Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Rob en Det 10-12-2005

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Rob en Det, 10 december 2005

Zoals gewoonlijk vierden Rob en Det hun verjaardag weer maanden later dan hun echte verjaardag. En natuurlijk was het een spellendag. De bank stond weer rechtop in de hoek, zodat er voldoende tafels in de kamer konden. Toen ik aankwam werd er al lekker gespeeld. Elasund en Aquaromana. Deze eerste was net klaar, zodat ik direct kon aanschuiven. Er waren 7 spelers klaar, dus werd er gekozen voor Shadows over Camelot. Nog niet iedereen was bekend met het spel, dus verzorgde Henk-Johan de uitleg, met enkele aanvullingen van mij. Leonie werd koning(in) Arthur. Het spel verliep verrassend soepeltjes en slechts af en toe moest er gezamenlijk worden opgetreden om geen probleem te hebben. De zoektocht naar de graal ging prima, de Saksen werden van het strand geslagen, er moest even een actie worden ondernomen om Excalibur te redden. Het harnas van Lancelot werd echter verloren en ook de zwarte ridder was een keer te sterk. De katapults stapelden zich wel op voor de poorten. Erwin deed af en toe verdachte dingen en Det wilde hem heel graag beschuldigen. Niet iedereen vond dat zo'n goed idee, dus dat werd tijdelijk uitgesteld, maar uiteindelijk beschuldigde ze hem toch. Tevergeefs, want hij was echt loyaal. Het was nu echter duidelijk dat het spel gewonnen kon worden als Excalibur uit het water zou worden gehaald. Uiteindelijk was het Rob die daar in slaagde. 9-3. Zelfs als er een verrader zou zijn, zouden we nog gewonnen hebben. Wie was de verrader? Dat bleek Det te zijn. Ze had van tevoren al geroepen dat ze niet als verrader wilde spelen en uiteraard kreeg zij wel deze rol toebedeeld. Ze had zichzelf goed geheim gehouden. Iets te goed blijkbaar, want met 7-5 wist de goede kant (Henk-Johan, Erwin, Rob, Seb, Leonie en Ronald I) het spel te winnen.

Rob heeft grote verhalen over Camelot

Ook de anderen waren inmiddels klaar met hun spel en ondertussen waren Jeroen en Monique ook aangekomen. Er kon gewisseld worden. Na veel zoeken in de kast werd het spel Die Fürsten von Florenz uitgekozen. Leonie en ik wilden het wel spelen. Niek durfde ook wel een poging te wagen en na veel aarzelen was Seb de vierde speler. Leonie werd geloot als startspeler. Ze vergat de eerste ronde een personenkaart te kopen en was daar later nogal teleurgesteld in. Ik wist de eerste jongleur in bezit te krijgen, maar over de volgende jongleurs werd flink gestreden. Seb koos meer voor de bouwmeesters en Niek dacht iemand een loer te draaien door op een bouwmeester te bieden. Helaas voor hem werd hij er mee opgezadeld, waardoor zijn planning in de soep liep. Ik koos tegen het einde nog voor een prestigekaart, maar geen enkele kaart leverde me punten op. Niek had twee prestigekaarten, waarmee hij nog flink scoorde en zijn achterstand bijna goedmaakte. Eindstand: Ronald I 66, Leonie 61, Seb 59, Niek 58.

Leonie heeft het moeilijk bij Die Fürsten von Florenz

Ondertussen was het wel tijd voor eten. Er was een uitgebreide Chinese maaltijd gehaald en dat liet iedereen zich prima smaken. Na het eten werden de cadeautjes te voorschijn gehaald en werd de spellenverzameling weer uitgebreid. Daarna was het even uitbuiken met wat korte kleine spelletjes. Ahoy bijvoorbeeld. Monique ging als een speer van start en had al snel 5 rondjes afgelegd. Leonie kon nog aardig volgen, maar ik lag al ver achter. Seb werd voortdurend geblokkeerd en kon maar zelden een verplaatsing doen. Ineens had ik de smaak te pakken en wist Monique en Leonie steeds voorbij de finish te loodsen. Ondertussen haalde ik ook de benodigde reddingsboeien en won zelfs het spel. Eindstand: Ronald I 5 winnaar, Monique 5, Leonie 5, Seb 4. Daarna Pecunia non olet. Det verzorgde even de uitleg. Iedere speler heeft een drietal toiletten onder zijn beheer, waar een rij wachtende mensen voor staat. Deze mensen hebben allemaal een bepaalde tijd nodig op het toilet en ze betalen verschillende fooien. Door middel van actiekaarten kun je de wachtrijen veranderen. Wie als eerste 20 munten heeft verzameld, wint het spel. Monique leek al snel de winst binnen te kunnen tikken, maar rotte vis zorgde voor onverwachtse gevolgen voor de mensen op haar toilet. Vervolgens leek ik de winst te kunnen pakken, maar uiteraard stak Leonie daar een stokje voor. Ik kon eenvoudig wraak nemen op Leonie, maar daardoor was Seb de lachende vierde. Eindstand: Seb 21, Monique 14, Ronald I 14, Leonie 6.

Armand probeerde zich te verschuilen achter zijn kaarten

Voordat een groot aantal spelers zou vertrekken speelden we nog even een snel spelletje Diamant met z'n zevenen. Ik besloot telkens zo snel mogelijk de mijn te verlaten, soms zelfs na één kaartje, omdat met zeven spelers de spoeling erg dun is. Zo haalde ik telkens een flinke voorraad achtergebleven diamanten binnen. En het bleek te werken. Eenmaal wist Seb als enige een flinke mijn leeg te halen en was als laatste concurrent overgebleven. De laatste mijn was echter maar klein, dus mijn positie kwam niet meer in gevaar. Eindstand: Ronald I 28, Seb 26, Tanya 19, Rob 18, Leonie 14, Niek 8, Det 0.

Niek zoekt de overwinning bij Caylus

Het was half tien en we waren nog met z'n vijven. Het spel Caylus werd voorgesteld. Vooral de heren wilden het graag spelen, Det had er geen moeite mee en Tanya liet zich overhalen. Niek en Tanya kenden het nog niet, dus verzorgde ik de uitleg. Deze liet weinig vragen over en er kon worden begonnen. Zoals gewoonlijk in een eerste spel werd er flink tegengewerkt met de provoost, maar toen dat over was, kon er echt worden opgebouwd. Ik probeerde weer de tactiek van weinig bouwen in het kasteel, maar met vijf spelers bleek dat een stuk lastiger. Tanya bouwde er wel lustig op los. Samen met Rob lag ik inmiddels al de nodige punten achter, maar ik was hard op weg naar het grootste blauwe gebouw. Daarin slaagde ik en ik nam de kop over. Rob bleef achter op het score spoor. Met Tanya wisselde ik voortdurend van koppositie en het zou er erg om gaan spannen. Nadat ik het grote gebouw had gebouwd, besloot ik de koning goed te stemmen door flink aan het kasteel te gaan bouwen. Niek werkte ondertussen aan een plan om alsnog te gaan winnen. Rob en Det vochten met elkaar om niet laatste te worden. In de laatste ronde slaagde Niek er inderdaad in voldoende punten bij elkaar te krijgen voor de overwinning. Eindstand: Niek 61, Ronald I 58, Tanya 55, Rob 45, Det 45. Det hoopte nog even op de overwinning, omdat in de spelregels stond dat spelers die gelijk eindigden allemaal wonnen. Helaas voor haar had ze het stukje gemist dat dat alleen voor de koplopers zou gelden. Een geweldig spel, dat ook erg in de smaak viel bij Niek en Tanya. Tijdens het spel moet je voor elke arbeider die je inzet geld betalen. Dat wordt nogal eens vergeten. De daders werden er dan aan herinnerd met een subtiel 'ping' van een van de anderen. Dit werd uitgebreid met een 'pong' voor het verdienen van een punt als iemand je gebouw gebruikt. Vaak was dat dan een combinatie 'ping-pong'. En als je geld terugkreeg, werd dat al snel 'gnip'. En je raadt het al: 'gnop' als je strafpunten kreeg. Het was intussen wel erg laat geworden en er stond nog een reis van ruim 150km op het programma. Diep in de nacht kwam ik thuis aan.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005