Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellensessie Ronald I/Niek/Tanya 18-11-2006

Titel (5K) Verslag

Spellensessie Ronald I/Niek/Tanya, de Kwakel, 18 november 2006

Omdat Niek en Tanya niet op de spellenverjaardag van Ronald I konden komen, werd een aparte dag gepland. Rond 13.00u hadden Niek en Tanya de Kwakel weer gevonden. Ronald I was net aan het puzzelen met de Spellengek prijsvraag en ook Niek en Tanya bleken er mee bezig te zijn. Tijd voor een kijkje in het spellenmagazijn dus. Een half uurtje rondsnuffelen naar titels en letters leverde niet al te veel nieuwe oplossingen op. Een erg leuke puzzel die je bezig blijft houden.

prototype

Ronald I had nog een prototype liggen dat gespeeld moest worden. Niek en Tanya waren gewillige slachtoffers. De regels waren gelukkig niet al te lang en konden gezamenlijk worden doorgenomen. Het bleek een handelsspel te zijn, waarbij je handelswaar moet inkopen en verkopen en door het vormen van de juiste setjes kan dat veel extra geld opleveren. Wie als eerste een bepaalde hoeveelheid geld haalt, wint het spel. Het veilingsysteem waarmee je de handelswaar moest verkrijgen was niet helemaal duidelijk en het bijgeleverde voorbeeld maakte de verwarring alleen maar groter. Er werd besloten het voorbeeld te volgen. Het spel zat leuk in elkaar, maar toch voelde het veilingsysteem niet goed aan. Halverwege werd dan ook besloten het voorbeeld te laten voor wat het was en een iets andere interpretatie te hanteren. Dat bleek beter te werken. De oorspronkelijke voorsprong van Ronald I leverde niet zijn gewenste overwinning op, want Niek had zijn positie beter voorbereid en kwam snel opzetten. Hij stoomde iedereen voorbij. Tanya probeerde nog aan te haken, maar moest Niek toch ook laten gaan. Ze wist Ronald I nog wel in te halen. Eindstand: Niek 208, Tanya 180, Ronald I 167. Een leuk spelsysteem, dat op een gegeven moment echter eentonig werd. Daardoor voelde het spel uiteindelijk als iets te lang aan. Met enkele kleine aanpassingen moet hier zeker iets van te maken zijn.

Niek wilde graag nog eens Maestro Leonardo uitproberen. En dan nu met de goede regels. Tijdens het Spellenspektakel waren er nog wat dingen fout gegaan, die het spel niet helemaal tot zijn recht lieten komen. Tanya kende het spel nog niet. Ronald I wilde het ook wel spelen, want sinds zijn overwinning in het allereerste spelletje Maestro Leonardo ging het spel alleen maar slechter. Deze keer niet. Het ging van een leien dakje en hij kreeg precies de dingen die hij nodig had in handen en kon project na project voltooien. Niek probeerde van alles om dat tegen te gaan, maar het hielp niet. Voor Tanya was het nog even uitproberen wat nu goed werkt. Aan de ene kant wil je projecten afmaken, maar je wilt natuurlijk ook al de nodige grondstoffen in huis hebben om direct daarna een nieuw project te beginnen. Je moet de beschikbare leerlingen dan ook zorgvuldig inzetten. Eindstand: Ronald I 63, Niek 43, Tanya 23.

Ronald I ging voor een hapje eten zorgen, terwijl Niek en Tanya nog een duikje in het spellenmagazijn namen op zoek naar letters. Toen Ronald I het eten klaar had, hielden Tanya en Niek het zoeken ook net voor gezien. Ze lieten zich de maaltijd goed smaken en er werd even bijgepraat over de diverse reizen die gemaakt waren. Spannende verhalen over boottochten naar eilanden in het Verre Oosten en motorreizen in Schotland.

Greentown

Maar daarna toch weer spellen. Niek had Greentown meegenomen. De spelers ontwikkelen daarbij een dorpsgebied en proberen toeristen langs gewenste plekjes te sturen. Zo zoeken ze bijvoorbeeld musea, sportactiviteiten en natuur. Op de opdrachtkaarten staat hoeveel "tegels" ze willen reizen en welke gebouwen ze minimaal en maximaal willen zien. Iedere speler heeft 4 actietegels: bouwen, reizen, bouwen EN reizen, bouwen OF reizen. Elke beurt kan n van deze tegels worden gebruikt. Nadat ze alle vier opgebruikt zijn, komen ze weer allemaal beschikbaar. Greentown blijkt een alleraardigst spelletje te zijn. Geen topper, geen echte hoogvlieger, maar aangenaam speelplezier. Eindstand: Niek 27, Ronald I 25, Tanya 23.

Niek wilde wel graag Space Dealer spelen. Omdat niet alle zandlopers gelijk lopen, werd de suggestie gebruikt die Ronald I op internet had gelezen. Midden op tafel staan alle zandlopers. Als n van je zandlopers is afgelopen, sluit je deze achteraan aan de groep en pakt de voorste zandloper weer terug. Zo krijg je allemaal met verschillende zandlopers te maken. Enkele details waren tijdens het spelen niet helemaal duidelijk voor Niek en Tanya en door de tijdsdruk was het lastig daar naar te vragen. Daardoor had Niek iets gebouwd, waar hij later niet blij mee was. Hij kon nu een bepaalde kleur blokjes niet produceren, waardoor het lastig leveren was. Ook was het niet helemaal duidelijk wat er gebeurde als je mijn goederen had geproduceerd die je tijdelijk niet kwijt kon (omdat je ruimteschip nog onderweg was en je depot vol zat). Bij het nalezen bleek dat je de zandloper kunt laten staan, totdat je de goederen wel kunt opslaan. Je mag de zandloper natuurlijk ook ongebruikt weghalen voor een andere actie. Ronald I probeerde op het laatst nog snel goederen af te leveren bij Niek, maar hij kon net niet op tijd vanaf de neutrale planeet vertrekken. Eindstand: Niek 17 (5), Ronald I 17 (4), Tanya 14. Enkele regeldetails moeten nog eens worden nagelezen voordat de extra opties gebruikt gaan worden. De zandlopers midden op tafel maken het trouwens wel chaotischer.

Het was al laat, maar er was toch nog tijd voor een spelletje Schrecklicht dat Niek had meegenomen. Dit blijkt een alleraardigst kaartspelletje, waarin je wat herkent van Fiji. Het kaartspel bevat 3 kleuren kaarten van verschillende waarde. Om beurten spelen de spelers een kaart uit, voor zichzelf of voor een andere speler. En van de kaarten per speler mag ook weer worden afgedekt. Als iedere speler een complete set voor zich heeft liggen worden de opdrachtkaarten bekeken. De waarde van de uitgespeelde kaarten bepaalt hoeveel punten er te winnen zijn. De opdrachten hebben betrekking op de setjes kaarten die de spelers voor zich hebben liggen, zoals de hoogste afgedekte kaart, het hoogste totaal aan blauwe kaarten enz. Niek en Tanya hadden het al eerder gespeeld en begonnen erg sterk. Ronald I moest erg wennen aan het systeem, maar langzaam maar zeker werd het duidelijk. Hij liep steeds sneller in. In de laatste ronde scoorde Niek erg slecht en Ronald I erg goed, waardoor het nog spannend werd. Eindstand: Niek 22, Tanya 20, Ronald I 19. Een aanrader.

Nu was het echt tijd om af te sluiten.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor diverse foto's.