Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Ronald I 22-11-2008

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Ronald I, Uithoorn, 22 november 2008

De verjaardag van Ronald I werd weer eens gevierd met een spellendag.

Jeroen was de eerste die aan kwam. Samen met Corrie, Milo, Nisha en Ronald I werd dan ook begonnen aan een spelletje Yathzee Cards. Nisha wilde steeds dobbelen in de bobbelbak, maar met de nodige hulp haalde ze toch behoorlijk wat punten binnen. In haar laatste beurt gooide ze zelfs een Yathzee, maar helaas kon ze die niet meer banken. Dan had ze waarschijnlijk wel gewonnen. De strijd ging tussen de heren, want Corrie had niet veel kaarten verzameld. Na de telling bleek Jeroen 1 punt meer te hebben dan Milo, die weer 1 punt meer had dan Ronald I. Eindstand: Jeroen 28, Milo 27, Ronald I 26, Nisha 23, Corrie 12. Een alleraardigste variant op Yathzee. Een tip voor de feestdagen als je van dit soort dobbelspellen houdt.

Milo, Ronald I, Jeroen en Nisha bij Yathzee Cards

Ondertussen waren ook Sandra en Enrico aangekomen. Ze hadden een leuke verrassing voor Ronald I: Flower Power, een spelletje uit de Kosmos serie waar hij al enige tijd naar op zoek was. Ronald I stelde voor De Koningsburcht te gaan spelen. De spelers bouwen in het spel gezamenlijk aan de burcht. Iedere speler heeft een setje personenkaarten en elke beurt speelt iedereen daarvan tegelijkertijd eentje uit. Deze worden vervolgens in een vastgestelde volgorde verwerkt. De gespeelde personenkaarten krijgen de spelers pas weer in hun hand nadat ze hun bouwmeester hebben gespeeld. In het begin was het spel een beetje onwennig, maar het middenspel verliep een stuk beter. Het einde kwam echter snel dichterbij en er konden punten worden geteld. Eindstand: Jeroen 57, Sandra 55, Ronald I 44, Enrico 28. De meningen waren wisselend. Enrico vond de puntenverdeling van de gebouwen niet echt gebalanceerd, Sandra vond het spel steeds minder interessant worden en Jeroen wist nog niet wat hij er van moest denken. Dat moet nog een keer geprobeerd worden.

Ronald I, Sandra, Jeroen en Enrico spelen De Koningsburcht

Ook Leonie en Seb (en Eline) waren aangekomen en er werd alvast een cadeautje aan Ronald I gegeven: Pandemie. Het spel waarbij 4 virussen wereldwijd bestreden moeten worden. Ze wilden het meteen met Bianca en Vincent gaan spelen. Helaas werden er enkele spelregels niet goed gespeeld, waardoor het niet lukte de wereld te redden. Leonie en Bianca wilden het nog wel een keer proberen en Ronald I en Anneke schoven aan. Dit werd een drama. De beginsituatie was al precair en binnen een kwartier was het verloren. Er bleek echter nog een spelregel verkeerd gespeeld te zijn (de epidemiekaart komt van onder de stapel, in plaats van bovenaf). Seb verving Leonie en een volgende poging werd gestart. Dit verliep vrij goed en de kennis voor 2 medicijnen was in handen toen ineens de gele koorts een flink aantal uitbraken had en het spel verloren was. (Later bleek nog een spelregel verkeerd gespeeld te zijn: je hoeft geen kaart op te offeren om ergens een blokje te verwijderen). Binnenkort maar eens echt de wereld redden.

Leonie geeft Pandemie | Leonie, Seb, Bianca en Vincent proberen de wereld te redden

Aan de andere tafel werd Hurry Cup gespeeld. Dit is een racespel, waarbij je zelf ook snel moet reageren. Milo mocht met de groten meespelen, maar het ging hem iets te snel en hij liep boos weg. Zijn plaats werd ingenomen door Ankeleen, die net was binnengekomen. Ze vond de hoeveelheid regeltjes best veel, omdat ze niet zo vaak dit soort spellen speelt. Na Hurry Cup werd overgeschakeld op Diamant en dat beviel haar een stuk beter. Milo had ondertussen buurman Cor opgezocht op Wally op te gaan zoeken in de speurboeken.

Hurry Cup | Hurry Cup | Waar is Wally?

Ondertussen was het tijd geworden voor een hapje: poffertjes voor de kids en voor de rest drie soorten soep en zelf belegde broodjes. Een ijsje toe is altijd lekker. Iedereen liet het zich prima smaken. Ronald I ging daarna Nisha op bed leggen en diverse gasten met kinderen keerden huiswaarts. Corrie schoof aan bij een spelletje Blackbox. Ze had het nog nooit gedaan en wilde het wel eens proberen. Ze vond sommige antwoorden erg confronterend en was erg teleurgesteld dat ze als enige deelnemende moeder niet als beste ouder uit de bus kwam. Tevens wist ze niet dat ze twee dezelfde kaartjes in de black box mocht doen, waardoor er voor de anderen soms onverwachte antwoorden uitkwamen. Al met al hadden ze aan de tafel veel plezier. Vooral toen Rutger binnenkwam, bleken veel vragen op zijn lijf geschreven, maar ja, hij deed niet mee. Tegen het einde ging Corrie Milo op bed leggen en nam Ronald I haar plaats over. Hij kon echter de opgelopen achterstand niet goedmaken. Het was Sacha die wist te winnen. De andere deelnemers waren Sandra, Jeroen en Rob. Milo had in de tussentijd een spelletje Wind River meegespeeld met Enrico, Vincent en Bianca. Hij was achter Vincent tweede geworden en was er erg trots op.

Rob, Sandra, Corrie, Jeroen en Sacha bij Black Box | Enrico bestudeert Wind River

Inmiddels waren Evelien en Eric aangekomen. Ze spelen zelden spelletjes, maar wilden wel wat meespelen. Wind River leek niet al te moeilijk en Anneke en Ronald I schoven aan. Voor iedereen was het spel nieuw, dus Enrico verzorgde de uitleg. Je speelt een indianenstam en je probeert je stam te vergroten. Om in leven te blijven moet je bizons eten. Deze trekken door het land en je zult ze moeten volgen. Uiteindelijk moet je proberen met zoveel mogelijk tenten het noorden te bereiken. In je beurt doe je 3 dingen: 1) verplaats zoveel bizons als het aantal tenten dat je op het bord hebt. De bizons mogen alleen naar het noorden verplaatst worden. 2) kijk of al je tenten van eten zijn voorzien. Bij elke tent moet een bizon beschikbaar zijn. Als er meerdere tenten op een veld staan, dan gaan de andere tenten voor bij een te kort aan bizons. 3) kies één van de volgende 4 acties: een nieuwe tent bouwen ten koste van 3 voedsel, voedsel vergaren indien er een overschot is bij je tenten, een tent naar het noorden verplaatsen, een extra bizon verplaatsen. Het duurde even voordat Anneke en Eric het spel doorhadden. Evelien snapte de regels meteen en ook voor Ronald I was het duidelijk. Het leek te gaan tussen Evelien en Ronald I, maar Eric had ondertussen ook een aardige stam opgebouwd. Ronald I voorzag het probleem en begon Eric tegen te werken. Ondertussen deelde hij ook plaagstootjes uit bij Evelien. Het leek erop dat Ronald I nu kon gaan winnen, maar zijn voedselvoorraad slonk snel. De bizons verplaatsten zich steeds sneller en Ronald I verloor steeds meer tenten en haalde maar uiteindelijk met 2 tenten het noorden. Hij werd laatste. De anderen haalden allemaal 4 tenten aan de overkant en Eric en Evelien hadden daarbij nog 4 voedsel over. Een gedeelde overwinning.

De Kinderen van Catan | Eline en Nisha

Daarna nog een spelletje Trans America. Enrico en Corrie wilden ook wel meedoen. Het spel was na 2 rondes al af. Evelien had al meer dan 12 strafpunten. Eric, Enrico en Corrie deelden de overwinning met 6 strafpunten. Ronald I en Anneke hadden 8 strafpunten. Het was ondertussen al zo laat geworden dat ook de laatste gasten naar huis gingen. Een gezellige dag was te einde en het opruimen kon beginnen...

Ronald I krijgt een cadeautje van Eline

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008