Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Speelgoedmuseum 21-05-2006

Titel (5K) Verslag

Speelgoedmuseum, Oosterhout, 21 mei 2006

Het was weer tijd voor een museumdagje. Enrico had het Speelgoedmuseum 'op Stelten' in Oosterhout uitgezocht. Rond lunchtijd verscheen Ronald I in Den Bosch voor een heerlijk zelfgebakken Waldkorn broodje. Na de lunch gingen Ronald I, Sandra en Enrico op weg naar het Speelgoedmuseum in Oosterhout. Het was eenvoudig te vinden en er waren voldoende parkeerplaatsen bij de kerk. In het museum vind je allerlei speelgoed uit de periode 1750 tot 1950. Vooral uit de periode 1850 tot 1900 is er veel aanwezig. Hieronder vind je de nodige foto's, die zich voornamelijk richten op de aanwezige spellen.

Sandra en Enrico poseren voor de ingang van het museum. Om je enigszins te sturen door het museum kon je een vragenlijst meekrijgen. Er was een versie voor volwassenen en een versie voor kinderen. Enrico kreeg de versie voor volwassenen en een potlood.

 

Het eerste dat opviel bij binnenkomst was het bord "aanraken svp". Dat gold echter niet voor alles in het museum. Het grootste deel zat achter glas.

Spelmateriaal van het Slabberjansspel.

 

Een heel klein dominospel. Tevens kun je een heel klein damspel zien. Ter vergelijking van de grootte toont Enrico het potlood.

Een oude versie van Mens-Erger-Je-Niet genaamd Lach Niet Te Vroeg.

 

Diverse soorten Lotto.

Uiteraard waren er ook enige kwartetten. De verzameling bestaat uit zo'n 100 kwartetten, maar er zijn maar enkele te zien.

 

Het leerzame kwartet vertelt je waar je uit de trein moet stappen en dat je je voeten niet op de bank moet leggen.

Er was een grote verscheidenheid aan speelgoed. Hier zie je een winkeltje waar kinderen mee konden spelen.

 

En natuurlijk ontbreken ook de treintjes niet. In de vitrines vind je enkele verschillende soorten, om een beeld van de geschiedenis te krijgen.

Er was een speciale kamer voor Anker bouwsteentjes. Prachtige bouwwerken kun je er bewonderen. Daarnaast vind je stap voor stap de geschiedenis van de steentjes, de vormen en de materialen. Je krijgt direct zin om met de steentjes aan de slag te gaan.

 

Het museum is vooral bedoeld om te kijken. De vragenlijst die je meekrijgt laat je zoeken naar specifieke zaken. Het museum bestaat uit twee grote kamers en een aantal kleine kamers. De kleine kamers zijn meestal een grote vitrine, waarin je een bepaald soort speelgoed kunt bewonderen. Er hangt helaas meestal niet al te veel informatie bij deze vitrines. Toch blijft het speelgoed vaak een feest van herkenning.

De Anker Richter steenbouwdozen collectie is de grootste van Europa. De bouwwerken zijn prachtig, evenals het materiaal.

Na een uurtje of twee waren alle vragen beantwoord en onder het genot van een kopje thee werden de antwoorden gecontroleerd. Enrico (en de anderen) hadden 26 van de 34 vragen goed beantwoord. Over één antwoord waren ze het niet eens, maar in de rest konden ze zich wel vinden.

 

 

Na het museumbezoek werd de route verlegd naar Heusden. In dit vestingstadje kun je de verdedigingswallen nog goed bekijken en je kunt er over wandelen. Op deze wallen staan nog enkele molens. Deze molens kunnen gedraaid worden, zodat de wieken goed in de wind staan.

De dag werd besloten met een avondmaaltijd in eetcafé Havenzicht.

Links

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006