Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verslag donderdag Spiel 2009

Titel (5K) Verslag

Verslag donderdag Spiel 2009, Essen, 22 oktober 2009

Eindelijk: Spiel begint!
Op donderdag zijn we al vroeg aanwezig en dankzij onze perskaart mogen we ook al voor 10 uur naar binnen. Eerst gaan we naar Lookout Games. We herinneren ons nog de lange rijen die er vorig jaar stonden en die willen we voor zijn! Het is er uiteraard nog rustig en al voor de beurs open gaat is de eerste kleine aankoop (wat spelmateriaal voor Agricola) een feit. Op mijn to-do lijstje staat onder andere Vor den Toren von Loyang en aangezien de stand van Hall Games vlakbij is, nemen we daar plaats. Het is inmiddels 10 uur en als een tsunami horen we het geluid van toestromende bezoekers naderen. Terwijl de gangen volstromen, laten Sandra en ik ons het spel uitleggen. Als Chinese boer ga je naar Loyang om je oogst te verkopen aan je vaste afnemers of aan toevallige passanten. Hierbij moet je zorgen dat je vaste afnemers iedere ronde voorzien worden, anders worden ze ontevreden en dat kost je punten. Het geld dat je met de verkoop verdient, kun je gebruiken om nieuw zaaigoed te kopen of om punten te kopen. Het eerste punt dat je iedere beurt koopt is goedkoop, maar ieder volgend punt wordt steeds duurder naarmate het spel vordert. Het spelmateriaal valt meteen op: een deel van het spelmateriaal zit ook in Agricola. Toch blijkt het spel geheel anders te verlopen. En hoewel met name Sandra even moet wennen aan het systeem om aan kaarten te komen, spreekt het ons beiden aan. Eindelijk weer eens een spel met pit dat ook voor 2 spelers geschikt is! Toch kopen we het nog niet. Als eerste is het best prijzig, maar belangrijker is dat we verwachten dat het wel in het Nederlands zal uitkomen (hoewel we daarover nog geen signalen opgevangen hebben).
 huisvlijt bij Fragor Games / Vor den Toren von Loyang / Enrico speelt Hi!Noon

Als we het spel afgerond hebben, gaan we de rest van de beurs eens bekijken. Allemachtig wat is het druk, het lijkt wel zondag. Dat belooft nog wat. In tegenstelling tot voorgaande jaren zie ik op donderdag al mensen op de grond spelen. We passen ons snel aan en gebruiken de tijd om op ons gemak een rondje door de hallen 9, 4 en 5 te maken en aan te schuiven waar dat toevallig mogelijk is. Zo kwamen we in hal 4 terecht bij de stand van Dominoart. Hier vielen de prachtige constructies van het spel Hi!Noon op, een heruitgave van enkele jaren geleden. Het is een driedimensionale versie van 4 op een rij. Hoewel de uitdaging aanzienlijk groter is dan bij de tweedimensionale versie, is het spel niet echt verheffend. Wel leuk om een keer gespeeld te hebben, maar daar blijft het ook bij. Aan de andere kant van diezelfde hal is er even later een plaatsje vrij in de stand van Krimsus Krimskramskiste. Vorig jaar brachten ze het leuk uitziende “Im Wald da sind die Räuber” uit, maar hadden we geen tijd om het te spelen. Nu dus alsnog in de herkansing. Het is een legspelletje waarbij je vanaf je rovershol het pad door het bos gaat verkennen. Onderweg komen je rovers allerlei interessante schatten tegen, die je probeert naar huis te brengen. De rest van de spelers is natuurlijk ook op buit uit en probeert dit te voorkomen. Krijg je veel dezelfde schatten thuis, dan neemt je score snel toe. Geen echte hoogvlieger, maar wel een leuk spelletje voor tussendoor.

 
 
Im Wald da sind die Räuber / op donderdag al op de grond spelen... / de sfeervolle stand van LudoArt

In een slakkengang gaan we verder de beurs over. We krijgen zo wel de gelegenheid om rustig rond te kijken en indrukken op te doen. Zo laat ik me Shipyard uitleggen en het spelverloop klinkt interessant. Helaas is er geen gelegenheid om het te spelen, maar gelukkig hebben we nog 3 dagen. Het is al bijna 6 uur als er ineens een opstopping ontstaat in het gangpad: we komen Ronald en Corrie met de kids tegen bij de prijsuitreiking van een kinderspel. Een paar minuten later wordt de Nederlandse enclave uitgebreid met Niek, Tania, Rob, Det, Sacha en Monique. Nu is er voor de andere bezoekers helemaal geen doorkomen meer aan. De opstopping heeft wel nut, want plotseling komt er vlak naast ons een tafel vrij en kunnen we Egizia gaan spelen. En hoewel we het spel niet helemaal uit kunnen spelen, grijpen we deze gelegenheid met beide handen aan.
 


de vos van EggertSpiele met MachtSpiele / kokkerellen bij à la Carte / prachtige miniaturen en een dito boek


Bij Egizia probeer je bouwwerken langs de Nijl neer te zetten door het zo gunstig mogelijk inzetten van je arbeidskrachten. De arbeidskrachten moeten echter wel voldoende te eten krijgen, dus moet je je aandacht verdelen. Hoewel bij de uitleg erg veel regeltjes verteld worden, is het spel niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt. Als het bijna 7 uur is, moeten we het spel volgens verwachting afbreken. Het is iedereen goed bevallen en later wordt het ook aan onze collectie toegevoegd. Dan wordt het tijd om naar ons overnachtingadres te gaan. De eerste beursdag zit er alweer op.
 


originele pionnen / Sandra, Det en Niek spelen Egizia / één van de LEGO-spellen

 

Naar deel III (vrijdag: een slow-start)

Naar Spiel 2009
Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009

Met dank aan Enrico voor de tekst en de foto's