Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosim spellenbeurs 08-03-2008 |
Verslag
Ducosim spellenbeurs, Utrecht, 8 maart 2008 |
Ducosim spellenbeurs, Utrecht
Toen ik rond 11 uur arriveerde was het al lekker druk. Waarschijnlijk in verband met de spellenveiling die 's middags zou plaatshebben. Even een rondje om te kijken wat er zoal te zien was. Spelgroep Phoenix demonsteerde voornamelijk Im Jahr des Drachen van Alea, maar ze hadden ook een exemplaar bij zich van het gloednieuwe Wie Verhext!.
Im Jahr des Drachen
| Wie verhext!999Games had een exemplaar bij zich van Agricola. Dit geweldige spel zal waarschijnlijk in mei al in een Nederlandse versie verschijnen. Deze versie zal ook de houten beestjes bevatten in plaats van blokjes. Bij The GameMaster kon je het spel Cuba uitproberen dat ook in het Nederlands zal verschijnen.
Agricola
| CubaEr waren dit keer ook erg veel prototypes uit te proberen. Bij de makers van Experiment werd ik uitgenodigd om Aquarium (voorlopige titel) te proberen (Aquarium is net als Experiment een woord dat in veel talen wordt gebruikt). Het bleek een grappig kaartspelletje met de "rare" twist dat je in je beurt eigenlijk maar twee dingen kunt doen: passen of niets doen. Als je past, verdien je 2 muntjes. Als je niets doet, geef je aan dat je de aangeboden vissen wilt kopen. De andere spelers spelen vervolgens kaarten uit om het aanbod te veranderen en om daarna de prijs te bepalen. Het enige dat je dan kunt doen is kopen of niet kopen. Je geld gaat meestal naar de bank, maar soms ook naar de medespelers. Het is de bedoeling om punten te verzamelen met setjes vissen. Let op, de vissen eten ook en dat kost bakken met geld. Je kunt dure plantjes kopen om te voorkomen dat ze eten nodig hebben, of je zet ze op kweek om vissen te maken die geld opleveren. We hebben een half spel gespeeld en dat smaakte zeker naar meer. Het is de bedoeling dat het spel in oktober zal verschijnen.
Aquarium
Thomas had een prototype van straatpaintball bij zich. Het is een reactiespelletje met zachte balletjes. Deze moeten regelmatig tegen medespelers worden gegooid.
Straatpaintball
Corné had een bordspelversie van zijn speedboatracecomputerspel bij zich. Je moet zo snel mogelijk met je speedboat tussen eilanden doorvaren. Elke beurt kun je de boeg een klein stukje verdraaien, maar daarna vaar je in een rechte lijn. Elke beurt kun je 1 dobbelsteen extra of minder nemen. De worp van de vorige beurt kun je weer gebruiken, maar je kunt ook één of meerdere dobbelstenen opnieuw gooien. De dobbelstenen hebben de waardes 1, 2 of 3. Zo kun je de snelheid van je boot enigszins sturen, maar er blijft toch een geluksfactor inzitten. Erg vermakelijk.
Speedboatrace
Chislaine had een hele rits prototypes bij zich. Voornamelijk werd het treinenspel gespeeld. Je moet met 3 treinen passagiers ophalen en vervoeren naar andere stations. Treinen kunnen gekoppeld worden en passagiers kunnen worden overgeladen. Met behulp van een sein kun je een baanvak reserveren. Zelf heb ik met Chislaine Kraak de Kluis gespeeld. Een spel voor twee spelers van ongeveer 20 minuten. Er zijn 6 draaibare ringen, elk met 6 genummerde vakken. Als je aan de beurt bent, pak je een van de drie openliggende kaarten of een dichte kaart van de stapel. Op deze kaarten staat aangegeven welke ring je mag draaien en in welke richting. Daarna gooi je de dobbelsteen en plaats je een diamant op een leeg veld van die waarde. Vervolgens mag je een of meerdere kaarten van een kleur uitspelen en de ring draaien. Het doel is om 6 diamanten op een rij te krijgen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Toen ik er eindelijk in kon slagen, bracht ik mijn tegenstander ook op 6 en zou daarmee alsnog verloren hebben. Ik moest dus op zoek naar een andere oplossing. Uiteindelijk wist Chislaine toch nog te winnen. Een spel dat snel is uitgelegd en ook met kinderen prima te spelen is. Dit kan zo de winkel in.
Treinenspel
| Kraak de KluisIn de tweede hal waren de miniaturen en fantasyspellen bij elkaar gebracht. Er werd veel Magic gespeeld en ook werd er geschilderd.
Miniaturen
| SchilderenDe bordspellenveiling trok veel spelers uit de zalen weg, zodat er wat meer ruimte kwam om te spelen. De prijzen op de veiling leken me heel schappelijk. Ik heb nog niet meegekregen wat de toppers waren.
Spellenveiling
Van Seb kreeg ik nog de volgende impressie van het prototype van Rapa Nui.
Achter in een hoekje viel mij bij binnenkomst al iets op. "Is dat niet
Paaseiland met die bekende beeldjes?". Helaas was de tafel bezet. Eerst maar
eens een spelletje Wadi van Martijn (prima spel). Hierna was de tafel
beschikbaar en nam ik plaats. Al snel kwamen er twee andere spelers erbij. De
ontwerper, Onne Kierkels, begon te vertellen over
Rapa Nui.
de ontwerper Onne in de witte trui
Het spel gaat over de Moai's, de grote stenen beelden die zich bevinden op Paaseiland. We splitsen ons op in twee stammen (je speelt dus met twee spelers samen één stam). De stam die als eerst vier punten haalt heeft gewonnen. Dit doe je door Moai's op te richten (elk Moai is een punt voor jouw stam) en je kunt gebruik maken van de grote Almachtige Moai zijn invloed (een punt). Dit gaat niet zo gemakkelijk; een Moai moet eerst gebouwd worden en vervolgens zal het verplaatst moeten worden en als laatste moet ieder beeld opgericht worden. Deze stappen mogen niet in dezelfde beurt plaatsvinden en je hebt ook nog eens de juiste kaarten voor nodig Je moet eerst de betreffende grondstoffen verzamelen door middel van het spelen van kaarten. En andere manier is door gevechten te winnen op het bord. Al je een de beurt bent speel je een van je vijf route kaarten. Bij sommige van deze kaarten kun je nog speciale acties doen afhankelijk van het grote symbool dat staat afgebeeld: bijvoorbeeld een Moai bouwen. Ook mag je een geheim kaart spelen: bijvoorbeeld het verbranden van palmbomen van de andere stam.
het spelmateriaal van Rapa Nui
We hebben het spel helaas niet kunnen afspelen, maar de eerste indruk is positief bij alle spelers. Je kan elkaar lekker dwars zitten door o.a. goederen te jatten. Het plannen om uiteindelijk een Moai op te richten is vrij lastig in het spel. Het leuke is dat je samen speelt met een andere stam. Mogelijk kan je dan met een speciale geheim kaart de juiste kaart regelen (rechtstreeks ruilen mag niet).
geschilderde miniaturen
Naar
foto's en verslagen
Naar boven /
Naar menu
by Ronald Hoekstra - 2008 |