Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosm spellenbeurs 16-05-2009

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, Amersfoort, 16 mei 2009

Het was weer tijd voor de Ducosim spellenbeurs. Ikzelf moest het NK Bordspellen spelen, zodat mijn vriendin Corrie zichzelf op de beurs bezig moest houden. Uit het onderstaande verslag blijkt wel dat dat gelukt is. Ze heeft ook nog eens voor de foto's van het NK Bordspellen gezorgd. Mijn dank is groot.

Omdat Ronald met het NK bordspellen meedeed, heb ik me dit keer bij Ducosim op de nieuwe spellen gericht. Ik heb met Valentijn Eekels, van Mystics, het tweespelersspel Day & Night gespeeld. Het bleek een erg leuk en strategisch spel te zijn. Het is ook prachtig uitgevoerd met mooie tekeningen van de kunstenares Eerin Vink, wat het heel bijzonder maakt.
Ook al is het spel in eenvoudig Engels uitgevoerd, spreken de kaarten vaak voor zich en is het vanaf 10 jaar te spelen. Er zit wel een Nederlandse beschrijving van het spel en alle kaartjes in de doos.

De ene speler speelt met de dagkaarten en de andere met nachtkaarten (70 kaarten per speler). De bedoeling van het spel is dat je een tempel maakt van 9 tegels van jouw soort aan elkaar tot het bouwen van een tempel niet meer mogelijk is, omdat er te weinig plekjes op het bord beschikbaar zijn. Wie dan de meeste tempels heeft gebouwd heeft gewonnen. De kaartjes die op het bord worden geplaatst hebben 2 kanten, een dag en een nacht kant.

Op de foto ontwerper Valentijn Eekels en Corrie.

Dag probeert een reeks van 9 van dagkaartjes te maken en de nacht van nachtkaartjes. Maar je kunt elkaar tijdens het spel op allerlei manieren dwars zitten, zodat de kaartjes weer omgedraaid worden. De dag en de nachtbeurt bestaan uit 12 uur. En een beurt verloopt als volgt: ontwaken, spreuken spelen (het aantal uren wat dat kost staat op het kaartje dat je speelt), reizen (bewegen op het bord, kost per vakje 3 uur, maar je kunt dan wel een nieuwe kaart pakken) en terugtrekken (het afleggen van een teveel aan handkaarten, max. 5). Maar je hoeft niet elke beurt spreuken te spelen, als het niet uitkomt kun je ook alleen reizen en zo aan betere kaarten komen, maximaal 5 in je hand. Er zitten ook spreukenkaarten tussen om vakjes of kaartjes die er al liggen een beurt te kristalliseren, zodat de ander ze niet om kan draaien of zelfs niet meer kan lopen met de pion.
Ik vond het erg leuk, het was ook een echte nek aan nek race, die Valentijn op het laatste moment won.
Verder heb ik bij de Gamemaster gekeken en daar heb ik de uitleg gevolgd van 2 nieuwe spellen van Hans van Tol, Opera en Hotel Amsterdam.

Opera is een prachtig spel met steden waarin je een concertgebouw kunt kopen, waar je muziekstukken van beroemde componisten kunt laten spelen en daar krijg je dan punten voor.
Naarmate je componist meer boven aan de rij staat, levert dat meer punten op. De spelers kunnen een bepaalde rol kiezen, die invloed heeft op het spel, maar ze hebben ook een beperkt budget om dat te doen. Ze kunnen kiezen voor de Impresario, waarmee je muziekstukken van bepaalde componisten kunt kopen. De Architetto, die in een bepaalde stad naar wens een concertgebouw voor je kan bouwen. De Signora, die bepaalt welke muziekstukken er in het palazzo gespeeld worden voor de koning. Die stukken leveren meer punten op, maar die ben je erna wel kwijt.

De Maestro, als je die in een stad naar keuze laat komen, wordt de waarde van je voorstelling verhoogd, dus levert dat je meer punten op. De Critico, die door stukken over de componisten te schrijven bepaalt wat de volgorde van beroemdheid is van de componisten. De speler kiest dan een componist naar keuze die komt bovenaan en levert de meeste punten op, de rest schuift naar beneden op de volgorde zoals ze al zaten. En tot slot nog de Esperto.
De componisten die aan het spel mee doen zijn, Händel, Monteverdi, Mozart, Beethoven, Wagner en Verdi. Het spel is voor 3 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en duur ongeveer 90 minuten.
De lijkt me erg origineel en de grafische vormgeving van het spel zag er erg mooi uit. Daarom vond ik het jammer dat ik helaas het niet heb kunnen spelen, omdat de tafel telkens vol zat.
Daarna heb ik met Sebastiaan, Leonie en Michiel het spel Vineta gespeeld van PS games.

Je krijgt een geheime missie, een kleur en een deel van het eiland dat je moet redden.
Daarna heb je telkens 7 kaarten op handen die je uitspeelt. Elke keer 3 rondes. Je kunt dan bepalen met welke kracht je waar een vloedgolf wilt of dat je huisjes wilt verplaatsen. Andere spelers beginnen ergens anders een vloedgolf of sluiten op je aan en als jouw golf de grootste kracht heeft, dan win je de huisjes van dat deel van het eiland dat weg wordt gevaagd, en die worden verdeeld op volgorde van de kaarten. Je moet zelf proberen huisjes van je geheime kleur te sparen, want die leveren meer op. En je moet proberen te voorkomen dat jouw geheime deel van het eiland weg wordt gevaagd, want dat levert je ook extra punten op, maar dat is soms best nog wel moeilijk.

Op de foto Michiel en Corrie.

Na verloop van tijd heb je door wat iemands geheime kleur is en ga je die natuurlijk ook dwars zitten. Het was best een hilarisch spel en hoe Michiel en ik ook probeerden samen te spannen, konden we niet voorkomen dat Leonie won. Haar stuk eiland was ook aan het eind van het spel nog over. Het spel is voor 2 tot 6 spelers en vanaf 10 jaar.
Het andere spel van de Gamemaster is Hotel Amsterdam, met een Suske en Wiske achtig uiterlijk en een leuke tekening op de voorkant, wel een eyecatcher. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar en duurt 45 minuten.

Het spel bestaat uit losse kaartjes die een stad vormen om de Dam heen, met aan de ene kant van de kaartjes toeristische dingen voor overdag, een museum, souvenirwinkel en monument. En aan de andere kant nachtactiviteiten zoals een bar, coffeeshop en een nachtclub. En er om heen vaart een rondvaart boot, die toeristen afzet in de stad. Het doel van het spel is dat iedere speler 2 hotels bouwt en probeert om zijn hotel heen 12 toeristen te bemachtigen en dan heb je gewonnen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Per beurt gooi je met 2 dobbelstenen, die worp bepaalt hoe ver de rondvaartboot aan de rand van het spelbord om de stad heen vaart en waar hij zijn toerist af zet, 1 per beurt.

Dan mag je zelf bepalen waar je een hotel bouwt. En vervolgens mag je lopen met de burgemeester (witte pion) het aantal ogen dat je gegooid heb om een nachtactiviteit om te zetten in een dagactiviteit. Je komt bijvoorbeeld op een bar uit en daar zaten al toeristen in en bij omdraaien wordt dat een museum, dan gaan de bartoeristen naar een andere bar op het bord met de minste toeristen, dus zo kun je zelf zorgen dat er toeristen bij jouw hotel in de buurt komen. En de nachtwachter (zwarte pion) sluit dagactiviteiten, zoals een souvenirwinkel en dat wordt dan bijvoorbeeld een coffeeshop en ook deze mensen verdwijnen naar de souvenirwinkel met de minste toeristen. Is er geen souvenirwinkels meer over of zijn er 2 met de minste toeristen, dan gaan die toeristen naar de Dam. Dus er zit ook een memory effect bij, want je moet wel onthouden wat overal onder zit. Het speelt erg vlot weg en was leuk om te doen. Ik begreep van Hans van Tol dat hij volgende maand het eerste exemplaar aan Job Cohen uitreikt, als burgemeester van de stad Amsterdam. En daarna is het in de winkel te verkrijgen.

Op de foto demonstreert Hans van Tol het spel aan Seb.

Een enthousiaste uitlegger bij het spel Hotel Amsterdam.

 

De Dam is duidelijk op deze foto te zien.

 

Tot slot heb ik een spelletje Feudum gespeeld met de bedenker van het spel, Arvid Klaverstijn. Het was goed bedacht spel, waar veel mensen aan voorbij liepen.

Vandaar dat ik het even beschrijf in de hoop dat iemand anders het met hem wil spelen op een volgende Ducosim spellenbeurs en hij iemand vindt die hem helpt om het uit te geven.
Het veld bestond uit losse tegels met weilanden, goudmijnen en monumenten. Je hebt meerdere spelfiguren bestaande uit 1 koning, 2 werkers, 2 strijders, 1 boogschutter, 1 speerwerper en 1 ridder per kleur.
Je begint ieder met je koning op een van de velden te zetten. Je moet net als bij schaken proberen de koning van de ander te verslaan. Dit kan alleen met een ridder. En de ridder kan als ik het goed onthouden heb, alleen verslagen worden door de boogschutter.

Op de foto ontwerper Arvid Klaverstijn.

Verder is de werker op het land het zwakst. Iedere beurt bestaat uit het kopen van een spelfiguur, die elk verschillende waarden kosten aan voedsel en goud, dus je moet wel opletten dat je genoeg verdient om de volgende beurt weer iets te kopen. De twee werkers zijn gratis, dus die kun je in het begin al inzetten om iets te verdienen. Op elke veld waar ze op uitkomen bij neerzetten of met lopen, verdienen de spelfiguren iets. Op het weiland voedsel, in de goudmijn goud en als je ze op een monument zet een winstpunt. En om die winstpunten gaat het bij beëindiging van het spel. Ook elk figuur heeft zijn eigen manier van over de tegels lopen, de één maar een stap voor uit of op zij, de andere diagonaal en ook nog een in een lange rechte lijn, waarbij je alle grondstoffen krijgt die je passeert, dus dat levert heel wat op. En als je een stuk van een ander slaat, dan verdien je de waarde die de ander betaald heeft voor het stuk. Aan het eind van het spel kun je nog je goud in wisselen, 3 goud is een winstpunt. Degene die de meeste winstpunten heeft is de winnaar.

En dan heeft hij ook nog een uitgebreide versie van het spel.

Unhappy King Charles!

 

En natuurlijk waren er ook weer diverse miniaturen tafels aanwezig.

 

Na afloop nog even lekker uit eten met het NK team en andere geïnteresseerden. Voor Sacha was het een vervroegd verjaardagscadeautje. Iedereen liet het zich prima smaken. Heerlijke gerechten, snelle bediening, een gezellige entourage. Om 20.00u moesten we opstappen, want vanaf dat tijdstip was de door ons gebruikte tafel gereserveerd.

             

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009