Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenverjaardag Rob/Det/Erwin 11-11-2006

Titel (5K) Verslag

Spellenverjaardag Rob/Det/Erwin, Amersfoort, 11 november 2006

Space Dealer | De Val van Rome

Rob werd 40, Erwin 45 en ook Det was jarig geweest. Dus besloten deze verjaardagen tezamen te vieren met een spellendag in Amersfoort. Vanaf 12.00u was iedereen welkom. Vanaf 12.30u begon het een beetje vol te stromen en de eerste spelers begonnen aan een spel. Met Enrico, Sandra en Det speelde ik Spel der Torens. Een nieuw abstract spel van PS Games, gebaseerd op een al wat ouder spel. Iedere speler heeft stenen in zijn eigen kleur met verschillende symbolen. Om beurten mag er een steen verplaatst worden naar een leeg veld of op een andere steen met hetzelfde symbool. Zo ontstaan er torens van maximaal 5 stenen hoog. Een verplaatsing geschiedt in een rechte lijn en je mag alleen over lege velden of over velden waarop je eigen stenen staan. Zodra een steen/toren een eindveld heeft bereikt, mag deze niet meer verplaatst worden en mag de speler nog een beurt doen (dat laatste waren we trouwens vergeten te doen). Het spel eindigt als iemand niet meer kan zetten of als een speler 4 bij elkaar horende eindvelden bezet heeft. In het begin van het spel zijn je mogelijkheden beperkt, maar er komt steeds meer ruimte op het bord en wordt het steeds moeilijker de juiste keuzes te maken. Af en toe moest er flink gedacht worden. Uiteindelijk slaagde Sandra er in 4 eindvelden te bezetten met haar eigen stenen en was het spel af. Je eindscore wordt bepaald door alle stenen/torens die je op een eindveld hebt staan. Alle stenen die in je toren zitten leveren punten op. Omdat Sandra 4 bij elkaar behorende eindvelden had bezet, werden deze punten verdubbeld. Ze won dan ook afgetekend. Eindstand: Sandra 32, Enrico 15, Ronald I 13, Det 12. Het spel is veel leuker dan je in eerste instantie op basis van het spelmateriaal zou verwachten.

Bianca H en Willem bij Maestro Leonardo

Rutger belde dat hij over ongeveer een uurtje zou arriveren en hij wilde graag Imperial gaan spelen. Willem en Rob wilden ook wel meedoen. Aangezien Rob net aan Funkenschlag was begonnen (met het nieuwe Beneluxbord), kon ik ook nog wel een langer spel gaan spelen. Maestro Leonardo dan maar en dan nu met alle correcte spelregels. Enrico wilde wel meedoen en ook Bianca H en Willem schoven aan. Voor deze laatste twee moest ik het spel nog wel even uitleggen. Net toen ik klaar was, kwam ook Daan nog aanzetten en ik kon opnieuw gaan uitleggen. Maar daarna konden we van start. Mijn planning liep helemaal in de war en ik verloor kostbare acties met niets doen. Ook Bianca H had dat probleem. Ze was onverwachts zonder geld komen te zitten en werd op het bord ook nog flink tegengewerkt. Daan leek erg goed te gaan, maar aan het einde van het spel liep hij een beetje vast. Zou het dan toch Enrico worden die het spel ging winnen? Bij de eindtelling bleek Willem ook tot zijn eigen verrassing gewonnen te hebben. Hij had geen idee hoe hij dat voor elkaar had gekregen en liep tijdens het spel al de hele tijd te verkondigen dat hij het de volgende keer toch echt anders zou doen. Enrico was nu veel beter te spreken over het einde van het spel (met de correcte spelregels). Een prima spel dat later op de dag nog door meer mensen gespeeld zou worden.

Imperial | drogende bankbiljetten

Ondertussen was Rutger aangekomen en had Imperial al voorbereid. Net toen we wilden beginnen gooide hij een glas sinas om over het spel. Door snel ingrijpen bleef de schade beperkt. Het waren vooral de nodige bankbiljetten die schade hadden opgelopen. Het spelbord had er vooralsnog niet onder geleden. Ik verzorgde de uitleg voor Rob en Willem en nu zorgden we wel dat iedereen in het begin de juiste aandelen kreeg. Het toeval wilde dat Rutger en ik beiden een extra land kregen. Het spel bleek nu inderdaad veel beter en er werd flink over en weer gekonkeld. Willem en Rutger leken het principe van het spel het beste aan te voelen en wisten goed de diverse landen uit te melken. Net toen ik Rusland had opgebouwd, wist Willem deze over te nemen en belasting te gaan heffen. Dan maar aan de opbouw van Duitsland werken. Dat lukte aardig en ik wist het Frankrijk van Rutger te bezetten. Daar zou hij voorlopig niet uitkomen en ik kon flink gaan scoren met Duitsland. Willem had echter ook de nodige aandelen in Frankijk en nam de macht van mij in Duitsland over. Snel trok hij de eenheden van Duitsland terug uit Frankrijk, waardoor Rutger dit land weer kon opbouwen. Grrr. Oostenrijk was het enige land dat maar niet groeide. Daardoor kon ik het alleen maar gebruiken om de rug van Duitsland te dekken. Ik zette een eindsprint in met Duitsland om het spel te beŽindigen. Intussen kocht ik nog de nodige aandelen in Rusland, om mee te profiteren. Rutger had geen aandelen Duitsland en wilde liever dat Engeland het spel zou beŽindigen. Hij zorgde voor de mogelijkheid en Willem nam vervolgens de macht in Engeland over. Niet lang daarna maakte hij het spel af. Eindstand: Willem 219, Rutger 208, Rob 149, Ronald I 109. Duitsland had in de aansluitende beurt het spel uit kunnen maken. Dat had mij 42 meer punten opgeleverd. Een erg goed spel, waar je toch wel een kleine 3 uur voor moet uittrekken.

Det, Erwin en Rob pakken cadeautjes uit | Det en Rob met een nieuwe theepot

Het spel werd onderbroken voor de Chinese maaltijd en het uitdelen van de cadeautjes aan Rob, Det en Erwin.

Stef Stuntpiloot

Na het eten gingen diverse spelers naar huis. Nog snel even enkele rondjes Stef Stuntpiloot. Willem wilde graag nog een keer Factory Fun proberen. Hij had het eerder deze dag geleerd en vond het erg leuk. Voor Rutger en Esther was het nieuw, dus verzorgde ik de uitleg. Rutger liep al direct in het begin van het spel vast. Hij had het systeem niet goed door en begon direct te klagen dat het geen spel voor hem was. Esther deed het een stuk beter en haalde een aardige score voor de eerste keer. Tijdens het hele spel lag ik voor op Willem, maar langzaam maar zeker wist hij bonussen te verzamelen. Zou mijn voorsprong genoeg zijn? Rutger moest in de laatste beurt een gigantische verbouwing doen om diverse bonussen te halen. Toen hij het eenmaal klaar had, bleek dat hij op -2 zou komen te staan, wat niet toegestaan is. Aangezien hij toch laatste zou worden, hebben we het door de vingers gezien. Eindstand: Willem 80, Ronald I 72, Esther 49, Rutger 23.

Yspahan | FŁchterliche Feinde

Voordat we met opruimen begonnen, snel een spelletje Fiji. De laatste rondes werden een beetje afgeraffeld, want veel tijd om na te denken was er niet. Eindstand: Rob 5, Willem 4, Ronald I 3. Daarna snel de spellen inpakken, want om 0.15u zou het alarm op het gebouw gaan en dan moet iedereen het gebouw al uit zijn. Snel de tafels en stoelen aan de kant en de zaal vegen. De keuken ook weer op orde en alle spellen werden weer in de auto's gepropt. Sandra en Enrico brachten Bianca H naar huis en ik gaf Seb een lift naar het station van Utrecht. Niek en Tanya brachten Erwin weg. De dag was weer voorbij gevlogen.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor diverse foto's.