Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Sandra en Enrico 26-12-2005

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Sandra en Enrico, Den Bosch, 26 december 2005

Met dank aan Seb voor de foto's.

Sandra en Enrico vierden hun verjaardag met een spellendag. Dit keer op tweede kerstdag. Ondanks deze feestdag verschenen er nog vele spellenliefhebbers. Ronald I was op verzoek als eerste aanwezig, zodat nog de nodige klusjes gedaan kon worden, die Enrico vanwege zijn rugblessure niet kon uitvoeren. Toen alles gereed was, kwam Ronald I met het spel Circle of Life aanzetten. Dit is nog een prototype van auteur Rob Prent. Sandra nam de spelregels ter hand en probeerde het spel uit te leggen. Een aantal punten werd echter niet duidelijk en er kon helaas niet aan begonnen worden. Dat wordt navragen bij de auteur. Ondertussen waren Bianca H en Vincent aangekomen, zodat er met een groter spel begonnen kon worden. Er werd gekozen voor het korte Kraut & RŁben, in afwachting van nieuwe spelers. In het eerste spel was Vincent de beste tuinman. Eindstand: Vincent 24, Enrico 20, Sandra 16, Ronald I 16, Bianca H 10. Omdat er nog geen nieuwe gasten waren, was een revanche op zijn plaats. Dit keer koos Ronald I als eerste een tuintje, dat vol lag met tomaten. Dit bleek zijn beste soort te zijn en hij kon deze ook nog op het maximum afrekenen. Omdat hij bijna geen minpunten had, scoorde hij zeer hoog. Ook nu eindigde Vincent weer hoog. Er werd ook besloten een Mister X mee te laten spelen, die met het laatste tuintje werd opgescheept en een willekeurige opdrachtkaart. Eindstand: Ronald I 32, Vincent 20, Bianca H 14, Mister X 13, Sandra 10, Enrico 10.

Egelrace wordt voorbereid

Ondertussen waren de gasten binnengestroomd. Seb, Leonie en de kleine Eline en ook de ouders van Sandra. Ronald I had In 80 Tagen um die Welt meegenomen. Sandra speelde een stuk mee, maar werd later vervangen door Seb, toen zij Rob en Det van het station ging halen. Ann en Bert, de ouders van Sandra, schoven ook aan. De regels werden heel in het kort uitgelegd en tijdens het spel aangevuld. Dat bleek bij dit spel goed te werken. De spelers reizen om de wereld en proberen dat in zo min mogelijk reisdagen te doen. Je kunt dus wel als eerste aan de finish komen op het spelbord, maar dat wil niet zeggen dat dat in de minste dagen is gebeurd. Ronald I ging als een speer van start en hij behield telkens zijn koppositie. Hij kwam uiteindelijk in 73 dagen weer in Londen aan. De andere spelers hadden veel meer beurten nodig en zagen hun "voorsprong" slinken. Alleen Bianca H maakte nog een kansje, maar helaas voor haar was zij de laatste en kon haar reis niet afmaken. Ze had op dat moment al 69 dagen afgelegd. Eindstand: Ronald I 73, Ann 82, Vincent 84, Seb/Sandra 85, Bert 94, Bianca H X (69). Bert vond het zo leuk, dat hij het spel mee naar huis probeerde te smokkelen.

Rob en Det waren inmiddels van het station gehaald. Ze hadden o.a. Sushi Express meegenomen. De spelers zijn een soort pizzabezorgers, maar dan van Sushi. Ze racen met hun auto de stad rond om zoveel mogelijk klanten te bedienen. Met een beetje geluk en wat planning kun je zo de beste bezorger worden. Ronald I en Det lagen al snel achter op Bianca H, Leonie en Rob. Deze laatste drie zorgden er dan ook voor dat het spel snel verliep, zodat Ronald I en Det geen kans meer kregen om in te lopen. Uiteindelijk eindigden Rob en Leonie gelijk. Leonie had echter haar beide actiekaartjes nog over en won daarmee het spel. Eindstand: Leonie 12 (2), Rob 12 (1), Bianca H 11, Ronald I 7, Det 4. Ronald I was niet echt enthousiast over het spel.

Seb had ook nog een spelontwerp meegenomen. Het spel was nog nooit getest, dus vandaag was de eerste gelegenheid. Hij heeft het uiteindelijk 4 keer kunnen uitproberen. Het is een kinderspel naar aanleiding van het sprookje van de Wolf en de Zeven Geitjes. De spelers krijgen een rol toebedeeld: wolf of geit. De wolf probeert de geitjes te vangen, voordat de moeder wordt gewaarschuwd. Alle spelers hebben een aantal plekken waar ze zich kunnen verstoppen, zoals onder de tafel, in de kast of in de klok. Die locatie wordt in het geheim uitgekozen. Ook de wolf kiest een locatie, waar hij gaat zoeken. Geitjes die dezelfde locatie kiezen als de wolf of als een ander geitje, liggen uit het spel. De gespeelde locaties van de geitjes worden afgelegd, de wolf krijgt zijn kaart terug. Dan volgt er een nieuwe ronde. De wolf moet voordat de laatste kaart gespeeld wordt alle geitjes hebben uitgeschakeld om het spel te winnen. Anders winnen alle geitjes. Voor jonge kinderen een leuk spelletje, dat met de juiste begeleiding tot een spannend verhaal kan leiden. Er kwamen nog diverse suggesties. Voor de allerjongsten is het misschien een leuk idee om de wolf niet door een speler te laten spelen, maar gewoon willekeurig kaarten te trekken. Voor wat oudere spelers kan er misschien aan tafel onderhandeld worden, wie zich op welke plek denkt te gaan verstoppen. En verder vonden de spelers het onlogisch dat geitjes die dezelfde locatie kiezen ook uitvallen als de wolf op een andere locatie wel een geitje pakt. Ze vonden dat in dat geval de geitjes geluk hadden.

Vegas Showdown

Rob en Det hadden ook nog Vegas Showdown meegenomen. In dat spel bouw je aan een casino/hotel. Je moet dat zo gunstig mogelijk opbouwen om daarmee de meeste eer te behalen. Het was even aftasten wat de beste manier was en op sommige momenten kon je tactiek weer helemaal door elkaar gegooid worden. Soms moest je even sparen om het juiste onderdeel te kunnen bouwen. Maar dan was misschien iemand anders je weer voor. Zo zaten Ronald I en Leonie elkaar steeds in de haren en daar profiteerden de anderen dan van. Aan het eind van het spel haal je nog verschillende bonussen als je aan bepaalde bouweisen voldoet. Eindstand: Bianca H 68, Rob 61 (4), Det 61 (3), Leonie 54, Ronald I 50. Geen topspel, maar zeker de moeite waard om te proberen. Er zitten leuke elementen in.

Sandra is blij met haar pocket dragon / Enrico en Sandra bewonderen de Catan mokken

Het was tijd om de pakjes te laten uitpakken. Alle gasten hadden gezorgd voor een hele stapel cadeautjes, voornamelijk spellen natuurlijk. Enrico en Sandra stonden te glunderen bij het uitpakken. Naast de gevraagde spellen, kwamen er ook enkele verrassingen naar boven, zoals een pocket dragon voor Sandra, Catan mokken voor hen beiden en de nodige Geomag uitbreidingen voor Enrico. Onder de spellen o.a. Boomtown, M, Oltremare en Timbuktu.

een hele stapel cadeautjes

Na het uitpakken van de cadeau's mochten de gasten de keuken in om van het lopende buffet te genieten. De gasten hadden flink trek gekregen, want alles ging op. Gelukkig waren er nog toetjes en een grote cake. Met de buikjes rond wilden sommige spelers nog wel een spelletje doen. Rutger had Ronald I gevraagd om Goa mee te nemen. Det en Bianca H wilden wel meespelen. Het werd een heel spannend spel. Elke ronde leek iemand anders op kop te liggen. Ronald I leek voortdurend achter de feiten aan te lopen en hij was dan ook aan het klagen dat het niet goed ging. Rutger klaagde echter nog veel harder, dus daar waren de dames meer bezorgd over. In de laatste beurt had Bianca H bijna nog de winst gegrepen, maar dat mislukte. Ronald I had nu het meeste geld over en deze bonuspunten waren voor hem voldoende om de winst te pakken, samen met de 6 bonuspunten die hij met kaartjes had vergaard. Eindstand (punten+koloniŽn+bonussen): Ronald I (16+6+11=) 33, Rutger (22+6+4=) 32 (22), Det (23+6+3=) 32 (0), Bianca H (22+6+1=) 29. Een erg spannend spelletje met een verrassende winnaar. Ronald I was er in ieder geval erg blij mee. Een prima spel, dat inmiddels al in diverse winkels gedumpt wordt, helaas.

Tijd voor de terugweg. De dag was weer voorbij gevlogen. Niet alle gasten konden even lang blijven. Maar toch leuk dat ze geweest zijn en een spelletje hebben meegespeeld. Op de terugweg gelukkig nog net voor de sneeuwbuien weer thuis.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005