Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Amsterdams Bordspellen Kampioenschap 21/22-01-2006

Titel (5K) Verslag

Amsterdams Bordspellen Kampioenschap 2006, 21/22 januari 2006

In navolging van 2003 en 2004 was er weer een Amsterdams Bordspellen Kampioenschap. Dit keer werd het gehouden in Heerhugowaard, waar de ouders van Wim hun huis ter beschikking hadden gesteld. In twee dagen speelden 15 spelers 6 geselecteerde spellen. Ronald I (van Spelmagazijn) kon op de zaterdag niet, maar hij kon een team vormen met Richard, die op de zondag niet kon. De andere spelers deden het wel op eigen houtje. Op zaterdag werden Age of Renaissance en La Citta gespeeld. Frits had zich op zaterdag verslapen en was niet aanwezig voor Age of Renaissance. Er werden daarom twee partijen van 5 spelers en 1 partij van 4 spelers gespeeld bij Age of Renaissance. Bij La Citta waren er 3 partijen van 5 spelers. Er konden telkens 5, 4, 3, 2 en 1 punt worden verdiend. Na de eerste dag stond Jerry (kampioen 2004) op kop met de maximale 10 punten. Albert (kampioen 2003), Peter en Marjolein hadden ieder 9 punten. De achterhoede werd gevormd door Frits (2), Harvey (3), Jaap (3) en Ronald M (3). Richard stond met 6 punten ergens in de middenmoot.

MesopotamiŽ

Zondagmorgen was Ronald I keurig op tijd aanwezig om de positie van Richard te proberen te verbeteren. Een groot deel van de deelnemers zat nog aan een uitgebreid ontbijt en ook de laatste reizigers arriveerden. Er kon begonnen worden met Sint Petersburg. Dat werd op 5 borden gespeeld, met 3 spelers per bord. Er konden 5, 3 en 1 punt verdiend worden. De meeste spellen bleken erg spannend te verlopen en het was dan ook niet te voorspellen wie er zou winnen. Ronald I zat aan tafel met DaniŽl en Gerlof. Direct in het begin had hij al een probleem. Hij moest de duurste groene kaart kopen (8) om bij te blijven. Gelukkig kon hij een groene upgrade kopen. Helaas voor hem kwam er maar ťťn geschikte ambachtsman naar voren, die uiteraard door Gerlof werd ingepikt. Daarom moest hij de dure groene kaart direct al upgraden. Gerlof bouwde langzaam aan een voorsprong en DaniŽl moest hem steeds verder laten gaan. Ronald I begon inmiddels wel zijn achterstand in te lopen en haalde DaniŽl in. Uiteindelijk won Gerlof toch redelijk gemakkelijk met 100 punten. Ronald I werd tweede met 82 punten en DaniŽl derde met 76 punten. Ronald I behaalde niet de overwinning die Wim en Michiel van hem hadden verwacht, maar sleepte toch 3 punten in de wacht. Koploper Jerry werd laatste op zijn bord, Marjolein werd tweede, maar concurrenten Peter en Albert wisten beiden te winnen.

De volgende ronde was MesopotamiŽ. Dit spel zou op de meeste borden beslist worden door de verdeling van de kaarten. Degene die op de juiste momenten de juiste kaarten in handen kreeg, leek in het algemeen de partij te beslissen. Ronald I speelde tegen Frits en Remco. Hij mocht beginnen. Het spel verliep heel gelijkmatig en er waren slechts af en toe schermutselingen. Iedereen had al snel de 2 en de 4 geofferd. Remco was de eerste met zijn zes, gevolgd door Frits. Ronald I koos noodgedwongen voor de 7. Als een van de andere twee het spel zou uitmaken, zou hij namelijk nog tweede worden. Remco leek de beste papieren te hebben, maar kwam 1 mana te kort om het spel uit te maken. Frits kon het spel wel uitmaken en tot zijn verrassing werd hij nu niet laatste, maar eerste. Voor Remco was het precies andersom. Bij dit spel waren er 5, 3 en 1 punten te winnen. Peter wist ook dit spel te winnen en ook Marjolein kwam als winnares uit de bus. Peter stond nu op 19 punten, Marjolein op 17 en Albert op 16 punten. Jerry, Michiel en Wim stonden op 14 punten. Tijdens de spellen verzorgden de ouders van Wim de inwendige mens. Bij MesopotamiŽ was dat met heerlijke stokjes satť.

Serieuze gezichten bij Ra

Het derde spel van de dag was Tadsch Mahal. Ronald I moest spelen tegen Peter, Marjolein, Albert en Jerry, de nummers 1 tot en met 4 op dat moment. Een zware partij dus, maar wellicht zou hij kunnen profiteren van de onderlinge strijd. Albert werd al snel tegengewerkt en moest even de klap te boven komen om weer echt mee te kunnen spelen. Peter was heel berekenend en verzamelde vooral veel kaarten. Ronald I koos voor de +2 bonuskaart en probeerde deze zo snel mogelijk binnen te halen. Toen hij deze binnen had, sprokkelde hij steeds 2 punten en probeerde met 1 paleis telkens ook een bonusfiche te verzamelen. Hij blokkeerde vooral de gele inbreng, om maar zo lang mogelijk de bonuskaart te kunnen gebruiken. Af en toe probeerde hij een aanval met de olifanten. Marjolein overspeelde haar hand in de eerste rondes en bleef daar een beetje door achter. Jerry wist uiteindelijk de bonuskaart van Ronald I af te nemen en liep snel op hem in. De anderen lagen op grote achterstand. Het leek erop of Jerry de overwinning gemakkelijk kon pakken, maar hij viel stil en nu was het Peter die dichterbij kwam. Ronald I pakte de bonuskaart weer van Jerry af en liep weer uit. Ondertussen verzamelde hij een grote serie kaarten voor de eindsprint. Albert kwam ineens ook nog goed opzetten, maar het kostte hem teveel kaarten om door te kunnen drukken. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek Ronald I gewonnen te hebben. Peter was erg in zijn nopjes met zijn tweede plaats. Hij had al zijn concurrenten achter zich gelaten en de grootste concurrenten nog eens op de grootste achterstand. Eindstand: Ronald I 43, Peter 38, Jerry 37, Marjolein 33, Albert 33. Albert had toch nog een half puntje extra kunnen sprokkelen door gelijk met Marjolein te eindigen. Wellicht zou dat nog van pas komen.

Het laatste spel van de dag was Ra. De overwinning kon Peter eigenlijk niet meer ontgaan. Zijn enige concurrent was nu Michiel en die zat op hetzelfde bord. Als Michiel geen eerste werd of als Peter geen laatste werd, dan was hij zeker van de overwinning. De andere partijen verliepen dan ook een stuk vlotter dan de genoemde partij. Ronald I zat aan tafel met Jerry, Ronald M, DaniŽl en Zoltan. De eerste ronde verliep desastreus. Het ene na het andere Ra-fiche kwam tevoorschijn en voordat het spel goed en wel begonnen was, was de eerste ronde al afgelopen. Ronald I en DaniŽl scoorden beiden maar liefst 7 strafpunten en geen bonuspunten. Een slechte start. Jerry was wel goed begonnen en wist zijn voorsprong verder uit te bouwen. De anderen probeerden wanhopig weer in het spel te komen. Zoltan bouwde lustig aan de nodige monumenten, maar hij scoorde verder weinig andere punten. Ronald M wist nog wel de nodige punten te scoren en Ronald I werkte vooral aan een lange rivier. DaniŽl probeerde van alles om uit het dal te komen, maar dat wilde niet lukken. In de laatste ronde moest de slag geslagen worden. Ronald I en Ronald M haalden daar de nodige fiches mee binnen. Zoltan mocht als laatste doorgaan, maar kon er niet al te veel meer uithalen. Eindstand: Jerry 53, Ronald M 33, Ronald I 30+, Zoltan 30, DaniŽl 23. DaniŽl was niet te spreken over zijn 23 punten. Zijn slechtste resultaat met Ra ooit. Ook de andere partijen verliepen heel raar. Albert had na 2 rondes slechts 4 fiches voor zich liggen. Toch wist hij in de laatste ronde zijn volledige achterstand goed te maken en de partij alsnog te winnen. Daarmee bleef hij uiteindelijk Jerry een halve punt voor. Was dat halve puntje uit Tadsch Mahal toch nog ergens goed voor geweest. Peter werd tweede in zijn partij en won daarmee het toernooi.

Jerry, Peter en Albert bij de prijsuitreiking

Daarna was het tijd voor soep met broodjes. Dat liet iedereen zich goed smaken. De prijsuitreiking was kort maar krachtig. Harvey werd laatste met 9 punten en kreeg als troostprijs het spel "Wie is de Ezel?". De derde prijs ging naar Jerry, de tweede naar Albert en de nieuwe kampioen werd Peter. Een heel geslaagd en gezellig toernooi. Met dank aan de organisatoren voor de uitnodiging en de gastvrijheid van de ouders van Wim. Remco zou trouwens tweede geworden zijn als hij in MesopotamiŽ 1 mana meer had gehad in het eindspel. Is hij misschien ťťn keer vergeten om mana te verhogen tijdens een van zijn beurten? Het zou zo maar kunnen. Marjolein is in de laatste rondes nog flink teruggevallen. De subtop zat duidelijk dicht bij elkaar. Bij een gelijke stand werd trouwens gekeken naar het onderlinge resultaat van de spelers.

Plaats Speler Age of Renaissance La Citta Sint Petersburg MesopotamiŽ Tadsch Mahal Ra Totaal
1 Peter 5 4 5 5 4 4 27
2 Albert 5 4 5 2 1,5 5 22,5
3 Jerry 5 5 1 3 3 5 22
4 Michiel 2 5 1 3 3 5 21
5 Wim 4 2 3 5 3 4 21
6 Richard/Ronald I 3 3 3 3 5 3 20
7 Marjolein 4 5 3 5 1,5 1 19,5
8 Remco 4 1 3 1 5 5 19
9 Gerlof 3 4 5 1 4 2 19
10 DaniŽl 1 3 1 5 4 1 15
11 Frits 0 2 1 5 3 3 14
12 Ronald M 1 2 1 3 2 4 13
13 Zoltan 1 3 3 3 1 2 13
14 Jaap 2 1 5 1 2 1 12
15 Harvey 2 1 1 1 1 3 9

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006