Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > De Spielvrijdag van Gerard

Titel (5K) Verslag

Spiel 2007, Essen

Geschreven door: Gerard Boom

Vooruit, laat ik mijn ervaringen ook eens deponeren.

Spiel begon voor mij op de vrijdag. Een kort en strak gepland bezoek puur gericht op het oppikken van een aantal voorbestellingen en spellen die ik absoluut wilde hebben. Het was vrijdag lekker rustig, zeker vergeleken met de zaterdag en de zondag dus ik kon op mijn gemak aan de slag.

Als eerste het spel Macht und Ohnmacht opgehaald. Een spel waarbij de controle over Engeland moet worden verkregen. Een spel waarin twee speellijnen als het ware door elkaar heen lopen. Die van de militaire strategie en die van de magische krachten. (artwork is van Richard van “Gamepack”)

Hop door naar Czech Games Edition voor het spel “League of Six”. Als belastingambtenaar, in de vroege middeleeuwen, heb ik de ambitie om bij de koning in aanzien te komen door gedurende een periode van 6 jaren zoveel mogelijk belasting voor hem binnen te halen. Een origineel en goed dichtgetimmerd spel. Laat het thema je vooral niet afschrikken.

En ja hoor, vanaf de Galeria (de galerij die dit jaar voor het eerst werd gebruikt bij deze beurs, als een streep door naar hal 6 om een exemplaar van “Duel in the Dark” te scoren met daarbij alle voorhanden zijnde uitbreidingen. Een kat en muis spel tussen de Britse luchtmacht in de vorm van bommenwerpers en de Duitse troepen in de lucht en op de grond. Een zeer bijzonder en fraai vormgegeven spel voor 2 personen waarbij realistische scenario’s nagespeeld kunnen worden.

Als laatste verplicht nummer op de lijst voor vrijdag stond het spel Cash’n Guns Yakuzas op de lijst. Deze uitbreiding voor Cash’n Guns maakt het mogelijk om met groepen te spelen. We voegen naast de reeds bestaande pistolen er een handje samurai zwaarden aan toe, werpsterren en een afgezaagde shotgun. Als extra kwam er nog een uzi bij. Het spel brengt altijd veel hilariteit te weeg dus eens kijken hoe dat gaat in deze versie.

Met deze aankopen en het ophalen van wat kleine uitbreidingen voor Zooloretto, Ys, Mykerinos, Leonardo Da Vinci en Jambo nog even in rust een rondje gelopen door de diverse hallen. In hal 4 viel mij het spel “The Circle” op. Een spel dat gespeeld wordt in een victoriaanse setting en gelinkt is aan de film “The League of Extraordinary Gentlemen”. Het spel gaat over spionage en het doel om “the league” te pakken met als ultiem doel, volledige overheersing op mondiaal niveau. Een origineel gebruik van spionnen met diverse vaardigheden en een tijdrad om te bepalen wanneer spionnen actief worden in het spel. Het spel vereist wel wat voorstudie en een echt goed oordeel kan pas gevormd worden nadat ik het meerdere malen heb gespeeld.

De laatste stop was in hal 9 bij het spel “Agricola”. Een agrarisch georiënteerd spel. Opvallend is overigens wel dat ik veel schijn te hebben met spellen die middeleeuws georiënteerd zijn en zowaar zal dit ook niet het enige agrarische spel zijn dat zal worden aangeschaft op Spiel. Als middeleeuwse boer is het zaak om een goed lopende boerderij op te zetten. Te zorgen voor aanwas van familie, uitbreiding en opwaardering van het woonhuis, het bouwen van stallen, verbouwen van groente en graan en het houden van dieren. Voedsel is van levensbelang om de familie blijvend op de been te houden. Een wat zwaarder spel wat je in dit geval letterlijk mag nemen. De doos welke in omvang gelijk is aan de standaard Alea doos zit bomvol met speelkaarten, speelborden en bergen houten onderdelen. Ik meen dat het spel 2 kilo weegt. Achteraf bleek het spel het goed te doen volgens de “Fairplay’ lijst

Welletjes voor de vrijdag dus snel weer weg om zaterdag de draad weer op te pakken. Het was inderdaad behoorlijk druk op zaterdag. Maar evengoed was het wel te doen al kwam er van spelen weinig tot niets terecht. Mensen rennen als bezetenen naar lege tafels en gaan spelen. Dus we concentreren ons lekker op het spellen aanbod.

Wat mij vrijdag al positief opviel was het spel “Kingsburg”. Een spel dat gespeeld wordt over een periode van 5 jaar en loopt van seizoen naar seizoen. Hier moet de koning weer eens worden behaagd doordat je als vertegenwoordiger van de koning de aan jou toevertrouwde regio goed hebt gemanaged. In dit geval gaat het om inkomsten, bouwkundige activiteiten en het buiten de deur houden van ongewenste vijandelijke eenheden. Ik zou het bijna vergeten maar ook hier zitten we weer eens midden in de middeleeuwen. Het spel is pas op zondag aan de verzameling toegevoegd toen bleek dat de prijs van dit spel op geen enkele manier en wijze wilde zakken naar een meer aanvaardbaar bedrag.

de aanwinsten van 2007 (Gerard)

De Heidelberg stand in hal 10 staat elk jaar weer garant voor veel aankopen. Dit bedrijf heeft al zijn waar op pallets neergezet in een U vorm waarbij je verplicht langs alle spellen wordt gedirigeerd. Daar heb ik in het geheel geen problemen mee ware het niet dat het aanbod mij behoorlijk tegenviel en ik er met een bescheiden stapel spelletjes weer uit kwam. Het viel zelfs zo tegen dat ik op zondag aan het einde van het bezoek geen reden zag om er nog eens doorheen te lopen. Iets dat ik voorgaande jaren zeker nog even deed.

1-2-Spiel daar en tegen viel vorig jaar al op door zijn gunstige prijsstelling. Ook dit jaar was ik daar weer een graag geziene klant. De belangrijkste aankopen waren “Amyitis”, “Jantaris”, “Wikinger” en “Colosseum”. Hier kwamen later toch nog ‘Hamburgum”, “Cuba” en “Patrizier” bij.

Het Spel “Gipsy King” Van Corné stond ook goed in de belangstelling en zo kon het zo maar gebeuren dat ik mijn eerste Cwali spel kon toevoegen aan mijn verzameling. Dit mede dankzij de Fairplay lijst van de zaterdag ochtend en ik moet zeggen hij is leuk. Een meerderheidsspel met woonwagens rond meertjes.

En ja hoor daar komt ie weer….. “Key Harvest” een agrarisch spel wat zich afspeelt in een middeleeuwse setting. Hier wordt meer gefocust op het controleren van gebieden dan het rondsjouwen met wilde zwijnen. Het spel is dus in het geheel niet te vergelijken met Agricola. Een spel met veel mogelijkheden en met veel interactie. Moet snel op de speeltafel komen.

Vrijdag was de uitbreiding van Mr. Jack nog niet binnen. Gelukkig was dit zaterdag wel het geval. Dus die zat ook snel in de pocket. Nog een laatste nabrander levert de spellen “Bausack”, Eketorp”, ‘Space Dealer”, “Giganten” en “Oregon” op. Ik vind het welletjes. Bijna vergeten de uitbreiding van “Funkenschlag” mee te nemen maar toch ook nog gelukt. Blij was ik overigens met de aanschaf van het wat oudere spel “Seenot im Rettungsboot” uit 1993. een vermakelijk onderhandelingsspel waarbij een ieder elkaar uit reddingboten probeert te donderen en waar je zelf heelhuid aan land probeert te komen. Als ik het zo teruglees dan vrees ik dat ik behoorlijk tekeer ben gegaan. Te meer daar de opsomming verre van volledig is maar ik vind het wel best zo.

Spiel 2007 was weer een feest. Ik heb begrepen dat de bezoekersaantallen een fractie lager waren dan het voorgaande jaar maar dat het aantal standhouders weer was toegenomen. Spiel 2007 was het jaar waar het met de koopjes tegen viel maar waar het medium en zwaardere spel een opmars lijkt te maken.

En wie zijn we tegen gekomen……
Thea, Hoi Thea
Ronald , Hoi Ronald
En nog 62.453 andere fanatiekelingen

Er ligt heel wat te spelen dus ik heb voorlopig geen enkele behoefte om vooruit te kijken naar Spiel 2008. Eerst maar eens genieten van al het moois dat deze keer de weg heeft gevonden naar ons huis.

Groet,

Gerard

Naar Spiel 2007

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Gerard voor het verslag en de foto