Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret 10-09-2005

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 10 september 2005

Het was weer tijd voor Spellenpret, ditmaal gecombineerd met de verjaardag van Lody. Ronald I was vroeg aanwezig, omdat hij met Sandra en Jeroen naar de presentatie van Skyline (het nieuwe spel van The Game Master) zou gaan. Een uitgebreid fotoverslag hiervan staat elders in Spelmagazijn. Voordat de reis naar Nieuwerkerk a/d IJssel werd ondernomen, werd nog even Spokentrap uitgeprobeerd. Een alleraardigst geheugenspelletje, waarbij pionnen in spoken veranderen, die een trap beklimmen. Wie weet als eerste zijn pion op de top te krijgen? Tot verrassing van Bart was het de neutrale speler die won. Even na 11 uur was het tijd om te vertrekken. Enkele uren later werd op de terugweg ook BoB nog meegenomen. Zo tegen half vier waren de spelers weer terug in Sassenheim, waar aan veel tafels al naar hartelust werd gespeeld.

Iguazu

Aangezien iedereen aan het spelen was, haalde Ronald I het prototype van Earthforge tevoorschijn. Jeroen, BoB en Sandra waren de "slachtoffers". In Earthforge worden eilanden en continenten samengesteld en veranderd met driehoekige tegels en middels de bewoners daarvan scoren de spelers punten. De uitleg verliep wat chaotisch, maar langzaam maar zeker werd het voor de meesten duidelijk. Sandra had wat moeite om het op te pikken en daardoor boeide het spel haar niet echt. Doordat ze vergat haar tegels aan te vullen, werd er te laat een scoretegel getrokken. Dit gooide de planning van Jeroen in de war, die vanaf dat moment achter de feiten aan bleef lopen. BoB had het spel goed door en scoorde er stevig op los. Ronald I kon hem enigszins bijblijven en Jeroen moest het hebben van af en toe een goede score. Sandra speelde maar een beetje mee en was blij toen het af was. Eindstand: BoB 47, Ronald I 38, Jeroen 27, Sandra 18. Er werd nog even nagepraat over mogelijke verbeteringen aan het spel. De heren waren er positief over en vonden dat het spel zeker potentie had met enkele kleine aanpassingen. Ook zou het handig zijn een overzichtje te hebben van de functies van de diverse symbolen.

Carcassonne Overzee

Het nieuw meegebrachte Skyline stond natuurlijk ook in de belangstelling. Jeroen S en Lody wilden het graag leren. Ronald I en Jeroen waren de andere twee spelers. Voor Jeroen S en Lody was het in het begin even aftasten. Ronald I leek niet te stoppen, want alles verliep voor hem uitstekend. Toen Jeroen S zijn penthouse had gebouwd, kwam hij erachter dat dat eigenlijk niet had gemogen, omdat hij niet in de toren aanwezig was. Nu bleek dat ook bij een van de penthouses van Ronald I het geval te zijn. Dit had duidelijk invloed op het spel gehad. Er werd besloten gewoon door te spelen. Eindstand: Ronald I 6, Jeroen 5, Lody 3+, Jeroen S 3.  Het spel was prima bevallen en zou door diverse andere spelers deze dag nog gespeeld worden. Ondertussen was het ook tijd om te eten. Broodjes met worst en ander beleg verdwenen in de magen van de spelers.

Eline maakt er een potje van (foto: Det)

Det en Esther wilden graag M spelen. Ronald I en Sandra sloten zich daarbij aan. Ronald I verzorgde de uitleg en Det wist nog het detail te herinneren dat de laatste tegel van een gewaardeerde rij niet weggenomen mag worden. De omstanders (Jeroen en Vincent) geloofden dat niet, maar Det bleek toch gelijk te hebben. Dat betekende dat Jeroen en Ronald I het spel onlangs niet helemaal correct hadden gespeeld. Eindstand: Ronald I 300, Det 240, Sandra 230, Esther 190. Een beetje vreemd abstract spel dat op de een of andere manier toch erg leuk blijkt te zijn. Daarna Manila. Det wilde liever iets anders spelen en haar plaats werd ingenomen door Vincent. Voor Vincent was dit nieuw, dus verzorgde Ronald I de uitleg. Blijkbaar deed hij dat erg goed, want Vincent won met overmacht. Eindstand: Vincent (72+50=) 122, Sandra (16+80=) 96, Ronald I (53+30=) 83, Esther (43+40=) 83. Sandra was een beetje in verwarring gebracht door een opmerking van Ronald I, waardoor ze dacht dat het speelgeld aan het eind niets waard was.

Lody krijgt zijn cadeau van Sandra

Remco en Sarah waren inmiddels ook aangekomen en zij hadden het cadeau voor Lody bij zich. Sandra overhandigde het aan Lody, die de uitbreidingsset voor Cuboro graag in ontvangst nam. Ook Bart was blij met dit cadeau, want hij was de hele dag veel in de weer met dit bouwspel. Hij was wel teleurgesteld dat er geen rollenspel gespeeld werd, zoals van tevoren was beloofd. Met Remco, Sarah en Thea ging Ronald I aan de slag met Lost Valley. Voor Thea was dit nieuw, dus een uitleg van Ronald I was op zijn plaats. Ook Remco en Sarah konden wel een opfriscursusje gebruiken. Ronald I maakte gebruik van de kano en de zeef en voer als een gek langs de rivier. Sarah ging aan de slag met dynamiet, maar kon er niet voldoende gebruik van maken. Ronald I bracht het spel snel ten einde, door 10 fiches te verzamelen. Eindstand: Ronald I 18, Thea 15, Sarah 14, Remco 12. Thea was zeer te spreken over het spel en Remco weet zeker dat hij het de volgende keer anders doet.

Sandra en Bart bij Cuboro

Rutger had intussen zijn partij Roads & Boats afgebroken en een Carabande baan opgebouwd. Met 8 spelers werd de race begonnen. Aan het begin van de race was er direct een versmalling, waardoor een flinke chaos ontstond. Toen iedereen daar doorheen was, begon de echte race. Ronald I die als zevende was gestart werkte zich langzaam naar voren en voor het eind van de eerste ronde had hij de kop al overgenomen. Alleen Michiel die het voor het eerst deed, wist hem bij te benen. Bart en Koen zakten tot hun frustratie langzaam af naar de achterhoede, waar Remco zich met moeite aan ontworstelde. Badend in het zweet wist hij uiteindelijk 5e te worden. Eindstand: 1) Ronald I, 2) Michiel, 3) Rutger, 4) Det, 5) Remco, 6) Bart, 7) Koen, 8) Monique.

een van de vele Carabande races

Jurgen en Simone wilden graag nog een niet al te moeilijk spel spelen. Ronald I stelde voor Boomtown te gaan doen. Cindy wilde graag meedoen. Het spel bleek goed te bevallen en er werd naar hartelust geboden op de diverse mijnen. Tijdens het spel bleek Jurgen zich te richten op heel veel mijnen en hij kreeg daardoor ook de meeste burgemeesters. Cindy wist ook veel mijnen te krijgen, terwijl Ronald I en Simone hun gevaarlijke mijnen zagen instorten. Ronald I en Cindy wisten ongemerkt veel geld te verzamelen. Wie zou er winnen? Eindstand: Cindy (5+41+57=) 103, Jurgen (10+53+25=) 88, Ronald I (5+30+48=) 83, Simone (5+29+34=) 68. De keuze van Ronald I was goed bevallen, dus lieten de spelers zich overhalen tot wat kleine kaartspelletjes.

Patrick en Monique vermaken zich prima (foto: Det)

Pas op voor de Gier was de eerste. Simone haalde geen enkele slag en Jurgen wist meteen te winnen. Eindstand: Jurgen 17, Ronald I 14, Cindy 9, Simone 0. Simone eiste een herkansing. Die pakte ze met beide handen aan en deelde de overwinning met Ronald I. Eindstand: Simone 16, Ronald I 16, Cindy 5, Jurgen 3. Een alleraardigst spelletje. De volgende was Geschenkt. Deze werd gewonnen door Jurgen. Eindstand: Jurgen -17, Cindy -25, Ronald I -26, Simone -30. Dit wilden ze nog wel eens proberen. Remco schoof ook aan. Eindstand: Cindy -21, Ronald I -30, Remco -34, Simone -45, Jurgen -78. Sarah en Thea wilden het ook wel eens proberen, dus stonden Jurgen en Simone hun plaats af. Eindstand: Remco -13, Ronald I -15, Thea -35, Cindy -39, Sarah -54. Cindy wilde het spel wel de hele avond spelen, maar het was tijd voor iets anders.

denken bij Java

Drahtseilakt. Er werden vier rondes gespeeld. In twee van deze rondes kreeg Sarah hele slechte kaarten en was daarmee kansloos voor overwinning. In de laatste ronde haalde Thea 0 punten en haalde daarmee Ronald I nog in. Eindstand: Thea 10, Ronald I 12, Remco 22, Cindy 29, Sarah 46. Een snel spelletje Knollen voor Citroenen dan maar. Eindstand: Cindy 0, Thea 2, Remco 10, Sarah 16, Ronald I 52. Telkens als het laatste spel gespeeld leek te zijn, wist Ronald I nog een klein spelletje te vinden. Diamant zou de laatste worden. Enrico nam de plaats in van Cindy, die nu toch echt naar huis moest. Ronald I en Remco grepen telkens naast de diamanten, omdat de mijnen telkens erg vroeg instortten. In de laatste mijn moesten ze wel doorgaan om nog enige kans te maken. De anderen waren al uitgestapt en waren zeker van de overwinning. Maar dit keer was het een stevige mijn en Ronald I en Remco verzamelden veel diamanten. Uiteindelijk durfde Ronald I niet langer door te gaan en stapte uit. Remco ging nog verder en pakte zo de overwinning. Eindstand: Remco 39, Ronald I 27, Thea 27, Sarah 19, Enrico 17.

Het was al laat in de nacht en nu toch echt tijd om af te sluiten. Spellenpret was voorbij. Zeer geslaagd en erg druk bezocht. Het was erg warm geweest en ook de zware regenbui kon geen verkoeling brengen.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005