Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenspektakel 14-11-2009

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Zwolle, 14 november 2009

Net bijgekomen van Spiel en de aansluitende griep, stond het Spellenspektakel alweer op het programma. Dit jaar zou ik er maar één dag naartoe kunnen. De vrijdag was al komen te vervallen, dus werd het de zaterdag. We (Corrie en ik) vertrokken iets later dan gepland, zodat we net na de opening het parkeerterrein opreden. We konden snel naar binnen en besloten eerst maar eens een rondje over de beurs te maken om te zien wat er allemaal was. Al snel liepen we tegen een scheidingswand aan, waar de stand van QWG was. Rob en Det zaten er net Martinique te spelen en er was een tafeltje beschikbaar om het uit te proberen.

Martinique

Martinique is een spel voor twee spelers. Nadat de maximaal 4 pionnen per speler op het bord zijn gezet, kunnen deze verplaatst worden. De tegel waarop de pion staat bepaalt hoeveel velden er verplaatst worden. De tegel die verlaten wordt, mag in de verzameling worden opgenomen. Er zijn tegels met afbeeldingen en tegels met delen van coördinaten. De tegels met coördinaten helpen je mee de schat te vinden, want op die coördinaat ligt de schat niet. Met de tegels met afbeeldingen probeer je setjes te vormen, die overeenkomen met 3 setjes die aan de rand van het bord liggen. Slaag je daar in, dan mag je het gemaakte setje afleggen en het setje van de rand van het bord nemen als punten. Als je pion nergens meer naartoe kan (of alleen nog naar het midden van het spelbord), dan verplaats je hem naar de bar. Als alle pionnen aan de bar staan, gaat het schatgraven beginnen. In volgorde van de plaatsen aan de bar, zetten de spelers hun pionnen op het spelbord op de plek waar de schat wordt verwacht. Als alle pionnen staan, wordt de positie bekend gemaakt. De speler die de schat heeft gevonden, wint het spel. Heeft niemand de schat gevonden, dan worden er punten geteld. De speler die de meeste setjes heeft verzameld, krijgt nog bonuspunten en ook voor setjes gelijke tegels krijg je nog bonuspunten. Je kunt er ook voor kiezen om de speler die de schat heeft gevonden 20 bonuspunten te geven en altijd punten te tellen. Corrie verzamelde vooral coördinaten en ik ging voor de setjes. Ik zorgde er voor dat ik langer door kon spelen om zo extra setjes te verzamelen. Uiteindelijk was het Corrie die de schat vond en door de 20 bonuspunten, wist ze het spel nipt te winnen. Mijn grote verzameling setjes was niet voldoende. Een alleraardigst tactisch spelletje, waar meer mogelijkheden in zitten dan je in eerste instantie zou denken. De vonk sloeg echter nog niet direct over.

Niek slaat de strijd tussen Rob en Det gade

Inmiddels was de tafel naast ons klaar met Space Alert en samen met Rob en Det schoven we aan voor onze eerste ruimtemissie.

Space Alert

Een verrassing voor QWG Games: Space Alert was op tijd klaar voor het Spellenspektakel. Nog snel moesten enkele mensen worden klaargestoomd om het spel uit te kunnen leggen en de CD's werden vervangen door MP3 spelers. Space Alert is een coöperatief spel. Gezamenlijk probeer je diverse missies te voltooien. Als verse ruimtekadetten kregen we een simulatie van 7 minuten in het ruimteschip van het type Zittende Eend. Je wordt via een hyperjump de ruimte in geslingerd. Daar doet de computer 7 minuten onderzoek en vervolgens keer je automatisch weer terug. Een simpele missie. Maar voor het geval er toch iets mocht gebeuren, worden de basisprincipes van het ruimteschip uitgelegd. Het schip heeft 6 vertrekken, 3 op de bovenverdieping en 3 op de benedenverdieping. Op de bovenverdieping zijn de vertrekken voorzien van schilden en zware kanonnen. Op de benedenverdieping zijn er kleine kanonnen en is er de energievoorziening. Tegelijkertijd plan je je acties in het ruimteschip. Je kunt verplaatsen en je kunt knoppen indrukken: A om te schieten, B om een schild of de energievoorziening te activeren. Omdat het nogal hectisch kan verlopen is er één persoon de kapitein (dat werd Det) en één persoon de communicatieofficier (dat werd ik), die de berichten van de CD/MP3 speler aan de bemanning doorgeeft.

de bemanning is er klaar voor

We waren er klaar voor, de missie kon beginnen. Al snel bleek er toch gevaar te dreigen. Een vijandelijk ruimteschip kwam eraan. Det stuurde Corrie naar beneden om energie te regelen, Rob moest een schild activeren en ik bood mij aan om de wapens te activeren. Er kwam echter nog een gevaar en het vuren van het centrale kanon was iets belangrijker. De chaos werd groter. Er mocht gegevensoverdracht plaatsvinden (een kaart weggeven aan een andere speler), maar we reageerden te laat. Kwam er paniek of hadden we alles onder controle. Ik riep dat nog iemand aan de rode zijde het kanon moest komen bedienen. Kapitein Det nam die taak op haar. Wanneer zouden we terugjumpen? Eindelijk waren de 7 minuten voorbij en waren we veilig teruggekeerd. Veilig? Dat moesten we nog maar eens zien. De "video" werd teruggekeken. Alle geplande acties werden nu één voor één uitgevoerd. Niet alles liep zoals verwacht en ons schip liep wat schade op. Toch wisten we alle vijanden uit te schakelen en veilig en wel keerden we terug. We waren pas het derde team dat daar in was geslaagd (maar de dag was nog jong). Een erg leuk spel waar ik naar had uitgekeken en wat aan het eind van de dag (uiteraard) mee naar huis ging.

het spelmateriaal van Space Alert ziet er prima uit

Nederlandse Spellenprijs

Om 14.00u zou de Nederlandse Spellenprijs worden uitgereikt. Het liep even iets uit, omdat de microfoon niet op tijd beschikbaar was. Er was voldoende publiek bij de uitreiking komen opdagen, want 999Games had 200 lootjes verspreid, waarmee 6 gesigneerd spellen konden worden gewonnen. Namens het bestuur van de Nederlandse Spellenprijs nam Ton het woord. Michael Bruinsma van 999Games nam de prijs voor Agricola in ontvangst. Na een kort dankwoord konden de gesigneerde spellen worden verloot. Even leek een van de winnaars niet aanwezig te zijn, maar op het nippertje meldde hij zich nog.

een grote opkomst bij de uitreiking / Ton spreekt namens het bestuur van de Nederlandse Spellenprijs

Michael Bruinsma ontvangt de prijs / een van de prijswinnaars van een gesigneerd spel

Na de uitreiking moest ik snel naar de IJsselbar, waar ik deel zou nemen aan het forum van The Gamemaster.

Forum - Heeft het bordspel nog toekomst?

The Gamemaster organiseerde een forumdiscussie over de toekomst van het bordspel. Hjalmar Haagsman van de Universiteit Twente heeft een onderzoek van enkele maanden gedaan over de toekomst van het bordspel. Door middel van een presentatie van een half uur, toonde hij zijn resultaten. Eerst een aantal grafieken gebaseerd op de gehouden enquêtes en daarna wat gedachtes over de toekomst van het bordspel. Door het ontbreken van een microfoon, was niet alles even goed te verstaan en op het scherm waren niet alle gegevens in de grafieken goed zichtbaar.

the Gamemaster introduceert Hjalmar Haagsman

Daarna werden er stellingen geprojecteerd waar het publiek en het forum op moesten stemmen: Eens of Oneens. Op verzoek van The Gamemaster zat ik in het forum. Twee vertegenwoordigers van de oude generatie en twee van de nieuwe generatie hadden plaatsgenomen in het forum. De discussie over de stellingen gingen vooral met het publiek, maar af en toe werd ook de mening van het forum gevraagd. Het grootste probleem bleek echter in de definities te liggen: wat is nu precies een bordspel. En vaak waren de stellingen erg expliciet, waardoor het lastig was een keuze te maken, maar waardoor ook soms leuke discussies ontstonden. Uiteindelijk moesten diverse stellingen worden overgeslagen, omdat de eindtijd al lang was bereikt. Hjalmar en de forumleden werden bedankt en ook het publiek kreeg nog een leuke attentie mee. Iedereen was het er eigenlijk wel over eens dat het bordspel zeker nog wel toekomst heeft.

een aardige opkomst / Hjalmar presenteert zijn resultaten

Het liep al tegen half vijf. Er was niet zoveel tijd meer om de rest van de afspraken na te lopen.

Archipel

Zo was ik uitgenodigd door Zonnespel om hun nieuwste spel Archipel uit te komen proberen. Zonnespel heeft allemaal coöperatieve spellen en Archipel is daarop geen uitzondering.

Zonnespel

In Archipel proberen de spelers gezamenlijk vissen te vangen die gevraagd worden in de diverse havens, voordat het slechte weer alle verbindingen heeft geblokkeerd. Elke speler heeft een vissersboot, waarmee elke beurt kan worden gevaren. Varen kost uiteraard brandstof. Er kan naar een haven worden gevaren om tegeltjes in te laden of naar open water om vissen te vangen. De tegeltjes in de havens leveren gekleurd aas op, waarmee vissen kunnen worden gevangen, er is ook brandstof te halen of regenpakken tegen slecht weer, maar ook het slechte weerbericht komt uit te havens. Op open water kun je een vistegeltje omdraaien. Heb je aas van deze vis, dan vang je hem. Zo niet, dan blijft de vis open liggen en kunnen andere spelers deze opvissen. Er zwemmen ook haaien rond, die je aas opeten, zonder dat je vis vangt. Voor kinderen een alleraardigst spel, voor volwassenen wordt het al snel eentonig. Doordat het al later op de dag werd, hebben we het spel niet uitgespeeld. Binnenkort gaan we het thuis met de kinderen uitproberen.

Ronald luistert naar de uitleg / het spelmateriaal van Archipel

Ducosim ontwerpwedstrijd

Ook dit jaar was er weer een ontwerpwedstrijd van Ducosim. Je moest echt weten dat deze er was, want veel bekendheid is er niet aan gegeven. De drie genomineerde spellen hadden elk de beschikking over twee tafels.

de Hertogen van Lorrein

In de Hertogen van Lorrein moeten de spelers opdrachten vervullen door bepaalde dingen te bouwen. Een grappig dobbelschaaltje bepaalt welke grondstoffen (of gebeurteniskaarten) je krijgt. In het midden zitten drie kuiltjes en de kralen die daarin blijven liggen geven de grondstoffen aan. Uiteraard kan tijdens het spel de samenstelling van de kralen in het schaaltje worden aangepast.

de Edelen van Parijs / het derde spelontwerp

In de Edelen van Parijs spelen de spelers 3 generaties in het 18e eeuwse Frankrijk. Trouw, krijg kinderen, stuur de mannen naar een strijd en trouw opnieuw. Ik heb nog geen idee welk spel gewonnen heeft, maar dat zal vast ergens bekend gemaakt worden. Als het goed is, heeft de winnares van de afgelopen twee jaar de prijs van dit jaar uitgereikt.

Naar deel II
Naar Spellenspektakel

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009

Met dank aan Corrie voor diverse foto's