Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Rob en Det 03-11-2007

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Rob en Det, Meppel, 2 november 2007

Verjaardag Rob en Det

De verjaardag van Rob en Det werd uiteraard gevierd met een spellendag. Helaas kon niet iedereen komen. Ook Corrie moest afhaken, omdat ze moest werken. Ik ging dus alleen richting Meppel. Toen ik daar aankwam, waren Sandra en Enrico er ook net. Rob, Det en Erwin begonnen net met een spelletje König von Siam. Dat blijkt een alleraardigst meerderhedenspelletje te zijn. Iedere speler heeft een setje van acht kaarten, waarmee hij de machtsverhoudingen op het spelbord kan beďnvloeden. Elke kaart kan maar eenmaal worden gebruikt, dus in het spel kun je maar 8 dingen doen. Na het uitspelen van een kaart, neem je een van de blokjes van het bord. Als alle spelers passen, wordt het eerste gebied in de speelvolgordelijst gewaardeerd. De kleur die het meeste voorkomt, heeft de macht in dat gebied. Bij een gelijke stand vervalt de macht aan de Britse heersers. De kleur die aan het eind van het spel de meeste gebieden in handen heeft bepaalt de winnaar: dat is de speler die van die kleur de meeste blokjes heeft. De strijd leek te gaan tussen Det en Erwin, tot Det nog een kleine opening aan Rob gaf. Die sprong er direct in en sleepte de overwinning nog binnen uit een vrijwel kansloze positie. Dit spel staat zeker hoog op mijn aanschaflijstje. Ondertussen was ook Sacha aangekomen en konden de cadeautjes worden uitgereikt.

König von Siam | een stapel cadeautjes

Daarna was het tijd om te splitsen. Ik kon Amyitis wel uitleggen en Sandra, Enrico en Sacha schoven aan. Rob, Det en Erwin kozen voor Tribun. In Amyitis bouwen de spelers aan de hangende daktuinen. Daartoe moeten irrigatiekanalen worden gebouwd. Daarna kunnen de dakdelen worden beplant. Om de planten te halen, moet een karavaan op pad worden gestuurd. Ondertussen moeten de spelers hun paleis, hun bankier en hun kamelendrijver ontwikkelen en natuurlijk ook de offergaven aan de tempels niet vergeten. Tot slot moeten ook de boeren nog aan het werk gezet worden om de planten te kunnen betalen. Zoals je begrijpt, wil je weer veel meer dan er mogelijk is. Iedereen werkt voor zichzelf, maar loopt wel telkens de anderen voor de voeten. Het duurt even voordat je merkt hoe alles in elkaar grijpt. En omdat alles in elkaar grijpt, ben je eigenlijk meer met het mechanisme bezig, dan met het beplanten van daktuinen. Enrico had een vroege voorsprong, maar kwam vervolgens bijna tot stilstand. Sandra en ik zouden nog een grote sprong gaan maken, maar Enrico wist met de nodige inspanning het spel een ronde eerder tot einde te brengen. Daardoor kon alleen Sacha nog bij hem in de buurt komen. Eindstand: Enrico 47, Sacha 45, Sandra 39, Ronald I 28.

Amyitis

Tribun

Daarna was het weer tijd om te splitsen. Bianca en Vincent waren inmiddels ook gearriveerd. De dames wilden graag Funkenschlag gaan spelen met de nieuwe kaartenset. De heren kozen voor het innen van belastingen bij League of Six. Uiteindelijk besloot Bianca toch met de heren mee te spelen en koos Rob voor Funkenschlag. Toen de spellen een flink eind onderweg waren, kwam ook Willem aan. Hij nam de plaats van Det over bij Funkenschlag, zodat Det zich op het eten kon gaan richten.

In League of Six zijn de spelers belastinginners. Er zijn net zoveel steden beschikbaar als het aantal spelers en in elke stad kan maar één speler aan de slag. Natuurlijk zijn sommige steden interessanter dan andere, dus er ontstaat de nodige strijd. Deze wordt beslecht door het inzetten van soldaten. Ook bij het reizen overlijden er soldaten, zodat je dat niet al te vaak wilt doen. Als iedereen een stad voor zichzelf heeft gevonden, kan de belasting worden geďnd. Meestal bestaat deze uit goederen, maar er kunnen ook paarden en bonuskaarten worden verkregen en nieuwe soldaten worden gerekruteerd. Hoe meer paarden je hebt, hoe eerder je goederen in het pakhuis kunt laten plaatsen. Om beurten kiezen de spelers zo een pakhuis. Daar staat aangegeven welke goederen er in moeten. Als het pakhuis dat een speler kiest helemaal volgeladen kan worden, dan verdient hij daarvoor een beloning (in punten of in bonuskaarten). Na een aantal rondes kan de winnaar worden bepaald: eerst worden de bonuskaarten geteld. Hoe meer symbolen van een soort je hebt, hoe meer bonuspunten je krijgt. Vincent had zich vooral op de bonuspunten gericht, omdat hij tijdens het spel maar weinig punten wist te scoren. Daarmee maakte hij aan het einde nog een flinke sprong. De winst ging echter naar de enige dame: Bianca. Eindstand: Bianca 72, Enrico 62, Vincent 60, Ronald I 56, Erwin 46.

Funkenschlag met de nieuwe kaartenset

League of Six

Nu was het tijd om te gaan eten. Iedereen liet zich de chinese maaltijd prima smaken. Ondertussen werd er lekker bijgekletst. Toen iedereen zijn buikje rond had, werd er toch weer naar een spel gevraagd. Det wilde graag Gipsy King uitproberen en Erwin kon het wel uitleggen. Vincent, Bianca en ik deden ook mee. Het spelbord bestaat uit landgebieden en meertjes. De meertjes zijn genummerd. Als eerste worden de plaatsen rond meer 1 volgebouwd, daarna meer 2 enz. Als je aan de beurt ben plaats je een woonwagen op een leeg landgebied naast een meertje of je past. Als je past, ben je pas weer bij het volgende meer aan de beurt. Nadat alle 15 meertjes zijn afgewikkeld, kunnen punten worden vergeven. De vissen in de meertjes gaan naar de speler(s) die de meerderheid hebben (en eventueel de tweede plaats). Verder verdien je punten voor groepjes aaneengesloten woonwagens. Daarna wordt het spel nogmaals gedaan, maar nu van 15 naar 1 en iedereen heeft nu de mogelijk om tweemaal een dubbele woonwagen te bouwen. Opnieuw worden punten verdeeld. Het spel draait vooral om de timing van het passen. Op zich is dat een leuk mechanisme, maar ik word er niet echt warm of koud van. Leuk om eens te spelen, maar ik zal er niet zo snel om vragen. Dan liever een ander Cwali spel. De anderen waren een stuk enthousiaster. Eindstand: Erwin 42, Vincent 41, Det 39, Ronald I 35, Bianca 34.

lekker eten | Gipsy King

Het was voor mij nu tijd om naar huis te gaan. Op verzoek verzorgde ik nog wel even de uitleg van Kingsburg. Daarna was het tijd voor afscheid. Wat vliegt zo'n spellendag toch altijd voorbij.

Trans America

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007