Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenpret 19-03-2005

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, Sassenheim, 19 maart 2005

Om 11 uur was het nog rustig. De eerste deelnemers druppelden binnen en stapels spellen werden op tafel gestald. In afwachting van de overige spelers werd er begonnen met een kort spelletje Knollen voor Citroenen. Ronald I bleek erg goed in het spel, want terwijl de anderen stapels kaarten verzamelden ging hij moeiteloos naar het einde. Alleen zijn laatste kaart raakte hij maar niet kwijt en hij moest telkens nieuwe kaarten pakken. Lody kwam ook nog even in de buurt, maar door Koen werden hem veel kaarten in de maag gesplitst. Omdat er met zes spelers gespeeld werd gingen de stapels snel op en ineens was het spel ten einde. Bij het tellen van de strafpunten bleek uiteindelijk Bart gewonnen te hebben. Eindstand: Bart 34, Ronald I 39, Lody 69, Julien 86, Michiel 96, Koen 115. Ronald I stelde voor om Maniki te gaan spelen. Omdat de anderen het niet kenden of slechts heel beperkt, speelde hij zelf niet mee. Voor enkele spelers bleek het spel toch echt te lastig. Koen raakte er steeds meer bedreven in en hij wist tot zijn eigen genoegen dat ook ruim te winnen. Een wat steviger spel dus maar. Michiel was geďnteresseerd in Modern Art en Ronald I wilde het wel uitleggen. Het spel bleek nog helemaal nieuw, dus moesten er eerst nog stickers worden geplakt, maar uiteindelijk kon er worden begonnen. Zoals te verwachten was, was het erg aftasten in het begin. Wat was nou veel waard en wat niet ? Julien bleek hier de meeste moeite mee te hebben. Lody speelde heel voorzichtig, terwijl Ronald I in het begin flink tekeer ging. In de tweede helft van het spel deed Ronald I het juist heel rustig aan. Koen begon er steeds meer lol in te krijgen en liet het geld flink rollen. Michiel deed ook pogingen zich er mee te bemoeien en wist een paar goede deals te sluiten. Toch was het Ronald I die uiteindelijk de winst naar zich toe trok. Koen bleef tot zijn plezier nipt zijn vader voor. Eindstand: Ronald I 386, Koen 367, Lody 363, Michiel 309, Julien 225. Voor iemand die van veilingspellen houdt, is dit echt een topper. Maar ook Koen was er razend enthousiast over geworden.

Even tijd voor wat korte spelletjes: Korsar. Voor Julien en Michiel was dit nieuw. Op het laatste moment schoof ook de nieuwe speler Ronald S aan. Voor hem was het spel ook nieuw. Alleen Bart en Ronald I kenden het spel al. De kleine Bart werd een beetje onderschat en hij wist dan ook veel interessante schepen binnen te halen. Naarmate het spel vorderde werd de strijd heviger en kwamen ook de zilvervloten in het spel. Bart wist aan het einde nog een groot schip binnen te halen en pakte daarmee de winst. Eindstand: Bart 30, Ronald I 24, Michiel 23, Ronald S 15, Julien 8. Julien had wel erg veel pech gehad met het trekken van de kaarten. Een revanche dan maar met Drahtseilakt? Bart liet dit aan zich voorbij gaan. De anderen wilden het spel wel graag leren. Er werden vier rondes gespeeld. Ronald I kreeg de eerste drie rondes verschrikkelijke setjes met voor het overgrote deel hele hoge kaarten. Hoe hij ook zijn best deed, hij bleef telkens met veel strafpunten zitten. Maar ook Ronald S deed niet voor hem onder. De strijd ging dan ook tussen Michiel en Julien. Eindstand: Michiel (0+4+7+2=) 13, Julien (3+5+2+4=) 15, Ronald I (8+12+8+0=) 28, Ronald S (3+15+8+10=) 36. Ook over dit kaartspelletje was iedereen zeer te spreken. Tijdens de lunch dan nog maar snel een spelletje Up & Down. Julien liet zich vervangen door Koen. Koen raakte helemaal in de stress van Ronald I en begon steeds meer te twijfelen. Eindstand: Ronald I23, Michiel 16, Koen 14, Ronald S 9.

Nu was het tijd voor iets stevigers. Erwin had China meegenomen, de nieuwe uitvoering van Kardinaal & Koning. De twee belangrijkste wijzigingen zijn: er liggen vier kaarten open in plaats van twee en een waardering vindt plaats zodra een provincie is volgebouwd, in plaats van na de eerste doorloop van de kaartenstapel. En verder is het bord natuurlijk anders. Michiel en Ronald S kenden ook Kardinaal & Koning niet, dus een uitleg was op zijn plaats. Michiel startte voortvarend en koos de juiste posities voor zijn afgezanten (voorheen raadsheren) uit. De anderen konden er niets tegenin brengen en het was duidelijk dat Michiel een flinke overwinning zou gaan halen. Dan maar proberen op een andere manier punten te scoren. Niets hielp. Eindstand: Michiel 59, Ronald S 43, Ronald I 39. Een prima overwinning van Michiel. Een prachtig elegant spel, dat veel spelplezier in een korte speelduur propt. Michiel wilde graag Keythedral leren en opnieuw was Ronald I het "slachtoffer" om het uit te leggen. Ronald S en Michel deden ook mee en na enig aandringen wilde Koen ook wel meedoen. Het spel verliep wat traag, omdat er af en toe nog flink nagedacht werd, daardoor leek het spel een beetje dood te bloeden. Maar toen kwam de vaart in het spel en begon iedereen er een beetje grip op te krijgen. Ronald I had enkele rondes flink toegeslagen met inkomsten, maar Michiel zette een aardige eindsprint in. Hij dacht de winst te pakken, maar bij het tellen bleek Ronald I net voldoende voorsprong over te hebben. Eindstand: Ronald I 52, Michiel 50, Michel 36, Ronald S 20, Koen 19. Ondanks het trage verloop was ook dit spel weer goed bevallen, behalve dan bij Koen. Ronald I had aan het begin van het spel aangegeven dat de spelerschermpjes niet goed staan en dat bij iedereen het schermpje wel een keer zou omvallen. Het zorgde dan ook voor veel hilariteit wanneer dat bij een speler gebeurde. Uiteindelijk bleek hij gelijk te krijgen.

Het was tijd voor het avondeten. Chinees, pizza en snacks. Het smaakte weer prima en er werd nog even uitgebuikt en gepraat over spellen. Ronald I zat aan tafel bij Robert en Edwin. Robert vertelde dat hij Sint Petersburg op het Spellenspektakel had gespeeld en het waardeloos vond. Hij kon er geen brood van bakken. Ronald I was er juist erg enthousiast over. Toen er een spel gekozen moest worden stelde Robert zelf voor om Sint Petersburg toch maar te proberen onder voorwaarde dat het werd uitgelegd. Edwin kende het nog helemaal niet en Erik R wilde ook wel meedoen. Er werd Edwin op het hart gedrukt vooral voor veel inkomsten te zorgen, want anders heb je voortdurend geldzorgen. Dat wist Robert zich nog wel te herinneren. Helaas voor Edwin lukte hem dat niet echt en kwam hij langzaam maar zeker op een achterstand. Hij probeerde dat nog goed te maken door veel goedkope gebouwen te kopen, maar erg snel ging dat niet. Robert probeerde van twee wallen te eten: wat gebouwen en wat edelen. Ronald I ging dit keer alleen voor de edelen en raakte in het begin flink achterop. Maar toen hij eenmaal een goede inkomstenbron had, kon hij ook twee grote gebouwen kopen en zo liep hij snel in. Het spel was een ronde eerder af dan verwacht en iedereen moest nog snel zijn handkaarten bouwen. Ronald I had twee upgrades voor edelen, maar helaas kon hij daarmee zijn aantal edelen niet vergroten. Toch was zijn verzameling meer dan voldoende voor de overwinning. Eindstand: Ronald I 57, Erik R 36, Robert 32, Edwin 30. Robert moest zijn mening over het spel bijstellen. Het was beter en leuker dan verwacht en hij wilde het nog wel eens een keertje spelen. Het was tijd voor een luchtig spelletje Ave Caesar. Erik R nam vanaf de start de kop, maar halverwege werd hij klemgezet en kwam bijna iedereen hem voorbij. Eindstand: 1) Ronald I, 2) Edwin, 3) Ruud, 4) Lody, 5) Erik R, 6) Robert.

Ronald I stelde voor om Die Fürsten von Florenz te gaan spelen. Robert en Edwin voelden daar wel veel voor. Erik R had het overdag al gespeeld en liet het aan zich voorbij gaan. Ruud wilde het ook wel proberen. Ronald I verzorgde weer de uitleg en ook tijdens het spel moesten er nog de nodige tips worden gegeven. Langzaam maar zeker werden de mechanismen duidelijk en probeerde iedereen er het beste van te maken. De planning van Ronald I kwam keurig uit. Hij kon in de laatste twee beurten nog in totaal 4 werken verrichten (drie keer 20 en één keer 23) en kwam zo aan zeven werken. De anderen wisten allemaal met enige moeite aan 5 werken te komen. Iedereen had nog een zesde personenkaart beschikbaar, maar de limiet kon niet worden gehaald. Eindstand: Ronald I 71, Edwin 58, Robert 45, Ruud 40. Iedereen had erg veel waardering voor dit topspel. En zo heel moeilijk bleek het toch uiteindelijk niet te zijn. Tot slot van de avond nog een snel spelletje Up & Down. Eindstand: Robert 25, Ronald I 23, Edwin 18. De meeste spelers waren inmiddels naar huis gegaan. Er werd nog even wat gestoeid op de Carabande baan die Enrico had meegenomen. Maar daarna was het toch tijd om te vertrekken. Een heel gezellige dag was weer achter de rug. De opkomst was wat lager dan vorige keer, maar daar was eigenlijk niets van te merken. Ook waren er weer diverse nieuwe gezichten geweest.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005