Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 19-02-2005

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, Utrecht, 19 februari 2005

De eerste Ducosim beurs van 2005. Ook dit jaar was de bordspellenveiling weer de grote publiekstrekker. Toen de veiling begon, werd het in de rest van de zalen erg rustig. Om maar meteen met de veiling te beginnen: de prijzen lagen een stuk lager dan vorig jaar. Er was zelfs maar n kavel dat een prijs boven de 100 euro bereikte: een aantal 18XX spellen voor 115,00. De verwachte toppers als Fortress America ( 75,00) en Conquest of the Empire ( 90,00) hielden het nog beschaafd en Civilization van Avalon Hill kwam niet verder dan 44,00. Na afloop waren er dan ook veel blije gezichten te zien.

de veiling staat op het punt van beginnen

Maar eerst de rest van de beurs. Bij aankomst kwam ik meteen bij de stand van Hodin terecht. Veel spellen werden gedemonstreerd: Memoir '44, Het Mysterie van de Abdij, Piratenbaai, Blokus en Ticket to Ride. Van Blokus was nu ook een speciale tweepersoons versie aanwezig. Het spelbord is verkleind van 20 bij 20 naar 14 bij 14 en in plaats van in de hoek wordt begonnen op 2 posities wat meer naar het midden. Een goede zet. De maat van de stukken is ook wat kleiner, zodat het spel gemakkelijk mee te nemen is. Wel lijkt bij het tweespeler spel de startspeler toch wat meer voordeel te hebben.

Blokus voor twee spelers

Hodin zou ook Dungeon Twister gaan demonstreren, maar aangezien het nog niet zeker is dat ze deze gaan distribueren in Nederland, stond het niet opgesteld. Ik kreeg nog wel even de gelegenheid om het te bekijken en te proberen. Het is een spel voor twee spelers, die elk met een team van helden door een dungeon bewegen. Je verdient punten door helden naar de uitgang te brengen en helden van de tegenstander uit te schakelen. Daarnaast zijn er nog wat bonuspunten te verdienen. Elke beurt heb je een aantal actiepunten ter beschikking. Die kun je gebruiken om te verplaatsen, om te vechten, om een speciale actie uit te voeren of om de dungeon te twisten. Het spel kent bijna geen geluksfactoren en blijkt verrassend leuk te zijn. Je moet je helden goed laten samenwerken om het beste resultaat te bereiken.

Dungeon Twister

Tegenover Hodin stond de nieuwe uitgever Symbiose Games. Het spel War Stories was inmiddels te koop en andere spellen werden gedemonstreerd. War Stories is grof gezegd een kruising tussen Memory en Schaken. Je moet eerst op de Memory manier aan stukken komen en daarna de leider van de tegenstander slaan of insluiten. De speelstukken bewegen als de bekende schaakstukken. Het speelveld is echter beperkt door de kaartjes die er nog liggen, maar langzaam maar zeker ontstaat er meer ruimte. Verder werd er Frontline gedemonstreerd. In dit spel met een variabel spelbord hebben de spelers een team van 5 soldaten. Elk van de soldaten kan 3 voorwerpen meenemen, zoals een pistool, een geweer, een kogelvrij vest, een mes, een handgranaat, een verrekijker, een schep enz. Als je aan de beurt bent mag je met 1 soldaat verplaatsen of een voorwerp gebruiken. De meeste voorwerpen verdwijnen na gebruik uit het spel, maar sommige voorwerpen mag je houden. Het blijkt een alleraardigst spel met heel veel mogelijkheden. Er zijn al veel ideen voor uitbreidingen en scenario's. Houd dit in de gaten. Het spel Transport werd op de vorige beurs ook al gedemonstreerd. De huidige versie is verbeterd en kent een sneller verloop. De spelers bouwen gezamenlijk aan een transportbandensysteem en proberen genummerde pakjes op hun eigen pallet te dirigeren. Daarnaast werd er ook nog het spel ResQ gedemonstreerd.

Richard van Symbiose Games bij Frontline

Phoenix demonstreerde aan een heleboel tafels het nieuwe Ravensburger spel Australia. Het spel lijkt wat lichter te zijn dan de bekende Tikal/Java/Mexica serie, maar werd toch goed ontvangen. Er hadden heel veel exemplaren van verkocht kunnen worden als deze beschikbaar waren geweest. Helaas. Ook was er veel vraag naar het spel Up & Down van Ravensburger, maar ook dat was niet beschikbaar. Beide spellen heb ik nog niet kunnen spelen. Duivelsei had een exemplaar van de nieuwste versie van Twilight Imperium. Het zag er in ieder geval prachtig uit. Ook de uitgevers 999Games en PS Games waren aanwezig met diverse demonstratiespellen. Een prima zaak dat veel uitgevers met hun spellen op de beurs aanwezig zijn.

Twilight Imperium

Ook Ad Jongeling had weer een nieuw spel meegenomen. Hier is het de bedoeling een rondje rond het bord te maken met al je speelstukken een weer terug te keren op je beginpositie. Een element dat in meerdere spellen van hem naar voren komt. De spelers kunnen elkaar behoorlijk dwarszitten en het is niet gemakkelijk om dit te winnen. Het spel zag er weer vrolijk uit en werd goed ontvangen door de spelers. Ook het Big5 Safari spel trok de aandacht. Ad Jongeling promoot de zelfgemaakte spellen op zijn website Home Game.

een prototype van Ad Jongeling

Al met al weer een zeer geslaagde beurs, met een drukke ochtend en een rustige middag voor de standhouders als gevolg van de bordspellenveiling.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005