Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Introductie Koplopers & Dwarsliggers 19-09-2009

Titel (5K) Verslag

Introductie Koplopers & Dwarsliggers, 19 september 2009

Het nieuwe treinenspel Koplopers & Dwarsliggers zou vandaag in de trein van Schiphol-Groningen-Schiphol worden ge´ntroduceerd.

Al vroeg moesten we op station Schiphol zijn om met de treinreis mee te kunnen. Samen met Corrie haalde ik Seb op en na een korte busrit kwamen we op Schiphol aan. Daar troffen we Michael namens Ducosim. De informatieborden gaven niet allemaal de correcte informatie. Gelukkig wisten we dat we het voorste deel van de trein moesten hebben.
Op de foto staat Hannie met het informatiebord om de genodigden naar het juiste treinstel te loodsen. Bij elk station zou er iemand met het bord naar buiten gaan.
Het treinstel was versierd met Koplopers & Dwarsliggers foto's en vaantjes en er stonden 4 tafels waar gespeeld zou kunnen worden. Chislaine hield een korte speech dat ze trots was dat ze het spel in eigen beheer had kunnen uitgeven. Ze bedankte diverse mensen die hebben meegewerkt aan de verwezenlijking van het spel.
Niet lang daarna werden de eerste exemplaren van het plastic ontdaan en kon er gespeeld gaan worden. Seb en ik werden gesplitst, zodat we beiden aan een tafel het spel konden uitleggen onder het toeziend oog van Chislaine.
Ik zat aan tafel met Michael en een oud-NS-er. Het spel werd snel opgepikt en er werd flink met de treinen gereisd. Bij het spel van Seb werd er flink met verstoringkaarten gestrooid, terwijl dat aan onze tafel veel minder het geval was. Wij konden dan ook veel passagiers op het juiste station afleveren. Uiteindelijk was Michael de grote winnaar met bijna 2.000 passagiers.
Ook op de andere tafels werd gespeeld. In eerste instantie met genodigden, maar later ook met toevallige passagiers.
Ook aan de inwendige mens was gedacht. Voortdurend werd er thee of koffie bezorgd en ook diverse koekjes.

In K&D hebben de spelers een treinmaatschappij die zoveel mogelijk passagiers naar hun bestemming moet brengen. Elke beurt mogen 5 actiepunten worden gebruikt om nieuwe treinen te bouwen, treinen te verplaatsen, treinen te combineren of splitsen, passagiers in, uit of over te laten stappen, verstoringen te veroorzaken of op te lossen. Wie aan het eind van het spel de meeste passagiers op hun eindbestemming heeft afgeleverd, wint het spel.

Het spel is voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar en duurt ongeveer 75 minuten.

Maar natuurlijk moest er ook geproost worden met champagne.
Allemaal blije gezichten en gelukwensen voor Chislaine.
Rob en Det stapten op station Meppel in. Ook zij genoten zichtbaar van het spel. Op de terugreis stapten ze ook weer op station Meppel uit.
In station Groningen moest iedereen uitstappen, zodat de trein kon worden omgebouwd voor de terugreis. Natuurlijk moest de prachtige stationshal even bekeken en gefotografeerd worden. Na een heerlijke lunch was het tijd voor de terugreis.
Ik leg hier het spel uit aan een aantal nieuwe spelers.
En natuurlijk was Bordspel.com ook aanwezig voor een eerste spelletje Koplopers & Dwarsliggers.
Nog meer nieuwe gezichten. Chislaine had 6 dames bereid gevonden om een spelletje mee te spelen. Het duurde even voordat ze het door hadden ("waar is de dobbelsteen?"), maar toen de eerste passagiers bezorgd waren, werden ze heel enthousiast.
Het spel kon echter niet uitgespeeld worden, want het eindstation was bereikt. Ook was er nog iemand die haar trein had gemist. Ze werd verleid om mee te spelen en vond het erg gezellig. Ze was maar wat blij haar trein gemist te hebben.
Schiphol was het eindpunt voor de laatste reizigers. Chislaine neemt afscheid met het Koplopers & Dwarsliggers informatiebord. Een geweldige manier om een spel te introduceren. Nu maar hopen dat ze er veel succes mee heeft.
Ook andere media besteedden aandacht aan de introductie:

             

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009