Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Persconferentie en Neuheitenschau Spiel 2009

Titel (5K) Verslag

Persconferentie en Neuheitenschau Spiel 2009, Essen, 21 oktober 2009

Vooraf…
De voorbereiding op Spiel begint bij mij al als mijn koffers van de zomervakantie amper uitgepakt zijn. Sinds een paar jaar draag ik namelijk een aanzienlijk steentje bij aan de preview-pagina voor Spiel hier op Spelmagazijn. Zo kan ik het nuttige met het aangename combineren: de vele Spielbezoekers uit het Nederlandse taalgebied informeren over de vele prachtige nieuwe spellen die uit zullen gaan komen en zelf een idee krijgen van de mogelijke highlights in Essen. Zonder mezelf op te willen hemelen denk ik dat deze opzet geslaagd is. Het is een mooie lijst geworden met vele tientallen interessante titels. De praktijk in Essen zal uitwijzen of de krenten uit de pap inderdaad opgenomen zijn of dat de plank volledig misgeslagen is.
 


wandelen langs industrieel erfgoed

Het daadwerkelijke bezoek aan Spiel begint traditiegetrouw al in het weekend voor Spiel. We (Sandra en ik, dit jaar vergezeld door Sacha) genieten een paar dagen van het mooie weer en gaan ook de omgeving van Essen bekijken. De meesten zullen zich afvragen wat je in het hart van het Ruhrgebied moet doen, maar het zal je verbazen hoeveel moois er hier te zien valt! Voor degenen die met kinderen naar de beurs gaan is het bijvoorbeeld handig om te weten dat je met je entreekaart gratis in het naast de beurs gelegen Grugapark kunt. Dit is iets meer dan zomaar een park, want er zijn diverse speeltuinen, een hertenkampje, vogeltuin, speelweides, attracties en er rijdt ook een treintje. Erg leuk dus om even iets anders te doen als je kinderen (of zelf) de spellen of de drukte zat bent.

 
 
het Grugapark: genieten van de zon / prachtige herfstkleuren / het treintje door het park

Perspresentatie
Na de ontspanning komt de inspanning: op woensdag begint Spiel met de perspresentatie in de opvallend volle zaal. Genietend van een hapje en drankje krijgen we een aantal opvallende nieuwe spellen kort toegelicht en worden er ook wat interessante cijfers gepubliceerd. Zo blijkt de spellenmarkt in Duitsland het afgelopen jaar met 1% te zijn gegroeid, wat een hele prestatie is gezien de kredietcrisis. Blijkbaar gaan we spelletjes spelen op avonden waar tot voor kort vertier buiten de deur werd gezocht. Dat wordt bevestigd uit een onderzoek dat Lego heeft gedaan: liefst 80% van de Duitse gezinnen speelt regelmatig een spelletje en 20% doet dat minimaal 3 uur per week! Dat bevestigt maar weer dat Duitsland het spellenmekka van de wereld is.
 


presentatie door de organisatoren / uitslagen van het marktonderzoek / aandacht van een volle zaal

Neuheitenschau
Na deze uiteenzetting wordt het tijd voor het echte werk: de Neuheitenschau. In een paar zaaltjes krijgen alle uitgevers de kans om hun nieuwe spellen aan de pers te presenteren. De populariteit van spellen in Duitsland blijkt ook uit het aantal camerateams dat aanwezig is: ARD, WDR, RTL, ze zijn er allemaal. Sommige uitgevers beperken zich tot het leuk uitstallen van het spelmateriaal en zijn zelf intussen druk met het opbouwen van hun stand op de beursvloer, anderen grijpen deze gelegenheid aan om indruk te maken op de aanwezige (vak)pers. The Game Master koos voor dit laatste en pakte uit met een pianist, zanger en zangers om Opera in de juiste sfeer te laten zien. De aandacht was dan ook navenant.


Die Tore der Welt / Burg der 1000 Spiegel / Atlantis
 


Halli Galli de Luxe / de camera's zoemen / Friedeman Friese legt Funkenschlag Fabriksmanager uit
 


Lego-spellen / PsychoPet / Prachtige speelstukken bij ShenShi
 


Vor den Toren von Loyang / wat is interessanter dan bladmuziek? / Opera
 


Tobago / TWRS / grote drukte

 

Naar deel II (eindelijk: Spiel begint)

Naar Spiel 2009
Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009

Met dank aan Enrico voor de tekst en de foto's