Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret Sassenheim 18-06-2005

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim 18 juni 2005

Het beloofde een warme dag te worden. Het aantal aanmeldingen viel wat tegen, maar er zouden toch meer dan 20 spelers komen. Ronald I arriveerde na Lody als eerste. Niet lang daarna kwam ook Martin binnen, een nieuwe deelnemer. Even later gevolgd door Frank. Dat was een verrassing. Van hem was al tijden niets meer vernomen. Zijn website en Spel-forum waren tijden onbereikbaar. Naast persoonlijke omstandigheden bleken hier nog meer oorzaken aan ten grondslag te liggen. Beide websites waren gehackt en tot overmaat van ramp was zijn PC gecrasht. Hij zou echter op korte termijn een nieuwe PC hebben, zodat alles hopelijk op korte termijn weer op rolletjes loopt. Hij probeert dan ook zo snel mogelijk alle verontruste e-mails te beantwoorden. Verder werd er niet op ingegaan, want de spellen stonden te wachten. Voor Frank zou dat zijn eerste spel sinds een half jaar worden. Als eerste maar een snel spelletje Diamant. Seb schoof op het laatste moment ook nog aan, evenals Bart. In de eerste grot hield Ronald I het tot verrassing van alle anderen al snel voor gezien. Er was nog geen gevaar te bekennen, maar de achtergebleven schatten vond hij de moeite waard. Een goede beslissing, want bijna iedereen werd niet veel later bedolven onder de stenen. In de tweede grot eigenlijk hetzelfde beeld. Opnieuw wist Ronald I de nodige schatten in veiligheid te brengen. In de derde grot volgden de anderen zijn voorbeeld, waardoor ze de schatten met elkaar moesten delen. Dat was niet de bedoeling. Ronald I en Lody gingen dapper verder. Totdat Ronald I uiteindelijk toch naar buiten vluchtte. Lody hoopte op meer, maar de hebzucht was teveel geweest. De vierde grot leverde voor niemand iets op. Hij stortte in voordat er schatten waren gevonden. De laatste grot moest voor de anderen de winst brengen. Opnieuw ging Ronald I er vroeg vandoor. Dat kon hij gemakkelijk aangezien hij een grote voorsprong had. Eindstand: Ronald I 30, Bart 19, Seb 17, Lody 13, Frank 5, Martin 4.

Diamant (foto: Seb)

Martin had nog niet zoveel spellen gespeeld, maar was wel bekend met Kolonisten en Carcassonne. De volgende stap is dan natuurlijk Puerto Rico. Ronald I stelde dit voor en kreeg Evert-Jan, Seb en Frank ook mee. Martin pikte het snel op en wist goed tegenstand te bieden. Ronald I werkte aan zoveel mogelijk verschillende goederen en daarbij de fabriek en de haven. Seb specialiseerde zich op mais en indigo. Evert-Jan had als eerste tabak, maar het duurde even voordat hij het in geld kon omzetten. Frank sloeg veel mais op in zijn pakhuis en blokkeerde daarmee de maishandel. Hij wachtte op het juiste moment om het te verschepen. Martin wist snel aan koffie te komen en had zo voldoende inkomsten. In de laatste ronde werden alle drie de eindcondities bereikt. Eindstand (VP+gebouwen+ bonus): Ronald I (28+24+8+5=) 65, Evert-Jan (20+21+5+5=) 51, Martin (26+15+7=) 48, Seb (28+12=) 40 (8), Frank (30+10=) 40 (2).

Shadows over Camelot

Inmiddels wilde Leonie ook een wat groter spel spelen. Ze had alleen maar korte spelletjes gespeeld in afwachting tot andere spelers beschikbaar kwamen. Na diverse suggesties kwam ze met Manila aanzetten. Ronald I, Evert-Jan, Martin en Frank wilden ook wel meedoen. Ronald I verzorgde de uitleg, want de anderen kenden het spel nog niet. Evert-Jan wist aan veel geld te komen, maar bood telkens toch te weinig voor de havenmeester. Toen hij hoger wilde gaan bieden, waren de aandelen al op. Daar baalde hij wel van, maar uiteindelijk bleek het goed uit te pakken. In de meeste rondes kwamen er wel boten in de haven aan, maar er was een ronde, waarin dat helemaal mis ging. Piraat Ronald I had de boten voor het uitkiezen (na veel tevergeefse pogingen als piraat) en verzekeringsagent Martin moest flink dokken. Toch was het Evert-Jan die uiteindelijk wist te winnen. Eindstand (geld + aandelen): Evert-Jan (86+70=) 156, Ronald I (42+70=) 112, Frank (23+80=) 103, Leonie (4+90=) 94, Martin (2+40=) 42.

Manila (foto: Seb)

Daarna was het tijd om Camelot te gaan redden in Shadows over Camelot. Het zou nu toch een keer moeten gaan lukken. Bart was net begonnen met Bang! en was erg teleurgesteld dat hij niet mee kon doen. Ronald I verzorgde de uitleg, want er waren enkele nieuwe ridders: Patrick, Jeroen H, Jeroen V en Caroline. Lody en Ronald I completeerden dit keer de ronde tafel. Het spel begon rampzalig en Merlijn moest direct al in actie komen. Er was geen gestructureerde aanpak en iedereen probeerde er het beste van te maken. Lody ging touwtrekken om Excalibur, terwijl de anderen het strand opgingen om de Saksen tegen te houden. Ronald I offerde drie keer een levenspunt op om een gevaarlijke zwarte kaart tijdelijk tegen te houden. Daar had koning Arthur (Jeroen V) geen boodschap aan en liet zo twee keer een quest verloren gaan. De derde keer was het Jeroen H die het offer niet honoreerde. Koning Arthur probeerde zijn gezicht nog te redden door een strijd met de Zwarte Ridder aan te gaan, maar hij legde daarbij bijna het loodje. Ook kon hij maar weinig goede kaarten toespelen naar de andere spelers. Het leek er op dat Koning Arthur de verrader zou zijn, maar niemand durfde de beschuldiging aan. Er werd een plan opgesteld om de naderende nederlaag nog te voorkomen, maar dat mocht niet baten. Uiteindelijk stortte het rijk in en kon verrader Caroline met een glimlach het strijdperk verlaten. Weer geen winst voor Camelot (7-2).

Shadows over Camelot

Voor het eten nog even snel een spelletje Knollen voor Citroenen. Er kon flink wat gelachen worden en het spel eindigde na twee keer de stapel te hebben doorlopen. Eindstand: Patrick 18, Ronald I 40, Monique 59, Bianca H 67, Jeroen 86, Lody 102. De pizza's waren inmiddels bezorgd, maar de Chinese maaltijd was er nog niet. Enkelen waagden zich nog aan een spelletje Kraut & Rben om in het thema te blijven. Daarna kon er wel gegeten worden. Inmiddels waren Rutger en Esther ook aangekomen. Esther was helemaal verbrand door een fietstochtje overdag.

Louis XIV (foto: Seb)

Het was tijd om Camelot nu echt te redden. Ronald I legde het spel uit aan Rutger en Esther en nu kon Bart ook meespelen. Hij hield goed in de gaten waar de Koning Arthur kaart in de stapel werd gestoken, want daar wilde hij graag mee spelen. Hij viste hem er dan ook uit. Hij kent echter nog geen Engels en dan wordt het wel erg lastig om kaarten aan andere spelers door te geven. Zijn karakter werd dan ook geruild, waarbij hij wel een traantje moest laten. Er werd doorgespeeld en naarmate het spel vorderde kwam hij er wel overheen. De ridders waren dit keer: Esther, Jeroen, Bianca H, Rutger, Lody, Bart en Ronald I. Ronald I was Koning Arthur en probeerde weer de nodige kaarten te gebruiken om de andere ridders te sturen. Het ging echter weer zeer moeizaam. Was er toch weer een verrader bezig? Deze leek een gemakkelijke taak te hebben, want diverse quests gingen verloren net n kaart voordat deze gewonnen werden. Koning Arthur leek het harnas van Lancelot te gaan pakken, maar de laatste ridderkaart was zo hoog, dat hij het gevecht verloor en bijna het hoekje om ging. Nu ging het van kwaad tot erger. De graal was bijna binnen, maar dat was dan ook nog de enige hoop. Toen Rutger ook nog overleed bij een aanval van 8 op een katapult, waarbij een 8 gooide, was het eigenlijk al bekeken. Jeroen beschuldigde ten onrechte Rutger van verraad en daarmee ging de winst  naar het spel en de verrader... Jeroen (7-4). Hij had inderdaad niet veel slechts hoeven doen om te winnen. Het ging bijna vanzelf.

 

Star Wars - The Queen's Gambit (foto: Seb)

Bart wilde graag Star Wars - The Queen's Gambit proberen. Ronald I las de regels nog even na, terwijl Bart de figuren opzette. Rutger schoof aan om Bart te helpen bij de Engelse kaartjes. Zij waren de goede partij, terwijl Ronald I de Trade Federation onder zijn hoede nam. Ronald I zette veel in op het gevecht van Darth Maul en wist Qui-Con te verslaan. Het gevecht met Obi-Wan was erg spannend, tot Obi-Wan ineens wist toe te slaan en Darth Maul verloor. Nu veranderde de verhouding in het paleis en Obi-Wan begon aan een opmars. De paleiswachten waren niet opgewassen tegen de droids van Ronald I en het draaide voor Rutger en Bart nu om de race van Anakin. Zou hij op tijd de ruimtereis afleggen? Het leek er niet op. Ronald I had veel obstakels opgeworpen en er waren nog maar 4 paleiswachten bij Obi-Wan. Nog 3 slachtoffers en de Trade Federation had gewonnen. Toen bleken er ineens 3 Anakin kaarten bij de bonuskaarten van Rutger en Bart te zitten en Bart wist behendig alle obstakels te ontwijken. Alle droids waren uitgeschakeld en de Naboo wonnen alsnog. Een spannend spel. De meeste spelers gingen nu naar huis. Ronald I speelde nog 3 spelletjes Biesti Boys met Bart. In de eerst was Ronald I al snel door zijn spel heen, maar bleef met 2 Go-kaarten zitten. Er kwam geen Stopkaart meer en Bart won alsnog. Het tweede spel ging eigenlijk net andersom. Nu had Bart nog maar 1 kaart en Ronald I moest snel spelen om te voorkomen dat Bart er tussen zat. En dat lukte. Het derde spel moest de beslissing brengen. Deze won Ronald I gemakkelijk. Het was tijd om de spellen in te pakken. Er werd nog even nagekletst met Patrick over diverse spellen, maar toen was het echt tijd om te gaan. Het was een erg warme dag geweest, maar er was weer lekker veel gespeeld.

Jeroen vermaakt zich met Eline (foto: Seb)

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005