Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosim spellenbeurs 06-09-2008

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, Utrecht, 6 september 2008

Ducosim spellenbeurs

De laatste beurs in Utrecht. Vanaf volgende keer verhuist de beurs naar Amersfoort in verband met de voortdurend stijgende kosten van het Jaarbeursgebouw en aanvullende diensten. Bij binnenkomst bleek dat de Bring & Buy stand steeds meer bekendheid krijgt. Er worden stapels tweedehands spellen aangeboden en iedereen komt er regelmatig even een kijkje nemen. Door het grote aanbod blijf je echter ook vaker met onverkochte spellen zitten. De regels zijn duidelijk: geen gesealde spellen en geen nog algemeen verkrijgbare spellen. Toch zijn er altijd weer mensen die deze spellen aanbieden en nog gepikeerd zijn ook als daar iets van wordt gezegd. Dit keer lag er bijvoorbeeld een Agricola van 999Games of een Burger's Zoo. Niet echt netjes.

Even een kort rondje over de beurs en daarna naar mijn afspraak met iemand van Goliath. Hij had een aantal spellen van Goliath meegenomen om door te nemen en de nieuwe aankomende spellen werden in vogelvlucht bekeken. De spellen van Goliath kenmerken zich door prima stevig spelmateriaal en spelregels die in enkele minuten zijn uit te leggen. De meeste spellen zijn echt voor familiespelers bestemd, maar er zitten best aardige titels bij voor spellenspelers, zoals TaYü en LeBloq. Dammen en Vallen blijkt nog best aardig te zijn.

prototypes van Over de Kop en WildCatters

Een groot deel van de beurs stond in het teken van spelontwerpen. Niet alleen door de spellenontwerpwedstrijd van Ducosim, maar ook omdat 999Games een Bring & Try stand had, waar aan de lopende band auteurs hun spellen konden komen tonen. Het zou leuk zijn als er een verrassend spel van eigen bodem door 999Games zal worden uitgegeven. Chislaine was aanwezig met haar treinenspel. Inmiddels is er een titel verzonnen: Koplopers en dwarsliggers. Dirty Rat Games had het prototype liggen van Over de Kop: een spel over het beheer van een pretpark. Het zag er prachtig uit en leek al op een uitgegeven spel. De ontwerpers Ralf van Kempen en Patricia Maximus waren aanwezig om het spel te testen. Elders op de beurs werd het spel WildCatters gedemonstreerd door André Spil en zijn compagnon Rolf. Dit spel gaat over oliewinning en het transport ervan.

Cuba en Rotterdam met Masters of Trade

The Gamemaster demonstreerde niet alleen het voor de Nederlandse Spellenprijs genomineerde Cuba, maar had ook de uitbreiding voor Rotterdam bij zich: Masters of Trade. Het spel verandert door deze uitbreiding in een echt spelersspel, waarbij veel meer interactie en sturing mogelijk is. De uitleg klonk zeer interessant. Ook QWG demonstreerde de genomineerde spellen League of Six en Yspahan. Martijn Faber had een prototype van het nieuwe spel bij zich dat hij tijdens Spiel zal presenteren: Cities. De spelers bouwen daarbij ieder een stad met dezelfde kaartjes als de tegenstanders. Van tevoren is niet bekend welke kaartjes moeten worden gebruikt en in welke volgorde, maar deze zijn wel voor alle spelers hetzelfde. Door het inzetten van toeristen kunnen punten worden gescoord. Het spel kan op 3 niveau's worden gespeeld.

 

Cities (Emma Games) en een zelfgemaakte houten versie van Struggle of Empires met magnetische stukken

Naar Ducosim spellenbeurs

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008