Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosim spellenbeurs 15-12-2007

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, Utrecht, 15 december 2007

Ducosim spellenbeurs

Wat later dan normaal kwam ik met Corrie bij de beurs aan. Het was er rustiger dan normaal. Eerst maar eens een rondje over de beurs. Chislaine demonstreerde daar haar ontwerp Fish Fish Fish. Daarmee had ze tijdens het Spellenspektakel de Ducosim ontwerpwedstrijd gewonnen. De prijs zou o.a. een hoop publiciteit zijn. Dat is haar zwaar tegen gevallen. Er werd helemaal geen publiciteit geregeld. Ze moest zelf contact opnemen met kranten en media en zelfs op de website van Ducosim zelf staat ze niet als winnaar vermeld. Een leuk idee zo'n wedstrijd, maar doe er dan ook iets leuks mee. De reacties over het spel bleven onverminderd positief en ze is dan ook hard op zoek naar een uitgever.

Fish Fish Fish

Naast Chislaine waren Tanya, Det, Rob, Erwin, Niek en Bob het nieuwe Jamaica aan het spelen. De spelers varen één rondje rond het eiland en verzamelen daarbij goederen, geld en kanonnen. Door het geschikt uitspelen van kaarten proberen ze dat zo goed mogelijk te doen. De startspeler gooit twee dobbelstenen en bepaalt welke links en welke rechts komt te liggen. De waardes van deze dobbelstenen zijn van belang voor de twee acties op de kaarten die de spelers uitspelen. Ze hebben telkens keuze uit 3 kaarten. Je herkent er elementen uit Ave Caesar in, maar met wat meer keuzemogelijkheden en meer mogelijkheden om elkaar dwars te bomen. Het spel was de spelers prima bevallen, maar het had ze met 6 spelers toch wat te lang geduurd. Ruim twee uur inclusief uitleg.

Jamaica

Roll the Dice was uiteraard ook weer actief bezig met het demonstreren van spellen. Stef is hier bezig met de uitvoering van En Garde. Het spel is niet veranderd, de uitvoering wel.

Stef wordt de trap af geduwd bij En Garde

Wat kon je verder zoal spelen? Dragon Dice, Chang Cheng, Meander, Katoiz, Im Jahr des Drachen, Skyline, The Golden Compass en nog veel meer.

Chang Cheng en Katoiz

Met Corrie speelde ik een spelletje Khet. De speelstukken hebben 1 of 2 spiegeltjes. Om beurten mag je één van je stukken een stapje verzetten of een kwartslag draaien. Sommige stukken mag je met een naburig stuk verwisselen. Nadat je je zet gedaan hebt, druk je op je eigen laserlicht. Raak je daarbij een stuk op de achterzijde, dan wordt deze geslagen (ook als het je eigen stuk is!). Raak je de farao van de tegenstander, dan heb je gewonnen. Het begin was erg lastig en vooral Corrie zag het niet echt zitten. De eerste zetten waren dan ook erg aarzelend. Langzaam maar zeker werden de mogelijkheden doorzien en kwam er wat spanning in het spel. Ik maakte een cruciale fout, waardoor Corrie ineens mijn farao kon raken en het spel won. Oeps. Het spel trok in ieder geval wel de aandacht.

Khet

PS-Games had de spellen Fluxx, Guillotine, Axis & Allies Guadalcanal en Koude Oorlog CIA vs KGB meegenomen. Eindelijk een Nederlandse versie van Fluxx, het spel waarbij de spelregels tijdens het spel veranderen. Het was wel even wennen aan de uitvoering van sommige kaarten. Ook Guillotine in een Nederlandse uitvoering met een mooie guillotine erbij voor een zeer schappelijke prijs. In de nieuwste aanwinst in de Axis & Allies serie gaat het vooral om het bouwen van vliegvelden. Zorg dat je niet achterloopt op je tegenstander, want die achterstand is lastig in te halen. Bescherm je transporten met materiaal en zorg dat je tegenstander daar vertraging mee oploopt. Het kaartspel Koude Oorlog zag er prachtig uit, maar werd niet vaak uitgespeeld door de spelers.

Skyline

Met Rob en Det speelde ik een spelletje Mordred. Er werd heftig geknokt heen en weer en iedereen kreeg af en toe de kans om te winnen. Ik stond op een gegeven moment met een burcht tegenover Mordred en had 3 kansen om aan te vallen. Drie keer de mogelijkheid om een 4 of hoger te gooien op een zeskantige dobbelsteen om het spel te winnen, maar helaas. Uiteindelijk was het toch Rob die het spel won. Mordred had een kleine meerderheid op het bord en Rob had zich in de voorgaande ronde als een dapper strijder tegen Mordred getoond en was het minst ver gevorderd op het Mordred spoor. Het blijft een alleraardigst dobbelspel.

Met Corrie, Chislaine en nog een vierde speler speelde ik Gipsy King bij Corné. Corrie en de vierde speler kenden het spel nog niet. En ook Chislaine had alleen een prototype gespeeld. Bij de eerste telling bleek dat niet helemaal duidelijk was geweest dat de vissen voor het hele meer telden, in plaats van alleen voor een enkel veld. De tweede ronde werd er dus anders gespeeld. Ik won met 1 punt voorsprong op Chislaine. De andere twee lagen ook slechts één punt uit elkaar, maar wel op redelijk grote achterstand. Door mijn overwinning won ik een exemplaar van Territories.

Corrie en Chislaine bij Gipsy King

De winkel Speldorado had een aardige beursaanbieding: 5 spellen kopen, 2 betalen. In de ochtend schijnt daar een flinke stormloop op geweest te zijn. In de middag luwde dat wat, totdat de prijs van alle spellen zakte naar € 5,00. Toch raakten ze niet alle spellen kwijt. Ook bij The Joker werden spellen tegen flink lagere prijs weggedaan. De Bring & Buy stand had het ook weer druk, hoewel lang niet alles werd verkocht. Enkele spellen die niet verkocht werden, konden uiteindelijk gratis worden meegenomen. Sommige winkels pakten de boel al tegen half vijf weer in. Dat is wel jammer voor de beurs, want zo wordt er steeds vroeger afgesloten.

Corrie en Sandra speelden nog een spelletje Ur. Een soort backgammon/mens-erger-je-niet achtig spel. Ze konden het niet afspelen, want de beurs was ten einde. Ook het spel Qwirkle kon niet meer worden gestart vanwege het tijdstip. Dit is een soort Scrabble zonder spelbord en in plaats van letters zijn er gekleurde symbolen. In elke rij mogen alleen symbolen met dezelfde kleur of hetzelfde figuur liggen. Als de symbolen dezelfde kleur hebben, moeten ze allemaal verschillende figuren hebben en als ze dezelfde figuur hebben, moeten ze allemaal verschillende kleuren hebben. Als je een rij van zes compleet weet te krijgen, krijg je bonuspunten.

Ur en Qwirkle

De beurs zat er helaas alweer op. De publiciteit van tevoren was helaas weer zeer matig. Op het boardgames prikbord moest zelfs enkele dagen voor de beurs gevraagd worden om informatie. De site van Ducosim was tot dan toe helemaal niet bijgewerkt en er was vrijwel geen informatie bekend. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om bijvoorbeeld twee weken voor de beurs een persbericht rond te mailen aan winkels, kranten, radioprogramma's, verenigingen, websites en prikborden? En als je na de beurs een verslagje rondstuurt, zullen de kranten deze informatie vast en zeker gaan oppikken. Zo bereik je wellicht een nieuw publiek.

Naar Ducosim spellenbeurs

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007