Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellensessie Enrico en Sandra 20-08-2005

Titel (5K) Verslag

Spellensessie Enrico en Sandra, Den Bosch, 20 augustus 2005

Omdat lang nog niet iedereen de woning van Enrico en Sandra van binnen had gezien, werd een extra spellensessie ingelast. Bijna iedereen kon aanwezig zijn. Vanaf 14.00u was iedereen welkom. Seb, Leonie, Eline en Vincent waren de eersten, niet lang daarna gevolgd door Ronald I. Enrico was al bezig met het uitleggen van Amazonas. Een minuut of 10 later kwamen ook Rutger, Esther en Bianca H aan. Er werd een blik geworpen in de spellenkast en het bleek dat Esther nog nooit De Kolonisten van Catan gespeeld had. Een mooie gelegenheid om het basisspel weer eens uit te proberen. Ronald I verzorgde de uitleg met aanvullingen van Bianca H en Rutger.

de Kolonisten van Catan met verkeerde fiches

Toen het spel net begonnen was, kwamen de spelers er achter dat een verkeerde set nummerfiches was gebruikt. Er zat maar liefst 3 maal een 11 in en bijvoorbeeld maar 1 keer een 9. Ook de 8 kwam drie keer voor en lag zelfs een keer naast een 6. Hout bleek zeer schaars (2, 11, 11 en 12) en ook leem was niet echt goed verkrijgbaar. Tijdens het spel werd voornamelijk 5 en 6 gegooid, zodat de dames schapen in overvloed hadden. Het spel verliep erg goed voor Rutger en alleen Ronald I kon nog een beetje bijblijven, omdat hij snel 2 steden kon bouwen. Toen Rutger 10 punten had, stond Bianca H nog op 2. Een heel raar spelletje. Eindstand: Rutger 10, Ronald I 5, Esther 4, Bianca H 2.

Een revanche met de juiste set fiches was op zijn plaats. Esther bouwde het eiland op. Ze deed dat zo, dat nergens twee dezelfde grondstoffen naast elkaar lagen. De fiches bleken ook nog eens goed terecht te komen, zodat het kiezen van de begindorpjes erg lastig was. Het spel ging dit keer heel gelijk op. Bianca H had telkens een kleine voorsprong, maar deze leek niet onoverbrugbaar. De anderen wisten echter niet dat ze al 3 overwinningspuntenkaartjes had. Eindstand: Bianca H 11, Esther 8, Ronald I 7, Rutger 5.

Bianca H en Esther ruilen kaartjes tijdens de revanche

Sandra ging ondertussen met het avondeten aan de slag in de keuken en Ronald I viel voor haar in bij de finish van Mississippi Queen. Ronald I wist haar naar de koppositie te manoeuvreren. Toen bleek dat er met snelheid 1 gefinisht moest worden (ipv met onbeperkte snelheid zoals in de regels staat), werd het een chaos finish. Vooral toen de Black Rose zich er ook mee ging bemoeien, werd het echt een loterij. Na afloop moest iedereen toegeven dat nu duidelijk was waarom je met onbeperkte snelheid mag finishen.

Mississippi Queen

Het was tijd om te eten: quiche, salades, broodjes. Iedereen liet het zich prima smaken. Er moest zelfs nog wat extra worden klaargemaakt. Na het eten gingen Seb en Leonie met de kleine er vandoor. De rest koos voor Goa of Funkenschlag. Voor Rutger was Goa nieuw en Ronald I verzorgde de uitleg. Sandra en Willem waren de andere twee spelers bij Goa. De eerste paar rondes bleef het spel nog wat vaag voor Rutger, maar hij kreeg het steeds beter door. Voor Sandra was het ook nog weer even wennen. Willem vermaakte zich uitstekend bij het spel. Er werd af en toe weer flink geklaagd over mislukte acties en het bleef spannend tot het eind. Bij de eindtelling bleek Ronald I tot zijn verrassing toch nog gewonnen te hebben. Rutger kwam 1 puntje te kort. Eindstand (upgrades + koloniën + overige=): Ronald I (20+10+11=) 41, Rutger (25+10+5=) 40, Willem (24+10+1=) 35, Sandra (21+6+7=) 34. Nog snel even een spelletje Frank's Zoo, omdat Funkenschlag nog niet helemaal klaar was. Eindstand: Rutger 0, Ronald I 1, Sandra 3, Willem 5.

Funkenschlag

Rutger, Esther, Willem en Sacha hielden het nu ook voor zien. De rest speelde nog het kaartspelletje Heiratsfähig. Dit kaartspelletje drijft vooral op de lollige kaartjes en de inleving van de spelers. Het spel zelf stelt niet echt veel voor. Het is de bedoeling zo lang mogelijk vrijgezel te blijven. De spelers worden telkens geconfronteerd met activiteiten die gedaan moeten worden, zoals babysitten, op bezoek bij de aanstaande schoonouders, naar dansles enz. Daartoe hebben de spelers uitvluchtkaarten, zoals "ik voel me niet zo lekker", "ik moet nog naar training" en "over mijn lijk". Als maar voldoende waarde aan uitvluchten wordt gespeeld en ook de aanvullende aanmoedigingen van (schoon)moeder worden weggewerkt, gaat de activiteit door naar de volgende speler. Als je een activiteit niet kunt ontvluchten, dan moet je hem "uitvoeren". Als je voor meer dan 30 punten aan activiteiten hebt uitgevoerd, ga je trouwen en lig je uit het spel. De speler die als laatste overblijft, is de winnaar. Het spel wordt af en toe onderbroken door een gebeurtenis, waarbij je bijvoorbeeld je uitvluchtkaarten moet doorgeven aan je buurman. Het laatste beetje strategie verdwijnt zo uit het spel. Er werd voldoende gelachen tijdens het spel om het leuk te houden. De afbeeldingen op de kaarten gaven daar voldoende aanleiding toe. Enrico trouwde als eerste, gevolgd door Ronald I. Ook Vincent moest er aan geloven. De beide dames wisten het langst uitvluchten te verzinnen, maar uiteindelijk stapte toch ook Bianca H in het huwelijksbootje. Sandra bleef als vrijgezel achter.

Het was tijd om naar huis te gaan. De dag was weer voorbij gevlogen.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005