Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosim spellenbeurs 17-05-2008

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, Utrecht, 17 mei 2008

Ducosim spellenbeurs

Het was weer tijd voor de Ducosim spellenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Door huiselijke beslommeringen en de opbrekingen in Utrecht, waren we pas om 12 uur bij de beurs. Het was lekker druk en overal waren de spellentafels goed bezet. Ook waren er 8 tafels waar het NK Bordspellen werd gespeeld. Geen kwalificatie voor het EK dit jaar voor "Ik speel met groen". Oei.

Burgers' Zoo tijdens het NK Bordspellen

Hieronder een korte impressie van de beurs.

PS Games had diverse nieuwe spellen, waaronder Railroad. In dit twee speler spel, speelt de ene speler met de rails en de ander speler met de roads. Om beurten leggen de spelers een blokje van hun eigen soort aan op het netwerk op het bord. Alle aansluitingen moeten kloppen, maar rails en roads mogen wel op elkaar worden aangesloten. Wie aan het eind van het spel de minste aansluitingen op de niet geplaatste blokjes over heeft, wint het spel. Het zou iets te simpel zijn als het daarbij bleef. Als je met je eigen soort (rail of road) twee aangrenzende kanten van het bord met elkaar verbindt, of een gebied midden op het bord omsluit, dan "sla" je alle binnengelegen tegels. De tegels van de tegenpartij leveren voor deze speler aan het eind van het spel extra overgebleven aansluitingen op. Tevens mag jij als enige nog in dat gebied bouwen. Ideaal dus. Het blijkt echter niet gemakkelijk om dat voor elkaar te krijgen. Sandra wist het eerste spel van Ronald I te winnen.

Ook Onno Kierkels was weer aanwezig met zijn prototype van Rapa Nuí. Er waren wat aanpassingen aan het spel gedaan en iedereen kon deze weer uitproberen. Seb was natuurlijk ook van de partij. De aanpassingen leken het spel wel langer te maken. Er moet nog wel aan het spel geschaafd worden, maar het nadert de voltooiing. Er kan dus op zoek worden gegaan naar geïnteresseerde uitgevers.

Rapa Nuí

Bij The Game Master ook weer twee nieuwe spellen. Het spel Cuba is in het Nederlands uitgebracht. Het spel was één van de hoogtepunten van Spiel 2007 en is nu dus ook in het Nederlands verkrijgbaar. Daarnaast was er het luchtige kaartspel Koe zoekt boer. Samen met o.a. Dagmar van Spellengek.nl speelde ik een spelletje. Alle spelers krijgen een schuur en 3 koeienkaarten. Op deze koeienkaarten staan telkens een aantal koeien aangegeven. De voorkant van de kaart geeft trieste koeien aan, de achterkant blije koeien. Eén van de kaarten begint al op de blije kant. Aan het eind van het spel leveren blije koeien pluspunten op en trieste koeien strafpunten. Er liggen telkens 3 kaarten open in het midden van de tafel. Om beurten mogen de spelers één van deze kaarten pakken en uitvoeren òf afleggen, of ze mogen een kaart van de stapel pakken en deze uitvoeren. Zo zijn er regenkaarten, die koeien van een bepaalde kleur in de wei triest maken, een stier maakt koeien blij, (super)boeren maken ook koeien blij, honger daarentegen weer niet. Ook kun je nieuwe koeien aan je veestapel toevoegen of ze naar de schuur dirigeren. Daar zijn ze veilig voor gevaar, maar een heerlijk zonnetje kan ze weer naar buiten lokken. Je hebt niet al te veel invloed op het spel, maar het speelt lekker vlot en is zeker geschikt voor mensen die niet te vaak spelen, of als tussendoortje op een spellendag.

Koe zoekt Boer

Bij Ravensburger kon o.a. het nieuwe Blox worden gespeeld. Een abstract spel van de hand van Wolfgang Kramer. Door middel van het uitspelen van gekleurde kaarten kunnen torens worden opgebouwd en afgebroken en kunnen pionnen van de tegenstanders van het bord worden gemept. Een tactisch spel, waarbij je niet altijd alles in de hand hebt. Pas bij een tweede spelletje openbaren zich de echte mogelijkheden.

Michiel bij het spel Blox

Ook Corné (Cwali.nl) had weer een nieuw spel bij zich. Binnenkort zal het te spelen zijn op Mastermoves.eu. Om beurten leggen de spelers tegels aan bij de reeds gelegde tegels. Alle kleuren moeten goed aansluiten en leveren zoveel punten op als de grootte van het gebied waarop ze aansluiten. In het voorbeeld in het dus handig om aan het grote rode gebied aan te sluiten, want dat levert veel punten op. Alle nog te spelen tegels zijn echter open, zodat er soms flink vooruit gedacht moet worden.

Corné en zijn nieuwe spel

Ook bij QWG kon een prototype worden uitgeprobeerd. Daarin leggen de spelers groentetuintjes aan. Deze worden bewaakt door hun eigen boer en met behulp van de hond kun je tegenstanders dwarszitten. Door het afdekken van tuintjes verdien je verschillende groentes, die je weer kunt inleveren voor geld. Met vijf spelers bleek het spel nog een beetje lang te worden, maar met minder spelers waren de geluiden zeer positief.

prototype bij QWG

Luc de Lombaerde had een tweetal spellen van de ontwerper Michel Pinon bij zich. Versus is een abstract spel voor twee spelers, waarbij speelstukken naar 4 posities midden op het bord moeten worden gevoerd. De speelstukken hebben verschillende waardes op de voorzijde en de achterzijde en ook verschillende kleuren. De ene speler speelt met de lichte kleur en de ander met de donkere. De speelstukken kunnen 1 vakje verzet worden, maar kunnen ook worden aangetrokken door de koninginnen. Beide spelers hebben een koningin die met grote sprongen verplaatst kan worden. Alle zichtbare stukken (die niet worden vastgehouden door andere stukken), worden nu richting de koningin getrokken. Een belangrijk detail daarbij, is dat ze dan omgedraaid worden. Een alleraardigst spel, maar in de houten uitvoering nog een beetje duur. Je kunt de spelregels op internet lezen.

Ronald I speelt Versus met een medewerker van The Joker

Daarnaast was er het kaartspel Les 7 Blasons. Een alleraardigst kaartspel, waarbij naast slagen ook blazoenen moeten worden binnengehaald, want om de score te berekenen worden de kaarten vermenigvuldigd met de bijbehorende blazoenen. De hoogste gespeelde kaart wint de slag, tenzij er meerdere kaarten van deze waarde gespeeld worden, want dan wint de eerstvolgende waarde. Verder hebben sommige kaarten nog een speciale actie, die de boel nog eens overhoop kan gooien. Je kunt de spelregels op internet al lezen. Bij het spel worden op dit moment alleen maar Franse regels geleverd. Het spel was nog niet te koop op de Ducosim beurs.

Les 7 Blasons

Tot slot was er de Bring & Buy stand, die vol stond met interessante spellen. Het lijkt wel of steeds meer leden de stand weten te vinden en veel spellen wisselen hier van eigenaar. En Ducosim wordt er zo ook nog iets wijzer van. Een prima initiatief. (Alleen jammer dat het exemplaar van Spel der Tronen dat ik had meegenomen niet werd verkocht.)

toch nog lachend op de foto

In verband met een verjaardag verlieten we even na half vier alweer de beurs. Een prima geslaagde beurs wat mij betreft.

prototype voor de bordspelwedstrijd | een landingsaanvalsimulatie

Naar Ducosim spellenbeurs

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008