Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > De Spiel van Corné (Cwali)

Titel (5K) Verslag

Spiel 2007, Essen, 17-21 oktober 2007

 

Dit verslag is eerder geplaatst op het Boardgames Startpagina Prikbord. Met toestemming van Corné wordt het hier weergegeven.

De Spiel van Corné (Cwali)

Laat ik ook eens wat ervaringen opschrijven, vanuit standhouders-point-of-view. (Spellenuitgever Cwali, met het nieuwe spel Gipsy King)

Spiel in Essen begint voor mij ... eigenlijk zodra de vorige Spiel-Essen is afgelopen. Ik ben nu dus aan spellen voor volgend jaar bezig. Ik wil 20 spellen maken, maar ik zal weer moeten kiezen.

Corné

De week in Essen, na alle voorbereidingen, begint fysiek op dinsdag. Dan gaat het tapijt naar de stand, en andere onderdelen. Dat ging dit keer anders dan anders. Ik had de productie van de spellen dit keer door Ludofakt laten doen. Dat is 's werelds grootste spellenproducent, men kent daar alle specifieke kwaliteitseisen voor spellen. Dat nam wat zorgen uit handen. 7 productieweken waren daar gepland na levering van prepress-materiaal. Dat lijkt redelijk. Alles goed geregeld, geen zorgen ... tot de email dat er vertraging was doordat de leverancier van de houten delen niet op tijd kon leveren ... 3 weken vertraging, uiteindelijke inpakdatum werd 15 oktober, dus de maandag voor Essen. Een paar pallets zouden daarom alvast dinsdag in Essen bezorgd worden. En inderdaad, op dinsdag om 3 uur 's middags stonden er 5 pallets in de stand. Natuurlijk meteen een spel geopend. Zit alles er wel in? Alles was compleet en ook heel mooi geworden. Hartslag kan weer omlaag. Dan naar de Neuheitenschau waar tot 4 uur aangemelde nieuwe spellen konden worden neergelegd. De tafels bij de deur waren nog vrij. Naast Cuba, dat leek me een mooi contrast tussen eenvoudig en complex spel. Dan weer naar de stand, genieten van pallets vol met Gipsy King. Maar uh, zo kon dat niet blijven staan tot donderdag. (Hoewel, Khronos vorig jaar in verder lege stand, het kan wel.) Alles moest naar een kant om tapijt neer te kunnen leggen. En dat gesjouw viel niet mee. In combinatie met een heftig griepje ging ik al m'n botten en spieren voelen. Maar het moest toch gebeuren.

Corné rent door zijn stand

Vervolgens terug naar Maastricht. En woensdag weer met het busje naar Essen. Met 6 tafels, 22 stoelen, de balie, overige standinrichting, steekwagentje om tijdens de beursdagen spellen vanuit de bus aan te vullen, papierwerk en heel veel spellen. Door griep en spierpijn een beetje laat. Erik Foltin, waarmee ik vanaf de woensdag alles samen doe, was gelukkig net zo laat. De Neuheitenschau-opening was allang voorbij, jammer want dat is een goede plaats voor promotie. Aan de andere kant, Gipsy King komt pas over als je het speelt, een uitleg heeft weinig zin. Woensdag dus de stand inrichten. Niet te laat gemaakt, naar het hotel om daar te herstellen van griep en spierpijn. Te ziek om naar restaurant te gaan. Wel wat gehaald (door Erik). Paracetamol werkt goed, maar zelfs gewoon staan werd moeilijk. Om 3 uur 's nachts heb ik nog een lijstje gemaakt voor Erik, voor als ik in het hotel moest blijven. Maar 's morgens ging het toch beter. Vroeg naar de beurs, alle prijslijsten ophangen en hopen dat de posters, T-shirts en de plastik tassen snel zouden komen. Om ongeveer 10 uur kwamen Marco, Svenja en Bjorn daarmee, en zij legden de spellen alle 4 beursdagen uit.

Gipsy King

Nu begint de publieksbeurs dan. Om 10 uur gaan de deuren open. De stand had een ideale plaats om veel bezoekers langs de stand te krijgen. Bijna alle bezoekers komen er langs. De paden zijn daar dan wel zo ruim dat men nog niet allemaal dicht langs de stand komt, maar het lukte meer dan ooit om veel toevallige bezoekers in de stand te krijgen. Gipsy King is snel uit te leggen en valt vooral goed bij gelegenheidspelers, dus de combinatie van standplaats en spel was goed. De lange stand (11m) beviel ook goed. Het was al snel duidelijk dat dit spel goed valt bij het overgrote deel van de bezoekers. Na prototype-partijen met zo'n 100 verschillende spelers heb ik daar wel een beeld van, maar de ervaring met het definitieve spel op een spellenbeurs kan toch nog anders werken. Dat hoeft niet te zeggen of een spel goed of slecht is, maar sommige spellen komen op een spellenbeurs niet over. Maar dit nieuwe spel was goed geproduceerd, viel goed, de stand paste goed, alles zat mee dit keer.

Naast Gipsy King kwamen veel bezoekers voor Factory Fun. Om te kopen of om complimenten te maken. Factory Fun was nog tot zondag te krijgen, is nu uitverkocht. Sommige winkels en groothandels hebben er nog wat van, en op Spel-'07 in België eind november worden er nog 6 verkocht (dat was al voor Essen door een winkel besteld).

Elke dag bezoekers gehad die vertelden dat ze Factory Fun het afgelopen jaar het meest gespeeld hebben. Natuurlijk heel leuk om te horen. Van de release van Factory Fun een jaar terug in Essen weet ik nog wel dat velen het toen niet zagen zitten. Het spel stond ook nooit in de Fairplay-booth-lijst. Uiteindelijk bleek er voor die fairplay-cijfers 6 keer een 6 (een 0 in Nederlandse cijfers) en 5 keer een 5 (een 2 in Nederlandse cijfers) gegeven te zijn. Ook met Gipsy King weer relatief veel van deze lage cijfers in de fairplay-cijfers. Slechts een paar spellen kregen vaker zulke cijfers. Bij Factory Fun vond ik het nog wel bij het spel passen (uiteenlopende reacties), bij Gipsy King vind ik het vreemd.

Bij Gipsy King zeiden veel spelers achteraf verbaasd te zijn. Sommigen durfden achteraf wel te zeggen dat men bij de speluitleg nog dacht "hum, is dat alles, lijkt saai".
Tijdens het spel zie je de gezichten opvrolijken en de spanning toenemen. Het is echt iets wat je moet spelen voordat je de lol ervan ziet. Als ik het zelf niet kende, en alleen de spelregels zou lezen, zou ik er ook nog niet veel in zien.

Donderdagavond snel naar hotel, eetafspraak afgezegd, om beter van de griep te herstellen. Vanaf vrijdag heb ik zelf meer van de beurs gezien. Minder dan andere jaren, omdat ik met de spierpijn niet lang kon lopen. Sorry aan de standhouders die ik gemist heb.

De trends dit jaar? Weinig trends, weinig hypes. Geen groot reclame-offensief gezien, zoals bij Pokemon jaren terug. Wat computerspellenstands erbij. (Terwijl die op de handelsbeurs in Nürnberg juist weg zijn.) Wat ik in de info voor Essen opvallend vond is het grote aanbod aan complexere spellen. 12 tot 16 pagina's spelregels leek standaard. En die spellen waren ook goed in de picture in Essen. Misschien wordt Essen meer een evenement voor veelspelers, minder voor gelegenheidspeler. Misschien ook niet, 't is maar een indruk.

Enrico wordt wereldkampioen Streetsoccer

Zondag is Enrico (Snowy op mastermoves.eu) wereldkampioen StreetSoccer geworden in een spectaculaire finale met 4-3 na verlenging.

2 van de aanbieding-spellen waren zondag precies uitverkocht (staat nog wat van in voorraad). Ik had voor het eerst aanbiedingprijzen gemaakt, wist niet wat daarvan te moeten verwachten maar dat blijkt veel verkoop te geven in Essen. Volgend jaar hetzelfde.

De laatste Essen-dagen trok de griep weg. Voel je je eindelijk fitter, is het weer voorbij. Zondag alles weer in het busje en terug naar Maastricht.

Maandag mails lezen. En op internet kijken. Tijdens Spiel hadden we het gevoel dat het supergoed ging met de release van Gipsy King. Maar op Spielbox en in dit forum is er toch bijna niks over te vinden. Dat was vorig jaar met Factory Fun net zo, dus ik kan er niet van schrikken. Veel interesse in Essen kwam er van winkels, groothandels en consumenten uit Zweden, Finland, Litauwen, Letland, Roemenie, Tsjechië (wat landen waar amper spellen te koop zijn maar daarom des te interessanter voor een aantal pioniers), Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Zwitserland, Engeland, Australië, HongKong, Zuid-Korea, Japan, Taiwan, Canada, VS en natuurlijk Duitsland en Nederland. Afrika en Zuid-Amerika nog altijd nihil.

Wat wel een verschil is tussen Gipsy King en Factory Fun is dat de fans van Factory Fun bijvoorbeeld op Boardgamegeek schrijven. Ik heb over Gipsy King mails van spelers die al tientallen partijen speelden, maar dat zijn geen spelers die op Boardgamegeek actief zijn. Wat dat betreft zie ik nog niet hoe Gipsy King snel moet gaan verkopen. Het zal genomineerd moeten worden voor Spiel-des-Jahres, maar dat zie ik met Cwali-spellen niet gebeuren.

Voor volgend jaar kan ik op dezelfde stand rekenen. Dat is wel relaxed. Dan weet ik alvast dat ik een goed familiespel daar goed kan verkopen. Maar een goed gamers-spel wat aan toevallige bezoekers niet besteed is en waarbij de tafels te veel vol zitten om de gamers aan het spel te krijgen, dat kan juist een flop worden. Tenzij het spel bij beurs-aanvang zo in de aandacht staat dat men wacht op vrijkomende tafels. Welk spel het volgend jaar in Essen wordt weet ik zelf ook nog niet. Ik werk aan veel spellen, de definitieve keuze maak ik graag later in het 'seizoen'.

Corné
 

Naar Spiel 2007

Naar uitgever Cwali

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Corné voor het verslag