Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Bezoek Jumbo 13-02-2006

Titel (5K) Verslag

Bezoek Jumbo, Amsterdam, 13 februari 2006

Spelmagazijn was uitgenodigd bij Jumbo en uiteraard namen Ronald I en Sandra deze uitnodiging graag aan.

De reorganisatie binnen Jumbo is bijna voltooid. Het pand van de fabriek in Wognum is verkocht, de machines zijn naar een tijdelijke locatie in Medemblik verhuisd. Naast die locatie wordt momenteel druk gebouwd aan een nieuwe permanente huisvesting. De bouw verloopt voorspoedig, het ziet er naar uit dat het nieuwe pand in augustus betrokken kan gaan worden. De distributie was al eerder verhuisd naar een meer centrale plaats in Europa; de centrale magazijnen bevinden zich nu in Venlo. Nog steeds vindt een deel van de productie plaats in het Verre Oosten. Het productassortiment is ten opzichte van enkele jaren geleden flink ingekrompen. Er is afscheid genomen van een groot aantal spellen en puzzels. De kernactiviteit zal verder worden uitgebreid met waar mogelijk ondersteuning van nieuwe media zoals internet en mobiele telefonie. In juni 2006 verhuist het hoofdkantoor van Amsterdam naar Zaandam naar de schilderachtige locatie van de oude chocoladefabriek van Verkade.

Er was weer een nieuwe catalogus met nieuwe en oude spellen.

Bij de kinderspellen wordt de aandacht flink gericht op de "Ik leer" serie. "Ik leer kleuren en vormen" is in een nieuwe uitvoering verkrijgbaar: een kleiner koffertje tegen een lagere prijs. Nieuw is "Wat ik leer op de kleuterschool" waarbij de antwoorden via een handig kleurensysteem op de achterzijde van de opdrachtkaart kunnen worden gecontroleerd. Er wordt nog gewerkt aan "Ik leer Engels". Het koffertje spreekt teksten uit, waarvan kaartjes door een scanner worden gehaald.

Er wordt ook gewerkt aan een spel gebaseerd op de tweede Ice Age film. De hele serie Sesamstraat producten is vernieuwd. Vorig jaar bestond de televisieserie 30 jaar en dat bracht een vernieuwde uitstraling met zich mee. Na Hondje Waf en Eendje Kwaak is er een derde spel in deze serie: Koetje Boe. In dit spel moet je je paard, schaap, koe en varken compleet krijgen door te luisteren naar dierengeluiden en de onderdelen in elkaar te klikken. Ook dit spel is voor kinderen vanaf 3 jaar.

Koetje Boe

Tot slot is het spel Wolfje Wervelwind en de 3 biggetjes aan het assortiment toegevoegd. In het spel moeten de spelers met hun biggetjes een huisje bouwen uit stro, hout of steen. Midden op het spelbord staat een wolf die echt kan blazen. Houd je huisje het uit? Dit is een spel voor 2 of 3 spelers vanaf 3 jaar.

Bij de volwassenen draait het dit jaar voornamelijk om Stratego. Het originele Stratego zal een geheel nieuwe stijl krijgen. Alle afbeeldingen worden aangepast, de vorm van de speelstukken, de tekening op het spelbord, de opbergtrays voor de speelstukken. Bijgaand afbeeldingen van het mogelijke eindresultaat, maar aangezien er nog aan wordt gewerkt, is dat niet zeker. Tevens wordt aan Stratego de spelvariant Stratego Duel toegevoegd, waarbij elke speler maar met 10 stukken speelt. De spion wordt in de nieuwe uitvoering een vrouw! Ook Stratego Junior zal een verandering ondergaan.

de doos van Stratego (onder voorbehoud)

het middenscherm en het vernieuwde spelbord (onder voorbehoud)

de nieuwe speelstukken in de nieuwe tray (onder voorbehoud)

 

de nieuwe speelstukken in de nieuwe tray (onder voorbehoud)

Naast het originele Stratego komt er ook een Marvel Heroes Stratego. Daarin strijden de goede en slechte superhelden tegen elkaar, niet om de vlag, maar om de heerschappij over de Aarde. Een aantal stukken heeft extra krachten, die je nog niet had in Stratego. Het spel wordt niet zo complex als Stratego Legends, dus je hebt deze extra mogelijkheden snel door. Ook bij deze uitvoering zullen de speelstukken in de nieuwe stijl worden geleverd. Er wordt nog gewerkt aan deze uitvoering, dus de afbeeldingen kunnen uiteindelijk nog wijzigen.

de doos van Marvel Heroes Stratego (onder voorbehoud)

het middenscherm en het spelbord (onder voorbehoud)

 

enkele speelstukken (onder voorbehoud)

 

de nieuwe speelstukken van de goede zijde in de nieuwe tray (onder voorbehoud)

de nieuwe speelstukken van de slechte zijde in de nieuwe tray (onder voorbehoud)

Er komt ook weer een nieuw vragenspel: Picture This? Het spel komt in diverse landenuitvoeringen, waarbij een deel van de vragen specifiek voor dat land is. Elke vragenkaartje bestaat uit een foto met achterop enkele vragen daarover. Als leuke extra mogelijkheid kun je later zelf extra kaartjes maken via internet, zodat je een echte persoonlijke versie van het spel krijgt. Kijk op de website voor meer informatie. Op dit moment is alleen de UK-versie actief.

Picture This?

Jan van Haasteren is bekend om zijn puzzels bij Jumbo. Dit jaar wordt hij 70 jaar en ter gelegenheid daarvan heeft hij zelf een spel ontworpen: Verjaardagsspel. Het spelbord heeft hij uiteraard zelf getekend. Het is een familiespel geheel gebaseerd op het originele Ganzenbord.

Jan van Haasteren's Verjaardagsspel

De distributie van het spel Vroeger of Later loopt nog niet helemaal naar wens. Het spel blijft echter voorlopig wel in het assortiment, maar er staat geen uitbreiding op de planning. Tot slot heeft ook Jumbo een Sudoku spel in het assortiment: Rubiks Sudoku. Deze uitvoering is erg geschikt voor op reis. Er waren ook veel ideeŽn voor een Sudoku op de Rubik's kubus zelf, maar dat is uiteindelijk toch niet gelukt.

Rubiks Sudoku

Uiteraard zijn er ook weer vele nieuwe puzzels in het assortiment, zoals puzzels van Disney Pixar Cars en Ice Age 2. De Inside Out serie wordt vooralsnog niet uitgebreid. Er is veel aandacht voor de 70e verjaardag van Jan van Haasteren. Er komt een 3 in 1 set van 3 puzzels over voetbal met bijbehorende posters. De Birthday puzzel zal in een gelimiteerde uitvoering van 10.000 stuks worden uitgegeven met bijbehorende verjaardagskalender en ook nieuw zijn Het Park en De Vliegshow. In de populaire Wasgij? serie ook twee nieuwe puzzels: Christmas Wasgij en De monding van de rivier. En in de Destiny serie van Wasgij deel 5: Tijdreizigers!

een van de nieuwe Wasgij puzzels

Nieuw in het puzzelassortiment zijn de Deco Puzzels. Deze bestaan uit mooie romantische afbeeldingen met een unieke decoratieve rand. Het middenstuk van de puzzel is veel groter dan normaal en kan als uitgangspunt voor de puzzel worden gebruikt.

de nieuwe Deco puzzel

Jumbo heeft ook een nieuwe stanstechnologie ontwikkeld met dunnere messen, waardoor de stukjes beter in elkaar passen en het resultaat van de puzzel er veel mooier uitziet. Sinds oktober 2005 wordt deze technologie al gebruikt bij de kleinere puzzels (500 en 1.000 stukjes) en vanaf het voorjaar van 2006 zal dit ook worden gebruikt bij de grotere puzzels. Tot slot is de puzzelmat verbeterd tot een soort koffer. Je kunt de puzzel waar je mee bezig bent voortaan handig meenemen.

de nieuwe puzzelkoffer

Tot slot wordt er aan een nieuw puzzelidee gewerkt in Engeland. Een puzzel met iets extra's. Daar zitten meer stukjes in dan je nodig hebt om de puzzel op te lossen. Met de overgebleven stukjes kun je een extra puzzeltje maken. Zo zie heb je bijvoorbeeld een puzzel met een wachtkamer van de dierenarts en met de extra puzzel kun je dan om de hoek kijken in de kamer van de arts.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006