Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret 23-02-2008

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 23 februari 2008

Spellenpret, Sassenheim

Het was weer tijd voor een spellendag in Sassenheim. Vanaf 12.00u kon iedereen weer aanschuiven voor een spelletje. Toen ik tegen twee uur aankwam, werd er overal al lekker gespeeld. Saskia en Nienke wilden net met 24/7 beginnen en ik kon nog aanschuiven. Een spel met eenvoudige regels. Iedereen trekt een aantal genummerde tegels en legt er om beurten eentje ergens op het bord. De bedoeling is een rij (horizontaal, vertikaal of diagonaal) te maken met een som van 24 of van 7 of series te maken van 3 of meer dezelfde of 3 of meer opeenvolgende. De som van een rij mag nooit de 24 overschrijden. Om het overzicht makkelijker te maken worden rijen die niet meer uitgebreid kunnen worden afgesloten met rode steentjes. De verschillende rijen en combinaties van rijen leveren punten op. Wie de meeste punten heeft, wint het spel. Nienke maakte op een gegeven moment een rij en zag daarbij over het hoofd dat ze een dure 24/7 combinatie had gemaakt. Ik was zo aardig om haar erop te wijzen (om te kijken of ik het spel nu echt snapte), wat haar 80 extra punten opleverde. Oeps. Het maakte niet uit voor de eindstand. Eindstand: Nienke 430, Ronald I 320, Saskia 290. Een aardig tussendoortje.

Kingsburg

Ik had het nieuwe Big Points meegenomen. Ondertussen was ook Sandra aangeschoven. Het spel viel meteen op door een kartonnen trappetje. Verder zijn er alleen gekleurde steentjes en gekleurde pionnen. De steentjes vormen een parcours van start tot aan het trappetje. De spelers mogen om beurten een van de pionnen verplaatsen naar het eerstvolgende steentje van dezelfde kleur en vervolgens het eerstvolgende of het laatstgepasseerde lege steentje aan de eigen voorraad toevoegen. Als er bij het verplaatsen geen steentjes in de eigen kleur meer zijn, komt de pion op de hoogste vrije trede van de trap. Hoe hoger de pion, hoe meer de steentjes van die kleur waard zijn. Verder zijn er witte steentjes, die zoveel punten opleveren als het aantal verschillende kleuren dat de speler heeft verzameld. Tot slot de zwarte steentjes: die kun je gebruiken om nog een beurt te doen en die beurt mag ook achterwaarts! Het spel blijkt vlot te spelen en voor omstanders die het spel niet kennen heel intrigerend. Eindstand: Sandra 28, Nienke 23, Saskia 23, Ronald I 19. Vooral Sandra vond het een leuk tussendoortje en ook Nienke kon het wel waarderen. Saskia vond het maar matig.

Ik had ook nog Knig von Siam meegenomen. Het was er nog steeds niet van gekomen om het te spelen en Saskia en Nienke kenden het wel. Met vier spelers is het een teamspel en ik zat in het team met Sandra. Iedere speler heeft 8 kaarten waarmee hij invloed op het spelbord kan uitoefenen. Tevens verzamel je met elke kaart die je speelt een invloedsblokje van n van de partijen. In verschillende landen strijden namelijk drie partijen om te macht. De 8 landen worden achtereenvolgens beoordeeld. Als n kleur de meerderheid heeft, krijgt deze de macht in het land. Is er geen duidelijke winnaar, dan krijgen de Engelse overheersers de macht. Aan het eind van het spel wordt gekeken welke kleur de macht in de meeste landen heeft. De speler die de meeste invloedsblokjes van dat land heeft, bezorgt zijn team de overwinning. Als de Engelsen echter de macht in vier landen weten te krijgen, dan wint het team met de meeste setjes van 3 verschillende invloedsblokjes. Het blijkt een verschrikkelijk listig spel te zijn. Ik zorgde ervoor dat de gele partij in veel landen de macht kreeg, terwijl Sandra zoveel mogelijk invloed in de gele partij probeerde te krijgen. Ze had daarbij een voorsprong op Nienke. Ondertussen spaarde ik de andere kleuren, zodat we voldoende setjes hadden. Nienke begon Sandra aardig te bedreigen in de gele kleur, dus was het tijd om over te schakelen op de Engelsen. We hadden 2 setjes voorsprong op Nienke en Saskia. Het spel begon Sandra iets te lang te duren en door veel onderbrekingen verloor ze enigszins haar aandacht. Nienke sloeg toe en nam de macht in geel over. Wanhopig probeerden Sandra en ik de Engelsen nog te laten winnen, maar ook onze kaarten raakten op. Eindstand: Nienke/Saskia 7, Sandra/Ronald I 6. Een geweldig spel als je van subtiele machtswisselingen houdt.

Agricol met prachtige houten planken en rietpluimen | mijn schapenfarm

Toen kwam er het voorstel om Agricola te spelen. Daar was iedereen wel voor in. Sandra kende het niet, dus stelde ik voor om zonder kaarten te spelen. Sandra wilde het wel graag met kaarten proberen, maar op aanraden van de anderen werd het toch het familiespel zonder kaarten. Lody had zijn versie prachtig voorzien van houten planken, steentjes, riet en graanpluimen en dieren (die ik had weten te regelen). Hij kreeg er terecht veel complimenten over. Sandra deed het uitstekend voor een eerste keer en was razendenthousiast over het spel. Ze wilde het eigenlijk meteen nog een keer doen. Bij mij liep alles op rolletjes en ook Nienke kon me niet bijbenen. Er was elke keer voldoende voedsel te verkrijgen, zodat ik geen oven nodig had om vlees klaar te maken. Mijn schapenfarm deed het dan ook goed. Eindstand: Ronald I 30, Nienke 26, Sandra 26, Saskia 19.

Nienke, Sandra en Saskia bij Agricola

Voor het eten nog spelletje Uptown. Seb was ook aangeschoven. Op een soort Sudoku bord leggen de spelers om beurten een tegeltje dat voldoet aan de rij, de kolom of het vierkant. De bedoeling is om aan het eind van het spel zo min mogelijk groepen op het bord te hebben, dus zoveel mogelijk van je tegeltjes te combineren. Je mag ook tegeltjes van anderen "slaan", maar alleen als daarbij geen groep wordt opgesplitst. Halverwege het spel moest Seb op de kleine gaan letten en nam de kersverse vader Michiel zijn plaats in. Het was duidelijk dat Michiel het spel goed in de vingers had en hij maakte nog iets goeds van de hopeloze positie waarin Seb zich had gemanoeuvreerd. Toch was het Saskia die met een prachtige groep het spel wist te winnen. Eindstand: Saskia 1, Nienke 2 (6), Michiel 2 (11), Ronald I 3, Sandra 5. Ook een alleraardigst spelletje.

Patrizier

Na het eten (chinees, pizza, patat) wilde Saskia graag Die Sulen der Erde met uitbreiding proberen. Daar waren nog veel meer gegadigden voor, zodat we in een mum van tijd met z'n zessen waren. Daardoor bleek het spel wel trager te worden en bijna had Saskia het halverwege opgegeven. Door de uitbreiding zijn er meer ambachtslieden in het spel, nieuwe gebeurteniskaartjes en andere kaartjes en een apart spelbord, met nieuwe acties: een belastingophaler, kruistochten waar je je arbeiders naartoe kunt sturen, een haven, waar je goederen kunt verkopen en een kathedraal, waar je steun van boven kunt zoeken. Het leek wel of er dit keer veel meer geld in omloop was, want het duurde erg lang voordat iemand in geldnood kwam. In plaats van dat alle 3 de bouwmeesters in de zak gingen, werden er maar 2 in gedaan. Zodra iemand zijn eerste bouwmeester op het bord zette, werd zijn derde bouwmeester aan het eind van de lijst gezet. Deze kwamen later nog aan bod. Een leuke variant, die de geluksfactor van het trekken in positieve zin heeft veranderd. Eindstand: Ronald I 46, Willem 44, Leonie 42, Corrie 40, Evert-Jan 39, Saskia 39. Al met al een leuke uitbreiding, maar met 6 spelers duurt het toch wel erg lang.

Patrizier

Ter afsluiting nog snel een spelletje Big Points. Eindstand: Leonie 25, Willem 21, Ronald I 19, Corrie 17, Evert-Jan 15. Daarna was het tijd om naar huis te gaan. Ik bracht Leonie nog even naar huis. Het was weer een zeer geslaagde spellendag, waar door enkele anderen nog werd doorgespeeld.

 

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2008