Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret 04-11-2006

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 4 november 2006

Tijd voor Spellenpret en Ronald I vierde tegelijkertijd ook maar zijn verjaardag. Dus eerst gebak voordat er aan de spellen werd begonnen. Als eerste kwam Maestro Leonardo op tafel. Ronald I verzorgde de uitleg voor Lody, Koen, Saskia en Evert-Jan. Evert-Jan pikte het het snelste op en hij maakte direct uitstekende keuzes. Lody had het gevoel overal achteraan te lopen en kwam telkens leerlingen te kort. Koen en Saskia hadden wisselend succes, terwijl Ronald I zijn eigen gang ging. Met een tussensprintje leek hij ineens de zekere winnaar, maar bij de eindtelling was het toch Evert-Jan die met ruime voorsprong won. Eindstand: Evert-Jan 66, Ronald I 54, Koen 40, Saskia 40, Lody 31. Iedereen vond het een prima spel, hoewel Lody toch zijn bedenkingen had.

de jarige

Ronald I stelde voor om Factory Fun te gaan spelen. Koen wilde wel meedoen en ook Saskia en Marije schoven aan. Voor deze laatste twee was het nieuw. Na de uitleg van Ronald I kon er worden begonnen. Het spel verliep lekker vlot en de scores bleven dicht bij elkaar. Ronald I begon rare dingen te doen met uitgebreide buizenstelsels en dat leverde niet altijd het gewenste resultaat op. Eindstand: Koen 49, Ronald I 49, Marije 48, Saskia 44.

de buizenstelsels van Ronald I

Ronald I stelde voor om Die Sńulen der Erde te gaan spelen. Lody wilde graag meedoen en ook Jos en Koen D schoven aan. Jos had het al eens op BSW gespeeld en Lody had zich ingelezen, dus alleen voor Koen D was het helemaal nieuw. Ronald I verzorgde de uitleg met enige ondersteuning van Jos. Jos begon erg slecht. Zijn bouwmeesters kwamen bijna allemaal als laatste uit de zak en had dus niet veel keus meer. Toch nam hij direct een voorsprong en bouwde deze gestaag uit. Ronald I had de ambachtsman die geld kon verdienen en dat bleek een zeer sterke kaart. Hij had dus veel minder geldproblemen dan de andere spelers. De ruime voorsprong die Jos had, liep stukje bij beetje terug, maar uiteindelijk pakte hij toch de winst. Eindstand: Jos 44, Ronald I 41, Lody 39 (27), Koen D 39 (14). Een spannend spel en erg interessant om te spelen. Hoewel de bouwmeesters erg wisselend uit de zak kwamen, had het toch geen storende invloed op het spel.

Jos, Koen D, Lody en Ronald I

Tijd om cadeautjes uit te pakken. Sandra kwam met een grote stapel cadeaus aanzetten, waar de meeste aanwezigen aan hadden bijgedragen. Van CornÚ kreeg Ronald I een speciaal ontworpen spel, waar maar twee exemplaren van zijn: Landjepikkerij bij de boerderij. Erg leuk voor in de verzameling!

de cadeautjes | de jarige | de aandachtige toeschouwers

Rutger stelde voor om Space Dealer te gaan spelen. Lody wilde ook wel meedoen. Ronald I kende het spel nog niet, dus hij moest even worden bijgepraat. Elke speler heeft 2 zandlopers, die elk een actie kunnen activeren. Als de zandloper is doorgelopen, dan is de actie voltooid. Zo kun je je mijnen goederen laten produceren, nieuwe gebouwen bouwen, je fabriek verbeteren of goederen vervoeren. Alle spelers zitten op 2 planeten afstand van elkaar. Het kost dus "twee zandlopers" om naar een andere speler te gaan met je ruimteschip om daar goederen af te leveren. Elk gebouw vereist zo zijn eigen goederen en het leveren van deze goederen levert voor de speler die de goederen brengt punten op en in mindere mate ook voor de ontvangende speler. Alle spelers spelen tegelijk en na precies een half uur is het spel afgelopen (de lopende zandlopers worden dan nog wel afgewerkt). Ieder koos zo zijn eigen tactiek en je moest direct al goed plannen welke goederen je waarheen zou vervoeren. Ronald I zorgde ervoor net even eerder dan Rutger richting Lody te vliegen, zodat hij Rutger kon verhinderen goederen te leveren. Tijdens het spel wordt de score ook bijgehouden, maar door de tijdsdruk worden daar soms fouten mee gemaakt. Dat bleek ook aan het einde. Ronald I dacht gewonnen te hebben, maar Rutger had uiteindelijk toch de meeste punten. Eindstand: Rutger 25, Ronald I 23, Lody 20. Een erg origineel spel dat zeker vaker op tafel zal/moet komen.

Ronald I kijkt gespannen naar zijn zandlopers

Het was ondertussen al tijd voor het eten. De meesten hadden Chinees besteld, maar ook werden er enkele pizza's bezorgd. Als toetje had Ronald I nog een grote taart meegenomen.

betrapt?

Verflixxt met uitbreiding | Australia

Na het eten was het tijd voor een luchtig spelletje Santy Anno. Er werden steeds meer spelers overgehaald om mee te doen en ook Simone liet zich verleiden tot een spelletje. Santy Anno kan erg hectisch en chaotisch zijn. De dronken spelers komen in de haven aan en proberen hun eigen schip terug te vinden. Dat gebeurt door de aanwijzingen op kaartjes te volgen. Wie dat als snelste doet, verdient de meeste punten. Ronald I verzorgde de uitleg en er werd eerst met alleen de simpele kaartjes gespeeld. Naarmate het spel vorderde, zorgde hij voor steeds moeilijker kaartjes. Bianca H had erg veel moeite om in het spel te komen en maakte in het begin nogal eens een foutje. Tegen het einde leek ze het door te hebben en wist toch nog enkele punten te scoren. Eindstand: Ronald I 18, Sacha 14, Jeroen 11, Esther 9, Bart 9, Sonja 6, Bianca H 4, Simone 1. Simone beloofde in het spel flink te gaan oefenen en ons volgende keer wat te laten zien.

Bart wilde nog wel een keer Factory Fun spelen. Ronald I, Sacha en Sonja schoven aan. Voor deze laatste twee was het spel nieuw. Na de uitleg kon er worden begonnen. De beide dames kregen af en toe goedbedoelde adviezen en daar maakten ze goed gebruik van. Sacha zag het op een gegeven moment even niet meer, maar durfde het toch aan de adviezen op te volgen en ineens viel alles op zijn plaats. En ze won het spel ook nog eens. Eindstand: Sacha 76, Ronald I 61, Sonja 52, Bart 50. Het was duidelijk al wat later op de dag, want alle spelers hadden moeite om de concentratie vast te houden.

Iets hysterisch dan maar: Hystericoach. Het ene team werd gevormd door Willem, Erik R en coach Sacha. Het andere team door Ronald I, CornÚ en coach Rutger. Esther was de scheidsrechter. Sacha kreeg Rusland toebedeeld en Rutger Japan. De beide coaches moesten de voetballers bij naam noemen en ze aanwijzingen geven waar ze op het veld naartoe moesten. Als alle spelers in de juiste opstelling staan (volgens de geheime opdrachtkaart) kan een doelpoging worden gedaan. De dobbelsteen bepaalt vervolgens het succes. Uiteraard hebben alle voetballers lastige namen. Rutger maakte af en toe een foutje met de opdrachtkaart en als er dan een doelkans kwam, dan wist Ronald I vakkundig op de paal te schieten. Het werd uiteindelijk 2-0 voor Rusland.

Tijd voor een revanche. Nu werden CornÚ en Erik R de coaches, de teams bleven hetzelfde. CornÚ kreeg Griekenland en Erik R Senegal. Opnieuw wist Ronald I op de paal te schieten, maar uiteindelijk was het toch een 2-1 overwinning voor Griekenland. Een erg grappig partyspel. Leuk ter afwisseling, maar je moet het niet te vaak spelen.

Walhalla | Khronos

Steeds meer spelers gingen huiswaarts. CornÚ, Erik R, Ronald I, Sacha en Willem wilden nog wel een spel spelen, maar van hooguit een uurtje. De keus viel op Die Sńulen von Venedig. Het was even aftasten wat nu handige tactieken waren en wisselend werd er flink gescoord. Op CornÚ na liep iedereen wel eens punten mis en dat betekende dat CornÚ langzaam maar zeker een voorsprong wist op te bouwen. Deze leek onoverbrugbaar, dus probeerde Ronald I vlak voor het einde maar tweede te worden, door CornÚ veel punten te schenken. Erik R wist Ronald I op het laatst echter nog te passeren. Eindstand: CornÚ 63, Erik R 46, Ronald I 43, Sacha 42, Willem 39. Een leuk spel, maar geen topper.

Ter afsluiting nog snel een spelletje Einfach Tierisch. Willem had het spel nog nooit gewonnen en voor Erik R was het nieuw. Het werd een spannend spelletje dat Willem op het laatst in zijn voordeel wist te beslissen. Hij wist een verdubbelkaart te krijgen en hield net voldoende geld over om Sacha voor te blijven. Eindstand: Willem 20 (30), Ronald I 10 (53), Erik R 10 (51), Sacha X 13 (28).

Tijd om op te ruimen en spellen in te pakken. Bij het napraten kwam Hol's der Geier langs. Dat moest Ruud toch even proberen. Lody, Bianca H en Ronald I speelden nog even mee. Ruud had de negatieve kaarten niet helemaal goed begrepen en kreeg zo de -5 zo maar in handen. Dat verschil maakte hij niet meer goed. Eindstand: Lody 16, Ronald I 16, Bianca H 5, Ruud -5. Nu was het echt tijd om naar huis te gaan.

Can't Stop | On the Underground

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra en Enrico voor diverse foto's.
Lody en Caroline bedankt voor het beschikbaar stellen van de Spellenpret locatie.
Iedereen bedankt voor de geweldige verjaardag.