Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Utrecht 07-01-2006

Titel (5K) Verslag

Spellendag, Utrecht, 7 januari 2006

Weer een nieuwe locatie voor de spellendagen. Dit keer had Erik S. een zaal weten te regelen. Een kantine in een school. En wat voor kantine. Een erg grote ruimte, helemaal gevuld met tafels en stoelen. Niet lang nadat de zaal open was, kwamen de eerste spelers binnen. Er werd besloten een snel spel te spelen, in afwachting van meerdere spelers. De keuze viel op Ave Caesar. Tim, Bas en Erik S. kenden het nog niet. Het werd een wisselende race met vooral files bij het begroeten van Caesar. Rob lag in de laatste ronde op kop en leek simpel te gaan winnen. Ronald I kon hem nog enigszins volgen en Tim lag ook nog op de loer. Rob kwam vast te staan, omdat hij alleen maar zessen had. Ronald I moest hem inhalen en daarmee kreeg Rob de kans als eerste te finishen, tenzij... Tim de andere baan blokkeerde. Dat deed Tim ook en gaf daarmee de winst aan Ronald I en kon zelf de tweede plaats pakken. Eindstand: 1) Ronald I, 2) Tim, 3) Rob, 4) Det, 5) Bas, 6) Erik S. Rob en Det zouden daarna Das Zepter von Zavandor gaan spelen, dus speelden de anderen nog even een kort spelletje Up and Down. Alleen Ronald I kende het spel, maar de anderen pikten het snel op. Het kwam erop aan wie het laatste kaartje kon oplossen. Bas kwam het beste uit. Eindstand: Bas 20, Tim 19, Ronald I 14, Erik S 9.

een zeer ruime zaal vol stoelen en tafels

Inmiddels waren er meer spelers en was het tijd voor een wat langer spel: Mesopotamië bijvoorbeeld. In dit spel bouwen de spelers hutjes en cultusplaatsen en ze bouwen mee aan de tempel. In de hutjes komen offergaven die naar de tempel moeten worden gebracht. Daar kunnen ze worden geofferd als je voldoende mana hebt verzameld bij bijvoorbeeld de cultusplaatsen. Elke beurt kun je je mensen verplaatsen en één speciale actie doen. Naast het bouwen kun je bijvoorbeeld ook nieuwe gebieden ontdekken of voor nakomelingen zorgen. Bas verzorgde de uitleg voor Ronald I, Sandra en Corné. Iedereen koos een andere tactiek, maar uiteindelijk kwam het toch op de laatste beurt aan. Zowel Bas, Ronald I als Sandra konden in dezelfde beurt winnen. Alleen Corné lag één beurt achter. Dat kwam omdat hij te snel een offer had uitgebracht en daardoor maar weinig mensen over had om voort te planten. Bas was als eerste aan de beurt en won het spel. Eindstand: 1) Bas, 2) Ronald I, 3) Sandra, 4) Corné. Het lijkt er een beetje op dat het niet veel uitmaakt in welke volgorde je dingen doet. Toch was het spel de spelers prima bevallen.

Corné had zijn prototype van De Fabriek meegenomen. Het was weer enigszins gewijzigd ten opzichte van het spel dat hij bij de Ducosim spellenbeurs had meegenomen. Dezelfde spelers van Mesopotamië deden een poging een zo goed mogelijke fabriekshal te bouwen. Sandra kreeg het niet helemaal te pakken en kwam steeds verder in de knoop te zitten. Ronald I zag het wel zitten en bouwde er lustig op los. Zijn eindscore was een record tot nu toe. Eindstand: Ronald I 111, Corné 94, Bas 69, Sandra 49.

De Fabriek (foto: Marloes)

Tijd om te wisselen. Ondertussen waren ook Marloes en Alexander binnengekomen. Zij hadden een oproep geplaatst op het Prikbord. Marloes had haar blindegeleidehond bij zich, want ze ziet niet zo goed. Tijdens het spelen wist ze zich echter prima te redden. De hond hield zijn bazin voortdurend in de gaten, waar ze zich ook in de zaal bevond. Prachtig om te zien. Bas stelde voor om Finstere Flure te gaan spelen. Carla en Marloes hadden enige uitleg nodig. De spelers proberen te ontsnappen uit de kerkers, terwijl ze worden achtervolgd door een monster. Het uitglijden over bloedplassen en het schuilen achter pilaren komt natuurlijk regelmatig voor. Het monster kreeg veel te doen en veel van de speelfiguren werden dan ook te pakken genomen. Bas leek de winst te gaan pakken, maar met vereende krachten werd dat tegengehouden. Daarmee lag de winst voor het grijpen voor Marloes. Eindstand: 1) Marloes, 2) Bas, 3) Ronald I 4) Sandra, 5) Carla.

In 80 Tagen um die Welt (foto: Alexander)

Ronald I haalde vervolgens In 80 Tagen um die Welt op tafel. Han, Carla en Marloes wilden wel meereizen. Een uitleg was weer op zijn plaats. Je moet zo snel mogelijk de wereld rond, maar in ieder geval binnen 80 dagen. Het kan zijn dat de speler die als eerste aan de finish komt, uiteindelijk wel meer dagen heeft verbruikt. Een heel grappig spelsysteem. Ronald I ging daarna als een speer van start. Pas halverwege de race werd hij bijgehaald en ingehaald. Hij nam daarop een lange pauze voor een geweldige eindsprint. Han kwam als eerste in Londen aan in 76 dagen. Carla volgde met 89 dagen. Ronald I moest nu even vaart maken en Marloes bijhalen. Beiden stonden voor de laatste etappe. De benodigde kaart was niet beschikbaar. Marloes koos voor een muntje, zodat ze een transportkaart kon kopen. Helaas. Ronald I koos daarna voor de gebeurteniskaart en hij had geluk. Hij mocht voor 10 dagen naar Londen reizen. Daarmee finishte hij in 72 dagen en Marloes was uitgeschakeld. Eindstand: Ronald I 72, Han 76, Carla 89. Marloes stond op 70 dagen en moest nog één etappe afleggen.

Das Zepter von Zavandor

Het was tijd om eten te bestellen. Grieks, Chinees, snacks of spareribs... Dus maar wat kleine kaartspelletjes spelen. Ronald I legde Drahtseilakt uit: koorddansen. Carla had het spel het beste door en wist Ronald I lang bij te houden. Na 4 rondes was Ronald I toch de winnaar. Eindstand: Ronald I 13, Carla 19, Han 35, Marloes 42. Het blijft een prachtig spelletje. Geschenkt dan maar: zelfs gratis kaarten zijn nog te duur. Dat was een prooi voor Marloes. Eindstand: Marloes -40, Ronald I -43, Han -55, Carla -83. Carla had verwacht dat het spel langer zou duren en had daarom meer strafpunten gepakt dan nodig was. Het was tijd voor de maaltijd. Iedereen liet het zich prima smaken. Alleen jammer dat de fetasaus bij de Griekse maaltijd op was. Toch smaakte het prima. De spareribs en kippepoten van Det en Sandra kwamen wat later, maar die waren de moeite van het wachten waard.

Na het eten een spelletje Boomtown: goud zoeken in de mijnen in verschillende dorpjes. Marloes had wat moeite om het op te pikken. Ze had al zoveel nieuwe spellen geleerd deze dag. Toch sloop ze stiekem erg dicht naar de koplopers, door vooral veel geld te sparen. Twee rondes voor het einde moest het spel worden afgebroken, omdat Han zijn trein moest halen. Op dat moment was er nog geen enkele saloon tevoorschijn gekomen. Eindstand (mijnen+geld+burgemeesters=): Han (26+32+5=) 63, Ronald I (29+23+10=) 62, Marloes (21+35+5=) 61, Enrico (30+26+0=) 56, Carla (24+9+5=) 38. Een zeer spannend einde. Ronald I had kunnen winnen als hij in de laatste ronde een geslaagde roofoverval had gepleegd. Helaas mislukte zijn aanval op Han voor 6 munten. Een spelletje Verflixxt dan maar. Enrico ging erg goed van start, maar Ronald I maakte gebruik van zijn beproefde trage tactiek. En ineens kreeg hij alles in zijn schoot geworpen. Een ruime overwinning viel hem ten deel. Eindstand: Ronald I +33, Enrico +8, Marloes -3.

Railroad Tycoon (foto: Marloes)

Seb en Leonie waren toch ook nog gekomen. Ronald I wilde graag Tadsch Mahal spelen, om de regels weer even op te halen voor het komende ABK 2006. De regels moesten weer even worden opgefrist voor iedereen, maar toen kwam het spel op gang. Seb schoot er flink vandoor, terwijl Ronald I en Leonie elkaar, zoals gewoonlijk, weer dwars zaten. Seb moest even rust nemen om kaarten te verzamelen en daar maakten Ronald I en Leonie gebruik van om de achterstand weg te werken. De eindsprint van Seb was echter voldoende om de winst te pakken. Er was echter niet de vinger op te leggen hoe hij het spel nu precies had weten te winnen. Eindstand: Seb 55, Ronald I 48, Leonie 48. Het was even wennen, maar het is toch een prima spel dat vaker op tafel moet komen.

De avond werd afgesloten met het prototype van de Wolf en 7 Geitjes van Seb. Ook enkele andere spelers moesten er aan geloven. Een prima afsluiter van weer een zeer geslaagde spellendag. Zo'n 26 spelers hadden de weg naar de zaal weten te vinden.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006