ruim opgezet en er was gelegenheid de vele nieuwe spellen uit te proberen. Op vrijdag zou ik assisteren bij het uitleggen van het spel Packhuys, een kaartspel over pakhuizen aan de Amsterdamse grachten. Samen met Jeroen bemande ik 6 tafels in een schitterend decor. Tussen wijnvaten en balen thee met op de achtergrond diverse grote grachtenpanden waren we meteen in de stemming. Even oefenen met het spel bracht nog niet echt het enthousiasme teweeg. De regels voor gevorderden bleken het spel echter meteen een stuk attractiever te maken.

Spektakel (12K)

een stukje Packhuys

De gehele vrijdag was het bij Packhuys geen overgrote drukte, maar toch hadden we regelmatig 2 tafels bezet. De reacties waren heel wisselend: van erg flauw tot enthousiaste reacties van mensen die het meteen wilden gaan kopen bij een van de winkels. Ook de El Grande stand vlak tegenover ons, had het niet overdreven druk. Bij Jumbo waren het vooral Tycoon en Targui die de aandacht trokken. De stand was duidelijk herkenbaar door een gigantisch doek dat het woestijnlandschap van Targui moest symboliseren.

Spellen spektakel (27K)

een overzicht van de hal met in de verte de Targui woestijn

Af en toe was er even gelegenheid voor een rondje langs de andere stands. Vooral Tikal van Ravenburger en Charlemagne van 999Games hadden het razenddruk. Alle speltafels waren eigenlijk voortdurend bezet. In de stand van Charlemagne stond een grote troon geflankeerd door 2 harnassen. Een schitterende achtergrond completeerde het geheel. Naast Charlemagne was de stand waar je Big City kon spelen. Je kon deze stand niet mislopen, want er torende een gigantisch vrijheidsbeeld hoog boven alles uit. En van de grote stad stapte je zo in het dorre landschap van Eufraat & Tigris. Dit fantastische spel werd ook wel gespeeld, maar dan door de echte liefhebbers, want de toegangsdrempel is voor de gelegenheidsspeler misschien iets te hoog. In het midden van de hal waren wat kleinere stands zoals Elfenland, de Kolonisten, Samurai en Conquistador.

Tikal (15K) Charlemagne (11K) Big City (12K)

Tikal - Charlemagne - Big City

Daartussen stonden netwerkjes van 4 computers, waar diverse schiet- en racespellen werden gespeeld. Je kon ook autoracen in een echte Formule I cockpit, waarop een PC monitor stond. Hoewel de computerspellen geluid produceerden was dat zeker niet hinderlijk voor de bordspellenspelers. Aan de achterkant van de zaal, onder de balustrade was een ruilmarkt voor Magic, dat zodoende het beeld van de beurs niet domineerde. Bovenop de balustrade kon je een Stratego-toernooi, een Magic-toernooi en een Gipf-toernooi vinden. Ook werden er Fantasy battles gevochten. Bij de stand van Gipf kon je ook meteen het nieuwe Tamsk proberen. Een spel waarbij de speelstukken zandlopers zijn. Het grootste deel van de dag bracht ik echter door op de Packhuys-stand. Af en toe kwamen er mensen, die door andere spelers naar de stand waren gestuurd, naar mij vragen, omdat ik het blijkbaar enthousiast had uitgelegd. Ook werd ik af en toe herkend van deze homepage. De dag vloog voorbij en voor ik het wist kon ik weer richting huis.

Formula De (27K)

Formula De op een heel groot bord

Zaterdag

Op zaterdag was ik van plan veel spellen uit te proberen. Weer vroeg in de auto de reis naar het zuiden aanvaard. Na de dagelijkse begroetingen bij o.a. de Jumbo stand ging ik naar Charlemagne. Daar werd het spel me uitgelegd (zodat ik later eventueel nog te hulp kon worden geroepen). Het werd een spannend spelletje en maar liefst 3 spelers eindigden op 5 zegels en de 4e op 4. De overgebleven machtkaarten deden me net de das om. Een rondje langs de stands bracht me bij Hans en Martine, die Tikal zaten te spelen. De rest van de dag zou ik met hen de beurs afstruinen.

Charlemagne (14K)

de schitterende stand van Charlemagne

Eerst maar eens naar Packhuys. Hans en Marine lieten het spel uitleggen door de standbemanning en ik pakte mijn rol van vrijdag weer op om het spel aan 2 dames uit te leggen. Enthousiast gingen ze aan de slag. Ik assisteerde ook nog bij Hans en Martine, want het was toch niet helemaal duidelijk uitgelegd. Daarna gingen we richting Charlemagne. Alles zat alweer vol en een verhitte spelleider vroeg of ik ook even kon inspringen. Kon ik het meteen aan Hans en Martine uitleggen. Het uitleggen ging lekker soepel en ik bleef 2 rondes bij de tafel zitten. Toen was het duidelijk dat ze het door hadden en ging ik weer verder. Martine wilde graag Elfenland uitproberen, waar mooi gelegenheid voor was. Met z'n drieŽn ging het spel lekker snel. Daarna togen we richting Jumbo. Martine had jaren geleden Targui al gespeeld, maar vond er niet veel aan. Een van de spelleiders wist ons over te halen een poging te wagen. Ik probeerde de spelers lekker tegen elkaar uit te spelen wat een spannend spelletje bracht. Helaas werd ik zelf daarbij laatste, maar dat mocht de pret niet drukken.

Elfenland (20K)

de stand van Elfenland

Ondertussen waren de ontwerpers Dijkstra en Van Dijk ook bij de stand gesignaleerd, waar ik door Karin (van Jumbo) op attent werd gemaakt. Bij het verlaten van de stand stelde Ben (ook van Jumbo) zich aan mij voor (hij herkende me blijkbaar van deze homepage) en zo kwam ik in gesprek met de ontwerpers. Voor de gelegenheid had ik een zelfgemaakt Targui shirt aan wat natuurlijk goed in de smaak viel. Ik ontdekte meteen dat je Targui niet als Tarkwie maar als Tarkaai uitspreekt. Later op de dag speelde ik met Hans & Martine nog een spelletje MindPower, wat door het omgevingsgeluid niet echt goed te doen was. Een hoop van de gele vragen die ik toen kreeg, zou ik nu nog kunnen beantwoorden denk ik. De antwoorden hebben dus blijkbaar een goed plekje in mijn geheugen gekregen. Voordat ze de beurs verlieten, toonde ik ze nog even Yali. Na afscheid te hebben genomen ging ik nog langs enkele winkels voor inkopen en het begroeten van enkele bekenden. Toen was het tijd om weer de lange reis huiswaarts aan te vangen.

Jumbo (13K)

Targui bij Jumbo

Zondag

Zondagmorgen vroeg wakker. Op tijd weer richting Eindhoven. Daar o.a. Big City gespeeld. Een luchtig Simcity achtig spel, wat best leuk was. Spellenvereniging het Duivelsei verzorgde inmiddels op een van de balustrades ook bordspellendemonstraties. Het was vrij druk voor de zondag en overal werd driftig gespeeld. Na nog wat aankopen en babbeltjes met bekenden verliet ik de beurs om half een om vrienden in Mierlo aan te moedigen bij een voetbaltoernooi. Al met al kijk ik met zeer veel genoegen terug naar dit Spellenspektakel. Het was prima opgezet, het beste Spektakel tot nu toe volgens mij. Veel enthousiasme bij zowel de spelleiders als de spelers, schitterende decors, ruime stands, geen overheersende computerspellen of Magic en aanverwante kaartspellen. Naar verluid zijn de bezoekersaantallen verdubbeld naar tussen de 6.000 en 7.000 bezoekers. Voor een bordspellenbeurs in Nederland is dat een schitterend aantal. Ik hoop dat ook Hoog Spel tevreden is met dit aantal, aangezien er een prijs werd uitgeloofd voor elke 10.000e bezoeker. Drie dagen achtereen is erg vermoeidend, maar het was het me waard en de spellenkamer is weer boordevol nieuwe aankopen. Nu maar snel al deze schatten uitproberen. Het Gipf-toernooi is gewonnen door Aksel de Meester met een 100% score. De uitslagen van de overige toernooien zijn mij nog niet bekend.

Fantasy-battle (9K)

een fantasy-battle

Spelontwerpers

Uiteraard horen op een beurs als deze ook spelontwerpers thuis. Van tevoren was aangekondigd dat Reiner Knizia aanwezig zou zijn, maar enkele dagen voordat de beurs begon werd duidelijk dat hij niet zou komen. Gelukkig zijn er ook diverse Nederlandse ontwerpers en die waren wel aanwezig. Bij Jumbo waren dat de heren Dijkstra en Van Dijk, de ontwerpers van Targui en Weer & Wind. Gerard Mulder was aanwezig met zijn spel Wortelboer en was uiteraard ook te vinden bij zijn pronkstuk Charlemagne. Cornť van Moorsel zat een beetje ingeklemd tussen de fantasy role playing stands en had voldoende exemplaren van Smart (zijn nieuwe spel over drugs), Ocean (de nieuwe naam van Visjes) en Octet (een heel leuk spel over roeiboten). Dit laatste spel kreeg echter onvoldoende ruimte. Verder miste ik Theo Jansma. Geen idee waar hij was. Ik had me verheugd op zijn nieuwe spelletjes, zoals Service Provider en Geheim en misschien zelfs Route NL. Helaas.
 

Hier nog enkele foto's:

Spellen spektakel (28K)  een overzicht van de hal met in de verte het Eufraat & Tigris decor
Land in Zicht (21K) een grote versie van Land in Zicht!
Eufraat & Tigris (23K) een stukje van de Eufraat & Tigris stand
Spellen spektakel (17K) enkele tafels met Big City
Big City (17K) het reusachtige vrijheidsbeeld bij Big City

 

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina