Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret 06-06-2009

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 6 juni 2009

Het was weer tijd voor Spellenpret in Sassenheim. Hieronder een impressie van de dag.

Toen ik binnenkwam werd er aan diverse tafels al lekker gespeeld. Aan één tafel werd net begonnen met Agricola. Ik kon nog aanschuiven. Seb, Leonie, Sacha en Michiel zaten er klaar voor en Michiel had net een opfriscursus van de spelregels gehad. Het werd een lekker potje. Er werd goed doorgespeeld en er werden allerlei verschillende tactieken geprobeerd. Ik ging vol voor het ploegen en zaaien en had uiteindelijk bergen graan en groente. Het lukte me echter niet om aan voldoende hout te komen om mijn huis uit te breiden. Het gebrek aan kamers en kinderen deed me uiteindelijk de das om, hoewel het verschil vrij klein was tussen de spelers.

Eindstand: Sacha 31, Seb 30, Leonie 27, Ronald I 26, Michiel 26.

Sonja van University Games had een prototype van 20.000 Mijlen Onder Zee meegenomen, van de hand van Arthur Tebbe. Het spelbord ziet er indrukwekkend uit met een duikboot op een houder en een draaischijf. Door middel van het uitspelen van kaarten kunnen de spelers de positie waar een fiche verzameld wordt veranderen. De duikboot kan duiken, de duikboot kan 90 graden draaien en de zeebodem kan 45 graden gedraaid worden. Om beurten spelen de spelers een kaart uit met een waarde en een beweging. De speler die de hoogste waarde uitspeelt gaat als eerste en zo verder. Zo probeer je elke beurt een fiche te verzamelen, maar soms kom je op een lege locatie uit. De helft van de fiches is open, de andere helft gesloten, dus je weet niet altijd wat je opduikt.
De fiches worden op een spelbordje verzameld, eerst op A, dan op B, dan op C. Aan het eind van een ronde waarin iemand de rij vol heeft, vindt er een waardering plaats. Hoe meer fiches je op de juiste volgorde hebt, hoe meer punten dat waard is. Na drie waarderingen vindt de eindwaardering plaats. Deze werkt in de kolommen op het spelbordje. Hoe meer dezelfde symbolen je hebt, hoe beter. De laatste kolom is erg belangrijk, omdat deze veel punten kan opleveren. Dat heb ik zelf moeten ondervinden, want daardoor eindigde ik op een flinke achterstand laatste. Het spel zal waarschijnlijk in september al verkrijgbaar zijn.
Sander en Yvette waren vandaag voor het eerst bij Spellenpret. Ze speelden een spelletje Arkadia mee, maar daar liep het spaak bij de bouw van de derde verdieping. De spelregels waren niet goed uitgelegd, waardoor niet iedereen goed uitkwam met zijn acties. Sander speelde daarna nog Taluva, wat goed in de smaak viel. Hun kinderen Kirsten en Bridget waren ook meegekomen en vermaakten zich uitstekend.
Hier spelen Bridget, Nisha en Merel in het postkantoor. Merel is duidelijk druk in gesprek via de telefoon. Ik speelde ondertussen een spelletje Finca. De spelers verzamelen via een rondelsysteem vruchten, die met behulp van ezelskarren naar de provincies worden gebracht. Tussentijdse tellingen kunnen extra bonussen opleveren. Simpele regels, maar toch af en toe veel nadenken en plannen om vervolgens je plannen weer helemaal in duigen te zien vallen. Timing blijkt erg lastig te zijn in het spel, maar wel cruciaal. Het spel heeft ook nog eens een aangename speelduur.

Eindstand: Ronald I 48, Caroline 47, Michiel 46, Koen 32. Vooral Caroline was erg over het spel te spreken.

Andere kinderen keken aandachtig mee met hun ouders. Esther en Rutger spelen hier het Tetrisachtige spel Fits. Een eenvoudig te leren en snel te spelen spelletje. Lekker voor tussendoor als je niet te veel wilt nadenken. Voor het avondeten speelde ik nog snel een spelletje Roll Through the Ages. Voor Rutger en Sacha was het spel nieuw. Je gooit maximaal 3 keer met bijzondere dobbelstenen en verzamelt zo voedsel, mankracht, geld, goederen en rampen. Met mankracht kun je steden bouwen voor meer dobbelstenen of aan monumenten werken voor punten. Met geld en goederen kun je ontwikkelingen kopen voor punten en voordeeltjes en met voedsel moet je je steden onderhouden. Als alle monumenten gebouwd zijn of iemand vijf ontwikkelingen heeft, is het spel afgelopen.

Eindstand: Ronald I 27, Sacha 22, Rutger 12.

Na het eten wilde Lody wel graag Dice Town spelen. Ook Lotte vroeg of ze mee mocht doen. Met behulp van pokerdobbelstenen bouw je worp voor worp een pokercombinatie op. In principe 1 dobbelsteen per worp, tenzij je geld betaalt. Wie de meeste 9s heeft, vindt zoveel goudklompjes, wie de meeste 10s heeft, berooft de bank, wie de meeste boeren heeft, mag een magazijnkaart kiezen, wie de meeste vrouwen heeft, mag een kaart bij iemand stelen, wie de meeste koningen heeft, wordt de nieuwe sherrif (en beslist bij gelijke uitkomsten) en wie de beste pokercombinatie heeft, krijgt grondgebieden. Wie pech heeft, bezoekt de dokter voor een voordeeltje. Een grappig dobbelspelletje, waarbij er steeds tactischer wordt geprobeerd te spelen, maar waarbij je het uiteindelijk toch allemaal niet echt in de hand (b)lijkt te hebben.
We zijn trouwens vergeten dat de boeren de eerste ronde hun actie dubbel mogen uitvoeren. Dat is wel handig, want anders ben je direct je kaart weer kwijt aan de vrouwen.

Eindstand: Lotte 40, Lody 31, Ronald I 25, Thea 16.

Chislaine had haar spel Koplopers en Dwarsliggers meegenomen om nog te testen. Ze is bezig om het in eigen beheer uit te geven en hoopt Spiel 2009 nog te halen. Ik heb nog een tijdje met haar zitten brainstormen over de opmerkingen die ze van Corné van Moorsel had gehad. Laten we hopen dat ze er in slaagt het spel op de markt te krijgen.

University Games had ook nog Miyu meegenomen. Een door hen zelf ontwikkeld bordspel over de verzamelstenen (zie http://www.miyu.nl). Een spel voor meisjes van een jaar of 10. Alles over sterrenbeelden, magische stenen, een stemmingsring, pendelen en allerlei vragen en problemen waar de meisjes mee zitten. Het spelmateriaal ziet er prachtig uit en zal de meisjes die de stenen verzamelen zeker aanspreken. Het spel kan in een korte of een lange variant gespeeld worden en zal in de loop van het jaar verkrijgbaar zijn. Op de foto hieronder zie je de verschillende stenen die verzameld kunnen worden.
Met Lody en Lotte speelde ik een spelletje Zoowaboo. Allemaal houten diertjes moeten in een kartonnen vlot worden gepast. Door middel van kaarten worden er 10 geselecteerd. Als iedereen denkt dat het gaat passen, wordt er telkens 1 meer geselecteerd, totdat enkele spelers denken dat het niet gaat lukken. Het tegendeel moet bewezen worden om punten te verdienen. Anders gaan die punten naar de pessimisten. Het blijkt lastiger in te schatten dan je denkt of de dieren gaan passen. Leuk om een keer tussendoor te doen en even je gedachten te verzetten, maar verder niet spectaculair. De kinderen dachten er anders over en wilden er nog lekker verder mee spelen.

Eindstand: Lody 17, Ronald I 14, Lotte 9. Merel deed af en toe ook mee en scoorde 10 punten.

Kirsten pendelt op de foto bij het spel Miyu.

De avond vorderde al en het werd steeds rustiger. Met Chislaine, Lody en Seb speelde ik nog een spelletje Finca, want Lody was toch wel nieuwsgierig geworden naar het spel.

Eindstand: Chislaine 46, Ronald I 40, Seb 37, Lody 35.

Het was bijna tijd om naar huis te gaan. Sacha was echter nog bezig met Kingsburg, dus schoof ik bij Lody nog even aan voor een spelletje Dice Town. Nu ging het er een stuk heftiger aan toe en werd er regelmatig geprobeerd om de sherrif om te kopen. Iedereen dacht blijkbaar dat ik erg goed ging en dus werd ik aan alle kanten bestolen. Lody was echter de stille winnaar, want hij won met ruime voorsprong.

Eindstand: Lody 37, Edwin 28, Peter 22, Ronald I 6.

Het zat er weer op. De dag was voorbij gevlogen. Lekker veel gespeeld. Tijd om Seb en Sacha een lift te geven en naar huis te gaan. Lody en Caroline weer bedankt voor de organisatie.

             

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009