Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Saskia 25-03-2006

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Saskia, 25 maart 2006

Saskia wilde haar verjaardag ook graag met een spellendag vieren en daar waren gelukkig genoeg liefhebbers voor. Ronald I, Nienke en Michiel waren er al vanaf 13.00u. Jeroen en Monique kwamen aan het eind van de middag en aan het begin van de avond kwam Seb daar nog bij.

Als opwarmertje De Bezeten Fles. Ronald I verzorgde de uitleg en het spel kon beginnen. Michiel leek het niet helemaal door te hebben, want maar liefst 3 van de 4 rondes eindigde hij met de fles. Nienke had het snel te pakken en speelde alsof ze het al jaren deed. Ze scoorde er dan ook lustig op los. Ronald I leek tweede te worden, maar Saskia schoot hem in de laatste ronde nog voorbij, omdat hij met de fles bleef zitten. Hij had te veel risico genomen om het spel alsnog te winnen. Na vier rondes was de winnaar duidelijk. Eindstand: Nienke 131, Saskia 60, Ronald I 46, Michiel -10. Saskia wilde graag Quo Vadis spelen en voor Nienke en Michiel was dit nieuw. Ronald I verzorgde de uitleg, terwijl Saskia de consumpties verzorgde. Voor Michiel en Nienke was het even aftasten, terwijl Ronald I direct voortvarend begon te onderhandelen. Al snel had hij een voorsprong in lauwerkransen en kon zich richten op een plaatsje in de senaat. Dat lukte met de steun van Saskia. De winst was binnen. Eindstand: Ronald I 24, Michiel 19, Saskia 16, Nienke 15. Het spel liet gemengde gevoelens na bij Nienke en Michiel.

Saskia wilde ook graag Kaiser spelen en aangezien zij de jarige was... Ronald I kende het nog niet en liet het zich graag uitleggen. Er moesten echter nog diverse zaken worden nagekeken in de spelregels en ook tijdens het spel kwamen deze wel van pas. Kaiser blijkt een uitstekend spel te zijn. In een aantal regio's strijd je om de heerschappij te verkrijgen en daarmee scoor je punten. Het behouden van de heerschappij levert geen punten op. Het is dus zaak regelmatig tijdens het spel je positie aan te passen. De heersers in elke regio hebben tevens een stem bij de verkiezing van de keizer. En degene die keizer wordt, scoort ook nog punten. Ronald I pikte het snel op en scoorde er lustig op los. Het duurde even voordat de anderen daar actie op ondernamen. Vooral Nienke nam daarin het voortouw, maar Ronald I wist de ene keer Saskia en de andere keer Michiel om zijn vinger te winden. Hij dacht de winst gemakkelijk binnen te halen, maar Saskia draaide hem de laatste ronde nog een loer en Michiel bleek verrassend veel punten bijeen gesprokkeld te hebben. Tot zijn geluk was zijn voorsprong echter net voldoende voor de winst. Eindstand: Ronald I 27, Michiel 26, Nienke 20, Saskia 17. De dames waren niet blij met Michiel, die in de voorlaatste ronde het keizerschap van Ronald I bleef steunen. Een uitstekend spel, dat zeker veel vaker op tafel moet komen.

Jeroen en Monique waren ondertussen ook gearriveerd en speelden wat spelletjes Lost Cities. Maar dat ging snel vervelen. Ze gingen aan de slag met Rasende Roboter. Behalve Ronald I kende niemand het spel en ze bleven al snel staan kijken of ze zich met Jeroen en Ronald I konden meten. Ronald I liep snel in op Jeroen. Jeroen herpakte zich met een indrukwekkende eindsprint en won uiteindelijk ruimschoots. Monique was de enige andere die zich af en toe in het strijdgewoel wist te mengen. Michiel hield het voor gezien. Dit was niets voor hem. Hij herinnerde zich nog een sessie waarin Maniki werd gespeeld.

Ronald I had Vroeger of Later meegenomen. Een snel spelletje dat nog wel even voor het eten gespeeld kon worden. Een aantal spelers huiverde wel even toen ze hoorden dat het over geschiedenis ging, maar waren al snel overstag toen het spel gespeeld werd. Een beetje bluffen en net doen of je verstand van zaken hebt, doet het goed. Om beurten waren er wel spelers die kans maakten op de overwinning, maar dan toch weer werden opgescheept met kaarten. Michiel was de eerste die het spel kon uitmaken, maar hij wist niet wanneer Jumbo was opgericht en ontdekte zo de fout niet. Ronald I kon hem met een glimlach kaarten aansmeren. Het enige nadeel was nu dat het voor Monique wel heel simpel zou kunnen worden. Ronald I had geen kaart die dicht bij de nieuwe startkaart paste en dus speelde hij een kaart die dicht bij de laatste kaart van Monique zou moeten liggen. Ze wist hem echter goed te spelen en won het spel. Eindstand: Monique 0, Nienke 3, Michiel 3, Jeroen 5, Ronald I 9.

Het was tijd om te gaan eten. Saskia had een broodmaaltijd geregeld met knakworstjes. De bolletjes fietsen goed naar binnen. Daar kreeg je weer energie van. Na het eten was ook Seb aanwezig om mee te spelen. Er werd gekozen voor een spel waar iedereen aan mee kon doen: Tanz der Hornochsen. Nienke kreeg geen greep op het spel en scoorde er lustig op los. Nog voordat alle kaartjes op waren, had ze de 60 punten al bereikt. Michiel was er duidelijk beter in, want hij won het spel. Eindstand: Michiel 3, Monique 4, Jeroen 16, Seb 18, Saskia 24, Ronald I 27, Nienke 60+. Voordat Nienke naar huis ging kon er nog wel een spelletje Diamant gespeeld worden. Het kersverse cadeau van Saskia kon zo meteen worden ingespeeld. Ronald I vluchtte al snel de mijn uit om alle restanten van de rest op te rapen. Bij veel spelers scoor je zo namelijk een stuk meer dan door in de mijn te blijven. Michiel had het zien aankomen, maar deed er niets aan. Een aantal anderen volgde zijn voorbeeld, maar moesten daardoor de resten delen. De rest bleef achter in de mijn, die instortte. In de volgende mijn wilden meer spelers er vroeg uit, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor het aantal diamanten. Ronald I deed nu ook weer goede zaken door juist iets langer in de mijn te blijven. In de derde mijn was Nienke de waaghals. Zij bleef erg lang in de mijn en wist er veel diamanten uit te halen. Nu was zij de koploper. In de vierde mijn liep ze gewoon met de rest mee. Het leek erop dat ze de winst wel binnen had. Ronald I gaf het echter niet op en hij gokte flink in de laatste mijn. Het pakte goed voor hem uit en hij haalde erg veel binnen. Net op tijd verliet hij de mijn en pakte zo alsnog de winst. Eindstand: Ronald I 41, Nienke 36, Seb 30, Michiel 16, Monique 16, Saskia 12, Jeroen 7.

Nienke ging er vandoor. De anderen speelden een spelletje Sticheln. Een raar slagenspelletje, waarbij alle kleuren behalve de startkleur troef zijn. En aangezien iedereen zijn eigen strafpuntenkleur mag kiezen, wil niet iedereen elke slag hebben. Het bleek heel erg wennen te zijn, maar toch ook wel weer leuk. Eindstand: Jeroen 10, Ronald I 4, Monique -9, Michiel -9, Saskia -10, Seb -11. Er kon slechts één ronde gespeeld worden, want Michiel moest ook naar huis. Dit moeten we nog maar eens proberen.

Nu waren er nog maar vijf. De keuze viel op California. In dit spel moet je je huis inrichten: de vloerbedekking en als het even kan ook nog voorwerpen. En als je dat goed doet, komen de buren op bezoek met cadeau's. En deze cadeau's leveren punten op. Tijdens het spel leverde het spel nogal wisselende gevoelens op, maar tegen het einde vond iedereen het toch eigenlijk wel leuk in elkaar zitten. Eindstand: Ronald I 16, Seb 14 (7), Saskia 14 (5), Jeroen 13 (7), Monique 13 (6). Tot slot van de avond nog een spelletje Tsuro. Een simpel legspelletje, waarbij je probeert je pion zo lang mogelijk op het spelbord te houden. Seb viel als eerste af. Monique zorgde ervoor dat Ronald I en Saskia tegen elkaar botsen en afvielen. Tegen Jeroen kon ze echter niet op. Jeroen wist het daarna nog erg lang te rekken. Het was inmiddels de hoogste tijd om naar huis te gaan, want de klok zou ook nog een uur verder gaan in de nacht. Een gezellige verjaardag was ten einde. Saskia werd achtergelaten met een stapel nieuwe spellen...

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006