Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Persdag 999Games 14-04-2010

Titel (5K) Verslag

Verslag persdag 999Games, Almere, 14 april 2010

Persdag 999Games
Spelmagazijn was bij 999Games uitgenodigd om het programma van het komende half jaar te bekijken. Een uitgebreid overzicht van deze nieuwigheden kun je vinden bij Bordspel.com.

In het onderstaande verslag wil ik wat dieper op enkele spellen ingaan.

Regenwormen Barbecue voegt een spelbordje (een barbecue) aan het bekende dobbelspel Regenwormen. Het spelverloop is aardig hetzelfde als het bekende spel, maar nu moet je plaatsjes op de barbecue verkrijgen om de wormen te scoren. Uiteraard kunnen anderen je weer van de barbecue afwerpen, tenzij je je positie verdedigt. In plaats van het omdraaien van stenen in het midden, komen er nu slakken op de barbecue te liggen. Al met al een ander smaakje voor de liefhebbers van het spel, maar niet zo gemakkelijk mee op reis te nemen.

Dit is een nieuw schuifpuzzeltje. In het doosje zitten diverse opdrachten die je moet maken. Net als de oeroude schuifpuzzeltjes, moet je het plaatje namaken. Je kunt nu echter niet alleen schuiven, maar ook nog kantelen. Daardoor komt een andere zijde van de blokjes naar boven. Je zult dus op zoek moeten naar de juiste afbeeldingen om het plaatje compleet te maken. Handig voor in de auto of de trein.

Lemming Maffia is een luchtig spelletje van ongeveer een half uur. Op een wandelspoor lopen de gemeenschappelijke en leuk uitgevoerde lemmings naar het einde van de steiger. De lemmings zijn te herkennen aan hun gekleurde hoedjes. Als je aan de beurt bent gooi je met twee dobbelstenen, die de verschillende kleuren aangeven. Je mag zelf kiezen welke kleur je gebruikt om een lemming te verplaatsen. Je moet nu de lemming verplaatsen naar een volgende sectie van het traject. Vaak kun je uit verschillende velden kiezen. Op sommige velden krijgt de lemming een blok beton aan zijn voeten, op een andere kun je deze weer weghakken, ook kan hij een vluchtauto gebruiken of je de mogelijkheid geven te wedden op de winnaar. Als een lemming een derde betonblok krijgt, wordt hij de plomp gegooid en is uitgeschakeld. De lemming die nu achteraan loopt gebruikt nu ook zijn kleur. Zodra er nog maar één lemming over is, of als een lemming het einde haalt, heeft deze gewonnen. Nu worden de punten bekend berekend. Je scoort punten voor de weddenschappen, maar ook voor de geheime opdrachten die je aan het begin hebt gehad. Gelukkig zijn er ook nog mogelijkheden om van je opdrachten af te komen, want ze kunnen ook minpunten opleveren. Niets diepgaands, maar wel erg lollig als starter of afsluiter van een spellendag.

Boochie is een buitenspel. Het spelmateriaal zit in een doorzichtige tas. Iedere speler krijgt een polsbandje met daarop zijn scorewiel. Verder krijgt elke speler een bal en een ring.

Ook is er een grote dobbelsteen die aangeeft waar je extra punten mee kunt scoren. Het spel lijkt in beginsel een beetje op jeu de boule en ringwerpen.

Naarmate het spel vordert, verandert dat behoorlijk. Afhankelijk van de punten die je op je scorebordje hebt, moet je de volgende keer op een bepaalde manier gooien. Bijvoorbeeld met je elleboog, door je benen, achterstevoren, zittend en ga zo maar door. Wie als eerste 11 punten haalt, wint het spel. Zien spelen, doet spelen, in dit geval. Leuk voor de vakantie met de kids.

Wars of the Roses is een pittig spel voor maximaal 4 spelers: een machtsstrijd in Engeland. De spelduur is gelukkig te overzien: 90 tot 120 minuten. Het spel duurt vijf rondes. De spelers spelen voor zichzelf, maar hebben ook een bondgenoot, waarmee ze nog samen punten kunnen scoren. Elke ronde worden er een aantal kaarten in het spel gebracht, die de spelers om beurten kunnen uitkiezen. Deze kaarten brengen edelen, geestelijken, steden, burchten, schepen en havens in het bezit van de spelers. Tevens leveren de meeste daarvan inkomen op. Met het geld plannen de spelers in het geheim hun beurt.

Achter een flink scherm zetten ze hun geld in om personen om te komen, personen te beschermen tegen omkoping, ze huren soldaten in om steden en burchten aan te vallen of te verdedigen. Tevens plannen ze de verplaatsing van edelen en schepen. Alleen in gebieden waar de spelers invloed hebben kunnen ze aanvallen plegen.

Het spelverloop is nogal grillig. Pas nadat de edelen en schepen verplaatst zijn, wordt het omkopen verwerkt en kunnen ze ineens van eigenaar veranderen. Het is niet altijd mogelijk daar goed op voorbereid te zijn. Na 2 rondes lag ik een straatlengte voor op de andere spelers. Uiteraard richtten ze hun pijlen toen op mij. Niet alleen raakte ik daardoor edelen en steden kwijt, maar ook inkomen, waardoor ik de rondes daarna niet echt kon terugslaan. Uiteindelijk werd ik net geen laatste. Volgende keer beter plannen dan maar. Als deze grilligheid je niet tegen staat, heb je aan Wars of the Roses een prima spel voor (vooral) vier spelers.

Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2010