Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Beesd 24-06-2006

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Beesd, 24 juni 2006

Een nieuwe locatie in Beesd en een samenvoeging van twee spelgroepen. Het aantal aanmeldingen viel erg tegen, waarschijnlijk door vakanties, het mooie weer en het WK voetbal. Toch waren er nog ruim 20 aanmeldingen. De nieuwe locatie bleek uitstekend. Een schattig zaaltje, voldoende tafels en stoelen, een lekker grasveldje achter het gebouw en een volledig ingerichte keuken. Dit alles tegen een heel schappelijke prijs.

Ik kwam tegelijk aan met Jeroen S en Amanda, die de organisatie in handen hadden. We zetten alle tafels op hun plaats en het uitladen van de spellen kon beginnen. Niet lang daarna druppelden de eerste andere spelers binnen. Jeroen S wilde Thurn & Taxis wel leren en Michiel en Han schoven graag aan. Voor Han was het ook nieuw, dus een uitleg was op zijn plaats. Michiel had het al eerder gespeeld en was vastbesloten het nu een stuk beter te doen. Han leek in het begin niet zo goed te spelen, maar hij was blijkbaar wat aan het voorbereiden. En inderdaad, hij sloeg ineens een grote slag. Toch was het Michiel die het spel dik wist te winnen. Eindstand: Michiel 27, Han 21, Jeroen S 16, Ronald I 15. Jeroen S was nog niet helemaal overtuigd van het spel.

een alleraardigst zaaltje

Het volgende spel was Mauer Bauer. Dit was voor zowel Michiel, Han als Jeroen S een nieuw spel. Gelukkig was het spel uitgelegd, hoewel er diverse vragen gesteld werden. Uiteindelijk konden we toch beginnen. Michiel koos er voor om in alle waarderingen te scoren en nam dan ook snel een voorsprong. Hij hield echter steeds minder kaarten over en had steeds minder keus. Zijn grote voorsprong slonk dan ook als sneeuw voor de zon en hij moest lijdzaam toezien hoe hij als laatste eindigde. Mijn score in de laatste ronde was voldoende om de eerste plaats over te nemen. Eindstand: Ronald I 95, Jeroen S 83, Han 82, Michiel 74.

Ik wilde wel graag Alexander de Grote leren en Michiel was al bekend met het spel. Han en Bianca H waren de andere slachtoffers. Na de uitleg was het spel nog niet helemaal duidelijk, maar er werd besloten om te gaan beginnen. In volgorde verovert Alexander een aantal regio's op het spelbord. Deze regio's zijn onderverdeeld in gebieden, waar soms steden, soms tempels en soms allebei gebouwd kunnen worden. In elke regio worden één tot drie beurten gespeeld. Als een nieuwe regio wordt binnengetreden verdelen de spelers in het geheim 15 blokjes over: beurtvolgorde, legers, tempels, steden. De legers worden ingezet op het bord en verplaatsen zich over de gebieden. De kosten moeten worden betaald uit de secties tempels en steden. In gebieden waar zich legers bevinden mag je een bouwintentie uitspreken. De speler die de meeste blokjes in de bijbehorende sectie heeft (tempel/stad) mag de bouwactie uitvoeren. Hij moet daarvoor zoveel blokjes betalen als de nummer twee in zijn sectie heeft. Als alle regio's zijn verwerkt, vindt er nog een eindwaardering plaats. Je scoort dan punten voor de meeste steden en tempels op het bord en per regio. Ik koos ervoor om voor de tempels te gaan, terwijl Michiel zich op de steden richtte. Han en Bianca H hadden in de eerste regio niet veel in te brengen. Bianca H stapte daarna snel over op de stedenstrategie, terwijl Han van alles uitprobeerde. Ik kon al snel de nodige tempels bouwen en had zo een voorsprong in tempels en een meerderheid in de eerste regio. Daarna richtte ik me een beetje op de legerstrategie, afgewisseld met het bouwen van meer tempels. Bianca H begon steeds meer een concurrent van Michiel te worden bij het bouwen van steden. Nadat de laatste regio was verwerkt, stonden we nog allemaal dicht bij elkaar. Ik wist echter heel veel bonuspunten te scoren met de eindwaardering, zodat ik ruim won. Eindstand: Ronald I 81, Michiel 50, Bianca H 49, Han 43. Een pittig spel met veel mogelijkheden. De eerste keer moet je het echt leren kennen. Dit smaakt naar meer.

Funkenschlag in de tuin

Het was inmiddels tijd om te gaan eten. De helft had voor chinees gekozen, de andere helft had pizza of iets anders. Er werd lekker gekletst tijdens het eten. Door het warme weer moest iedereen een beetje bijkomen.

Na het eten eerst maar even iets luchtigs: Techno Witches. Als een soort Harry Potter vliegen de spelers op hun stofzuiger door het luchtruim en proberen ze een kat te vangen. Je moet een afweging maken tussen snelheid en accuraatheid. Je moet goed in kunnen schatten wat voor gevolgen bepaalde bochten op je vliegroute zullen hebben. Rob zette me direct klem, zodat ik mijn geplande route in het water kon gooien. Ik begon zo op een achterstandje. Richard had een mooie rechte lijn gevonden richting de kat en probeerde deze rechte lijn zo goed mogelijk te volgen. Rob en Han stormden ook op de kat af, maar het was toch Richard die de kat wist te vangen. Een alleraardigst spelletje dat direct om een revanche vroeg. Nu werd er een extra stofzuiger in het spel gebracht. Deze zou bewegen met de eerste drie bewegingen van elke speler en het doel was dit keer deze stofzuiger te vangen. Richard, Rob en ik lieten deze stofzuiger bewegen en hij vloog zo richting Han. Met een kleine aanpassing op zijn vliegroute wist hij de stofzuiger te vangen. Een beetje vroeg einde van een leuk spel. Volgende keer een iets groter speelveld gebruiken.

Voordat Han naar huis ging nog snel een spelletje Blokus. Hij had het verrassend genoeg nog nooit gespeeld. Hij speelde het echter prima en won gemakkelijk. Later bleek er in de doos een stukje te zijn achtergebleven, maar zelfs dan had hij nog gewonnen. Eindstand: Han 4 (+5), Ronald I 11, Rob 13, Richard 16. Han ging naar huis, maar Arjan en Marcel waren net binnengekomen. Rob en Richard wilden nog wel een kort spelletje, dus stelde ik Einfach Tierisch voor. Ik moest het uiteraard nog wel uitleggen. Het spelletje werd enthousiast ontvangen. Eindstand: Arjan 10, Marcel 8, Richard 5, Ronald I 0, Rob (16). Rob had slechts 1 geld over en was dus de gedoodverfde verliezer. Dat vroeg om een revanche. Nu liep het voor mij van een leien dakje. Ik eindigde met een dier van 10 en 2 verdubbelaars. Wauw. Eindstand: Ronald I 40, Richard 10, Arjan 10, Rob 8, Marcel (10). Marcel had 16 geld over. Dat was net niet voldoende.

Thurn & Taxis

Rob en Richard gingen naar huis. Marcel en Arjan wilden Mykerinos wel leren. Geen probleem natuurlijk. Het spel viel al snel in de smaak en er werd heftig gestreden. Toch was nog te merken dat het spel nieuw voor ze was en ik kon de winst gemakkelijk naar me toe trekken door de juiste posities in het museum en door te werken aan twee complete sets. Eindstand: Ronald I 63, Arjan 54, Marcel 48. Tijd voor iets anders. Thurn & Taxis was ook nog onbekend voor Marcel en Arjan. Ook dat spel viel goed in de smaak en ook daar was te merken dat ze het spel nog niet eerder hadden gespeeld. Ik maakte het spel uit door al mijn huisjes te bouwen. Ik had nog 6 huisjes over en moest nog 6 huisjes in Baiern plaatsen. Dat lukte uiteindelijk met een route van lengte 8. Ik haalde daarmee nog de nodige fiches binnen. Eindstand: Ronald I 33, Marcel 22, Arjan 18.

Tot slot van de avond een wat ouder spel: San Marco. Maar ook dat viel al snel in de smaak. Arjan had al snel de kop genomen en scoorde ondertussen lekker door. Ik streed met Marcel om de tweede plaats en telkens wisselden we van koppositie. In de derde ronde wist Marcel echter twee gebieden helemaal leeg te maken en daarin alleen eigen blokjes te plaatsen. Dat leverde hem bij de eindwaardering al 15 punten extra op. Daarmee maakte hij een grote sprong en pakte de overwinning. Eindstand: Marcel 72, Arjan 59, Ronald I 55. Marcel was blij dat hij deze avond toch nog een spel wist te winnen. San Marco was toch weer erg goed bevallen. Het was alweer veel te lang geleden dat het gespeeld was.

Snel werden de tafels weer opgeruimd, want het was de hoogste tijd om de zaal af te sluiten. Het zat er helaas weer op.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006