Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Beesd 07-10-2006

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Beesd, 7 oktober 2006

Eindelijk weer een spellendag in Beesd. Een grote opkomst met zo'n 30 spelers die vrijwel de gehele dag aanwezig waren. Met 30 spelers zitten we wel zo'n beetje aan de limiet van de zaal. Amanda en Jeroen waren al aanwezig toen ik aankwam. Eerst alle tafels en stoelen klaarzetten en daarna de spellen uitladen. Niet veel later verschenen ook Rob, Det en Erwin. En na een kwartiertje waren we al met z'n tienen. Det had Gloria Mundi meegenomen en ik wilde het wel graag uitproberen. Rob en Erwin wilden ook wel meedoen. Ze hadden het alle drie de afgelopen week voor het eerst gespeeld. Det verzorgde de uitleg, maar pas tijdens het spel zou alles op zijn plaats vallen. De spelers vluchten uit Rome weg, terwijl de Goten Rome naderen. Het spel is (onder andere) afgelopen als één van de spelers Afrika heeft bereikt of als de Goten Rome hebben bereikt. Elke speler heeft dezelfde set kaarten van drie verschillende soorten. In je beurt speel je er eentje voor je uit. De soort die je uitspeelt activeert al deze kaarten van alle spelers. In principe levert elke kaart 1 grondstof van die soort op. Je kunt echter tijdens het spel actiekaarten aan deze kaarten toekennen en dan heb je de keus om deze actie uit te voeren of gewoon 1 grondstof te nemen. De actiekaarten geven je bijvoorbeeld extra grondstoffen, andere grondstoffen, de mogelijkheid om grondstoffen te ruilen of om plaatsen te vluchten richting Afrika. Het aanschaffen van de kaarten doe je met grondstoffen. Bij de aanschaf krijg je tevens de mogelijkheid wat extra velden te vluchten. Aan het eind van de beurt moet je de Goten nog afkopen of een van je uitgespeelde kaarten wordt geplunderd. De eerste keer dat je het spel speelt is het lastig de gevolgen van je acties te overzien. Tevens kun je door samenwerking de leidende speler aan laten pakken door de Goten. Ook dat vraagt enige oefening. Erwin ging als een speer van start en nam een grote voorsprong. Rob wist echter stukje bij beetje dichterbij te komen en hem op het laatst nog in te halen. Ik stond samen met Det flink achter, maar wist haar tegen het einde op een grotere achterstand te zetten. Eindstand: Rob, Erwin -3, Ronald I -15, Det -25. Een interessant spel dat je vaker moet spelen om het echt te gaan waarderen.

een overzicht van de zaal

Daarna even een kort spelletje For Sale. Roland schoof als vijfde speler aan. De meesten kenden het nog niet, dus verzorgde ik de uitleg. Eindstand: Det 60, Ronald I 59, Rob 56, Roland 52, Erwin 40. Roland kon het nieuwe Maestro Leonardo wel uitleggen. De spelers beschikken over een laboratorium, een chef en enkele knechten. Om beurten kunnen de knechten en de chef worden ingezet op locaties. Nadat alle personen zijn ingezet, worden de locaties één voor één afgewerkt. De speler die de meeste knechten (de chef telt daarbij voor 2 knechten) heeft ingezet, mag als eerste een actie doen. Bij een gelijke stand gaat de speler voor die eerder had ingezet. Elke keer dat een actie wordt gedaan, gaat de prijs omhoog. Alle aanwezigen mogen om beurten besluiten de actie te doen of te passen. Aangezien het geld schaars is, wordt daar vrij snel van afgezien. Op de eerste locatie kun je je laboratorium vergroten of een tweede laboratorium aanschaffen. Tevens kun je robots aanschaffen voor in je lab, die net zo hard als 2 knechten werken. In het stadhuis kun je speciale acties doen, zoals het bekijken van toekomstige kaarten, geld verdienen, startspeler worden enz. Op de universiteit kun je nieuwe knechten ronselen. Op de vijf grondstoffen markten kun je grondstoffen verkrijgen. Tot slot kun je je knechten aan het werk zetten in je lab. Er zijn vijf projecten zichtbaar waar je in het geheim aan kunt werken. Elk project heeft een aantal manweken, die er aan gewerkt moet worden en een aantal benodigde grondstoffen. De grondstoffen leg je in het geheim onder je lab en daarna kun je manweken gaan opsparen. Elke knecht zorgt elke ronde voor 1 manweek. Als je het benodigde aantal weken hebt ingezet, verdien je geld en de projectkaart. Als er meerdere spelers tegelijk het project klaar hebben, moet er geld geboden worden voor de projectkaart. De projectkaart geeft korting bij toekomstige projecten en als je voldoende verschillende projectkaarten hebt, dan krijg je aan het eind van het spel nog een bonus. Een prachtig spel, dat enigszins doet denken aan Die Fürsten von Florenz. Dat niveau haalt het net niet, maar het is zeer aangenaam en spannend om te spelen. De laatste twee rondes van het spel mogen de knechten alleen nog in de laboratoria aan het werk en daarbij krijg je een beetje het gevoel dat het spel wordt afgeraffeld. Je moet deze twee rondes goed voorbereiden, want daarin is nog veel geld te verdienen. Eindstand: Ronald I 66, Erwin 41, Roland 39, Det 32, Rob 19.

Maestro Leonardo | Ave Caesar

Tijd om te wisselen. Rien en Mario stonden bij de stapels spellen te kijken. Ik vroeg wat ze graag wilden leren en Thurn und Taxis was het antwoord. Geen probleem dus. Na de uitleg begonnen we het spel. Na 4 spelbeurten kwam echter het eten binnen. Eerst het chinees en later ook de pizza's. Dat liet iedereen zich goed smaken. Nog even napraten, maar daarna toch weer snel verder. Rien wist goed te volgen en terwijl ik met een prachtige route bezig was, die me zeker de overwinning zou brengen, wist Rien zijn laatste huisje te bouwen. Aangezien ik startspeler was, kwam ik niet meer aan de beurt. Dat was desastreus voor mijn score. Eindstand: Rien 29, Mario 11, Ronald I 9. Patrick wilde ook wel een spel meedoen en ik had In 80 Tagen um die Welt uitgezocht. Daar was hij niet al te enthousiast over, maar hij wilde toch wel meedoen. Ik zette meteen de druk op het spel door razendsnel te reizen. Ik haalde dan ook als eerste Londen en wel in 77 dagen. De rest moest daar maar aan zien te komen. De dagen begonnen te tellen, maar Rien wist ineens toch ook Londen te bereiken in 75 dagen. Patrick werd opgejaagd door Mario en kwam na 81 dagen in Londen. Mario was te laat en haalde Londen niet. Hij stond er met 65 dagen wel erg goed voor. Eindstand: Rien 75, Ronald I 77, Patrick 81, Mario (65).

veel plezier | de geleidehond van Marloes

Patrick koos vervolgens voor San Marco. Hij verzorgde de uitleg met enkele aanvullingen van mijn kant. Een heel spannend en wisselend spel ontspon zich. Soms duurde het verdelen van de kaarten wat lang, waardoor de andere spelers moesten wachten. De koploper wisselde voortdurend, maar langzaam maar zeker wist ik een prima positie op het bord te verkrijgen. Rien was op een gegeven moment helemaal van het bord verdwenen. In de laatste ronde maakte Rien een denkfout, waardoor Patrick veel bonuspunten kon scoren. Daarmee verzekerde hij zich van de overwinning. Waarschijnlijk had hij ook gewonnen zonder de bonuspunten, maar dan was het heel nipt geweest. Eindstand: Patrick 67, Ronald I 57, Rien 54, Mario 51. Een prachtig spel dat veel te weinig wordt gespeeld. Het was ondertussen zo langzamerhand tijd om op te ruimen. Ik zocht alvast mijn spellen uit. Patrick zag Just 4 Fun staan en wilde het nog wel even spelen. Sylvia en een van de aanwezige Jeroens wilden wel meedoen. Snel de uitleg gedaan en dan beginnen. Iedereen werkte aan zijn eigen rijtje, totdat spelers in de buurt van de winst kwamen. Toen werd er over en weer geblokkeerd en geklaagd. Mijn rijtje viel blijkbaar niet echt op, want ineens kreeg ik de mogelijkheid voor de winst. Een aardig tussendoortje of een snelle afsluiter.

Just 4 Fun

De dag was weer voorbij gevlogen. Volgende keer mogelijk eind november. Zie ook het fotoalbum.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006