Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret 09-09-2006

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 9 september 2006

Lody vierde zijn verjaardag tijdens Spellenpret. 's Morgens haalde ik eerst Leonie op en samen reden we naar Sassenheim. We waren mooi op tijd, want Bart stond alle spellen nog uit te pakken. Ik was er weer in geslaagd vrijwel geen dubbele spellen mee te nemen. Op verzoek van Michiel had ik Rheinländer en Die Händler meegenomen. Deze laatste bleek wel dubbel aanwezig te zijn. Michiel wilde graag beginnen met Rheinländer. Lody en Leonie wilden wel meedoen. De spelregels moesten er echter aan te pas komen om weer te weten hoe het ging. De uitleg duurde daardoor nogal lang, maar uiteindelijk kon er worden begonnen. Het spel kabbelde een beetje voort en iedereen deed zo zijn ding; maar af en toe werden er toch steekjes gegeven en langzaam kwam er wat spanning in het spel. Michiel gooide de knuppel in het hoenderhok en dat bleek voor hem net op tijd. Ik maakte namelijk direct daarna het spel uit. Als Michiel zijn actie niet had gedaan, dan had ik het spel gewonnen. Nu had Michiel voldoende punten voor een ruime overwinning. Eindstand: Michiel 37, Ronald I 30, Leonie 29, Lody 28. Geen slecht spel, maar ook niet echt een topper.

Inmiddels waren er meer spelers binnengekomen. Lody besloot wat anders te gaan doen en Sandra kwam aan tafel zitten. Ik stelde een kort spelletje Terra Nova voor. De anderen kenden het spel nog niet, maar dat was snel uitgelegd. Regelmatig hadden Leonie en ik het aan de stok, maar dan was het òf Michiel òf Sandra die roet in het eten gooide. Michiel scoorde zo flink wat punten, maar Sandra leek het eindspel in handen te hebben. Michiel was uitgespeeld en ik moest nog knokken tegen Leonie en Sandra die beiden meer speelfiguren op het bord hadden. Ik haalde er voor mij het maximale uit, wat betekende dat Michiel eerste werd en ik laatste. De kansen van de dames waren hiermee verkeken. Eindstand: Michiel 49, Leonie 43, Sandra 39, Ronald I 32. Geen slecht spel, maar met twee spelers duidelijk beter dan met vier.

Armand was ondertussen ook binnengekomen. Hij toonde vol trots de demo van de Gamewizz DVD. Helaas zijn we er niet in geslaagd deze te bekijken. Ik gaf nog aan dat ik bang was dat er heel snel een fout op de DVD zou staan. Dat zou de kwaliteit niet ten goede komen. Toen Armand later Niagara speelde, kwam hij er achter dat hij inderdaad een fout op de DVD heeft gemaakt. Gelukkig is het maar een demo. Een goede les voor de uiteindelijke DVD's: een extra controleronde is zeer wenselijk.

Leonie stelde Funkenschlag voor en tot haar verbazing wilden de anderen wel meespelen. Ook Vincent schoof nog aan. Toen het spel net opgezet was, kwam Jurgen binnen en hij werd ook overgehaald om mee te doen. Hij kende het nog niet en kreeg van mij een korte cursus. Hij pikte het gelukkig snel op en de rest werd tijdens het spel wel uitgelegd. Ik kwam zelf niet lekker in het spel en liep telkens achter de feiten aan. Jurgen had heel slim al vroeg een windkrachtcentrale gekocht en kon daar lange tijd mee voort. Vincent ging voor de kernenergie. De meeste anderen verstookten kolen. Eindstand: Leonie 13 (141), Vincent 13 (137), Jurgen 13 (125), Michiel 12 (122), Sandra 11 (122), Ronald I 10 (127).

Funkenschlag | de kleuren rood, wit en blauw domineren Parijs

Even tijd voor iets luchtigs: M. Jeroen verzorgde nog even de uitleg voor Leonie. Het spel liep als een speer en alleen Jeroen was een bedreiging. Eindstand: Ronald I (180-20+70=) 230, Jeroen (150-0+60=) 210, Lody (130-100+80=) 110, Leonie (110-40+30=) 100. Toch nog een overwinning vandaag.

Het was tijd voor cadeautjes voor de jarige Lody. Een denkpuzzel, een booster voor Wings of War en een uitbreiding voor Cuboro, zijn houten knikkerbaan.

de jarige Lody toont één van zijn cadeaus

Caroline zorgde vervolgens voor het eten: broodjes met beleg. Die gingen er bij iedereen prima in.

Mr. Perfect smult van het eten | Eline vindt het ook heerlijk

Jeroen en Lody hadden Kaivai wel eens gespeeld, maar wisten er bijna niets meer van. Ik werd overgehaald de regels te lezen en het spel uit te leggen. Dat ging niet echt snel, maar uiteindelijk konden we toch beginnen. Rutger was de vierde speler. Met bootjes proberen de spelers vissen te vangen. Hoe meer altaarplaatsen ze bouwen, hoe meer kans op vis ze hebben. De vissen kun je verkopen voor schelpen, die nodig zijn om gebouwen te bouwen. Je kunt de vissen ook naar dorpjes brengen voor dorpsfeesten. De fiches om extra acties te kunnen doen zijn erg schaars en er is lastig aan te komen. Daardoor loopt het spel een beetje vast en moet je beurten over slaan. Na drie van de tien beurten moest Rutger naar huis en hielden we het voor gezien. Het spel zal zeker nogmaals op tafel komen om een beter oordeel te kunnen vellen.

Kaivai

Caroline schoof aan voor een spelletje Salomons oordeel. Een spel in de serie Da Vinci Code en Bernini Mysterie. Het spel is zeker beter dan deze laatste, maar haalt niet het niveau van de eerste. Je hebt genummerde speelstenen in verschillende kleuren. Iedereen krijgt een gelijk aantal stenen en stelt deze voor zich op in een raster. Dezelfde getallen moeten in dezelfde kolom staan en dezelfde kleuren in dezelfde rij. Om beurten mag je stenen proberen te raden bij de tegenstanders. Als je het fout hebt, moet je een van je eigen stenen aan die speler geven, die deze open in zijn raster moet leggen. Er zijn ook joker stenen en die hebben nogal invloed. De speler die daar de meeste van krijgt, is sterk in het voordeel. Ook zijn de stenen op de achterzijde voorzien van stickers, waarschijnlijk omdat ze doorschijnend waren. De stickers zijn echter wel gevoelig voor krassen. Erg jammer dat hier niet de kwaliteit van Da Vinci Code is gehaald. Caroline werd de winnaar, ondanks de vele jokers van Lody. Jeroen en ik vielen als eerste af. Toch een aardig spel in de serie.

Inmiddels gingen steeds meer spelers naar huis. Seb stelde nog een snel spelletje MauerBauer voor. Hij begon met de uitleg, maar liep een beetje vast. Ik nam de rest van de uitleg over. Blijkbaar goed genoeg, want de beide spelers die het spel niet kenden, eindigden boven ons. Eindstand: Thea 90, Bianca H 87, Seb 81, Ronald I 73. Tot slot nog een spelletje Ave Caesar. Bart en José deden ook mee. Het nieuwe bord bleek niet echt te bevallen. Je hebt veel te veel speling en een buitenbochtje meer of minder maakt eigenlijk niet uit. Ook de achterlijk kleine vakjes bij Caesar konden geen waardering vinden bij de spelers. Jammer van deze gemiste kans. Eindstand: 1) José, 2) Seb, 3) Thea, 4) Bianca H, 5) Bart, 6) Ronald I.

Nu was het echt tijd om te gaan. De dag was weer voorbij gevlogen. Weer veel te weinig gespeeld.

Nog wat fotootjes:

generaal Lody bestuurt de parachutisten vanuit zijn zetel

overal werd lekker gespeeld

MauerBauer

lekker emmeren

Patrick heeft een oogje op Rambo de Ram?

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor diverse foto's