Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Bovenkarspel 07-01-2007

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Bovenkarspel, 7 januari 2007

De leden van Scorespoor.nl hadden een spellendag gepland en Ronald I van Spelmagazijn was uitgenodigd. Toen hij aankwam waren ze net met een spelletje Timbuktu bezig. De route werd ingekort, zodat het sneller af zou zijn. Sommige spelers vonden dat helemaal niet erg, want ze waren niet echt bijster enthousiast over het spel. Toen het spel was afgelopen waren er 8 spelers en er werd dan ook gesplitst in twee groepen van 4. Gerard had op verzoek van Ronald I Hermagor voorbereid en Esther en Thea wilden wel meedoen. De andere spelers speelden Puerto Rico. Voor enkele van hen was dit nieuw, zodat een uitleg gewenst was.

Ondertussen was Gerard druk bezig met de uitleg van Hermagor aan de hand van het spelregelboek. Er zijn een hoop spelelementen die in elkaar grijpen en dat wordt pas uiteindelijk tijdens het spel pas echt duidelijk. Het spel wordt gespeeld over een aantal rondes en in elke ronde zijn er een aantal acties beschikbaar. Het aantal wordt bepaald door fiches die getrokken worden. Het eerste deel van een beurt gaat over het inzetten van 4 kooplieden op de markt om daar goederen, geld en bonussen te verdienen. Daarna verplaatst het spel zich naar het gebied rond de stad Hermagor. De spelers reizen daar langs dorpen om handelsstations te stichten. Het reizen langs de wegen kost geld en in de dorpen waar je nog geen goederen hebt verkocht, kun je een handelsstation stichten (mits je op de markt het juiste goed hebt ingeslagen). Heb je alle dorpen rondom een gebied van handelsstations voorzien, dan kun je een productiegebouw bouwen. Deze levert direct geld op en aan het eind van het spel nog een bonus.

Ronald I had het spel het snelste door en wist handig in te kopen en te reizen. Hij bulkte dan ook snel van het geld. Thea nam zijn manier in de tweede ronde over en begon ook goed te scoren. Gerard zat de hele tijd in geldnood en Esther had het wel door, maar wist het niet over te brengen op haar kooplieden. Eindstand: Ronald I 122, Thea 101, Gerard 51, Esther 39. De reacties waren gemengd over het spel, maar uiteindelijk waren ze toch wel positief.

Hermagor

Ronald I had Leonardo da Vinci meegenomen en daar waren de anderen wel erg nieuwsgierig naar. Aangezien de Puerto Rico spelers nog steeds bezig waren, werd er direct mee begonnen. Ronald I verzorgde de uitleg en waarschuwde bij het begin dat de planning de eerste keer niet geweldig zou gaan verlopen. Niets was minder waar. Bijna iedereen liep vast met de planning en worstelde me lege laboratoria en gebrek aan inkomsten. Het klagen begon en de Puerto Rico spelers dachten dat het spel erg slecht was. Dat viel gelukkig mee. Ronald I won gemakkelijk, maar vooral Thea was verrast dat ze de andere twee nog had verslagen. Eindstand: Ronald I 72, Thea 40, Esther 39, Gerard 36.

Daarna was het tijd om te gaan eten. Er werd een heerlijke broodmaaltijd geserveerd en iedereen liet het zich prima smaken. Er werden nog extra broodjes gebakken om aan alle wensen te voldoen. Na het eten leidde Ronald I een spelletje Santy Anno. Het was voor de andere spelers nieuw, dus speelde hij zelf niet mee. In elke ronde introduceerde hij nieuwe kaartjes, zodat er telkens niet te veel hoefde te worden uitgelegd. Het spel duurde wel iets langer dan verwacht, maar de meeste spelers vonden er wel plezier in.

Inmiddels was het voor elke spelers tijd om afscheid te nemen. De dag was voorbij gevlogen. Zeker de moeite waard om nog eens te bezoeken.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007