Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Wereldkampioenschap Stratego Barrage

Titel (5K) Verslag

Wereldkampioenschap Stratego Barrage, Londen, 27 augustus 2006

door Roel Eefting

Wereldkampioen Stratego-Barrage woont in Elst (Gld)

Op de Olympiade voor Denksporten in Londen (27 augustus t/m 3 september) heeft Westeramer Roel Eefting driemaal goud behaald.
Na eerst de Wereldtitel Barrage (8 stukken: spion, vlag, bom, mineur, maarschalk, generaal en twee verkenners) van David Bouten uit Venray overgenomen te hebben was Eefting ook de sterkste veldheer in de classic versie van Stratego.

Het Werelkampioenschap Stratego-Barrage was een unieke gebeurtenis omdat er voor het eerst in de geschiedenis van het spel Stratego met de vernieuwde versie van het oer-Hollandse spel, dus met een vrouwelijke spionne, werd gespeeld.

In Londen behaalde Eefting met het Nederlandse landenteam tenslotte ook nog de gouden trofee. Zowel op het Wereldkampioenschap Stratego-Barrage als op het Olympische Stratego Kampioenschap werd de Engelsman Richard Redcliff tweede. Bij Barrage eindigde Dennis Baas uit Amsterdam op de derde plek. Bij de classic Stratego versie werd Theo Gerrits uit Langeboom (Noord-Brabant) derde.

Wat was nu het mooiste, het winnen van de Wereldtitel of de Olympische titel?

De Wereldtitel Stratego-Barrage is zeker de mooiste. Behalve dat ik van de twintig gespeelde partijen er maar drie verloren heb en twee in remise zijn geŽindigd is de 2-0 winst op de nummer twee Richard Redcliffe een hoogtepunt. Hij wist echt niet waar hij het vaandel moest zoeken.

En de Olympische Stratego titel, wat betekent dat voor jou?

Historisch gezien heel veel, ik plaatste me daarmee in het selecte gezelschap van de eerdere winnaars, Peter van Bodegom, Luc Adriaanse, Johnny van Geffen en Erik van de Berg.

Allemaal Nederlanders?

Inderdaad, op Stratego gebied behoren de Nederlandse spelers al jarenlang bij de top. Niet zo verwonderlijk want het spel Stratego komt in de huidige vorm uit Nederland. Wordt gemaakt en uitgegeven door Jumbo Benelux. Wereldwijd zijn er overigens meer dan 18 miljoen exemplaren van verkocht.

Wat was de mooiste wedstrijd?

De wedstrijd tegen de Engelsman Richard Redcliff ging om de Olympische titel. Vanaf ongeveer tien minuten spelen vermoedde hij waar ik mijn vaandel had neergezet, maar zeker doen wist hij het niet. Gedurende het verdere verloop van de partij creŽerde ik drie zogenaamde driehoeken op het speelbord. Suggererend dat het vaandel achter drie bommen zou staan. In werkelijkheid had hij, maar ook ik, het vaandel los staan, zonder bommen in de buurt. Zijn vermoeden in de eerste tien speelminuten was juist geweest maar hij zette niet door, bang om te verliezen. Zelf had ik zijn stelling echter ook goed Ďgelezení en kon met mijn spion zelfs zijn vaandel pakken. Een heel spannende, mooie partij die ik niet snel zal vergeten.

En nu Nederlands kampioen?

Ik zal mijn best doen. Het is overigens zo dat het Nederlandse Kampioenschap Barrage 2006 naar de Overbetuwe komt. Dan kan ik natuurlijk niets anders dan winnen, een thuiswedstrijd. Het Nederlandse Kampioenschap Classic Stratego 2006 vindt in oktober in Eindhoven plaats, een plek bij de eersten zal zeker mijn streven zijn.

En heb je tot slot nog tips voor (jeugdige) Stratego-spelers in Nederland en BelgiŽ?

Zeker. Doe mee met het NK Barrage 2006 in Elst (Gelderland) gehouden wordt, die Stratego versie met acht stukken is in 3 minuut te leren en leert je precies hoe je heel goed Stratego moet spelen met 40 stukken. Vanaf het treinstation is het niet meer dan 3 minuten lopen, volop gratis parkeerruimte!

Hoe kan men zich aanmelden, wat kost het en wanneer wordt het gehouden?

Op zaterdag 18 november 2006 wordt het Nederlands Kampioenschap Stratego-Barrage gehouden in de school ít Westeraam. Van 14.00 tot 17.00 uur kunnen junioren en senioren die in de Westeraam wonen GRATIS meespelen. Vanaf 13.00 uur tot 13.30 uur is er voor degenen die het spel niet kennen uitleg door de Wereldkampioen. Bewonersvereniging ODEON en The Game Foundation organiseren het gezamenlijk.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006