Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 12-02-2005

Titel (5K) Verslag

Spellendag Amersfoort, 12 februari 2005

Dit keer was Amersfoort weer de locatie voor de spellendag. Met bijna 40 aanmeldingen beloofde het weer een geweldige dag te worden, zeker gezien het slechte weer dat voorspeld wordt. Het is toch heerlijk om binnen gezellig spellen te spelen, terwijl de regen tegen de ramen klettert ? Al direct vanaf het begin liep de zaal vol. Jeroen stelde voor om rustig aan te beginnen met Ave Caesar. Er waren 4 andere gegadigden om de race aan te gaan. Ronald I zorgde voor een korte uitleg voor Jet en Henk, maar daarna moest er geraced worden. Erwin spoot vanaf de start hard weg en de andere knokten in de achterhoede. Maar naarmate de race vorderde kwam het hele stel weer bij elkaar. Henk bleek in de laatste ronde een beschaafde rijder en wilde niet blokkeren. Dat kostte hem uiteindelijk een hoge klassering. Jeroen wist in de laatste ronde Erwin nog te verschalken. Ronald I slaagde daar net niet in. Eindstand: 1) Jeroen, 2) Erwin, 3) Ronald I, 4) Henk, 5) Jet. Jet wilde een revanche en de anderen wilden deze haar niet onthouden. Koen schoof aan als nummer 6. Opnieuw een wisselende race, maar dit keer met Koen op kop. Vlakbij de finish kwam Koen echter alleen met zessen te zitten en mocht niet spelen. Hij moest lijdzaam toezien hoe de anderen dichterbij kwamen. Ze stoven hem voorbij, maar toen kon hij met een 6 toch als eerste finishen. Eindstand: 1) Koen, 2) Jeroen, 3) Erwin, 4) Ronald I, 5) Jet, 6) Henk. Weinig verandering in de einduitslag dus. Alleen Koen pikte de overwinning in.

Niek, Tanya, Enrico en Martijn spelen onder het toeziend oog van Jeroen

Ronald I zou Der Untergang von Pompeji gaan spelen, maar Michiel wilde graag Mexica uitproberen. Aangezien zijn medespelers het niet kenden, ruilden Ronald I en Lody van plaats. Ronald I verzorgde de uitleg voor Thomas, Erik R en Michiel. Er werd gespeeld met de aangepaste regel voor het laatste grote gebied. Ronald I vertelde nog over de watertactiek, waardoor het nodig was deze regel toe te voegen. De overgebleven grote gebieden kunnen zo maximaal 20 punten per gebied opleveren. De anderen waren nog niet helemaal doordrongen van de gevolgen. Ronald I scoorde vrijwel geen punten met het claimen van gebieden, maar liet zien dat je met goed verplaatsen over het bord overal kon inbreken en punten mee kon scoren. Toch lag hij na het eerste deel op achterstand. In het tweede deel liet hij zien dat er met de grote gebieden toch flink wat punten te scoren zijn. Helaas voor hem was het niet genoeg, want Michiel kon het spel net te vroeg uitmaken. In zijn laatste beurt kon Thomas niet veel meer doen. Hij hield twee actiepunten over. Voor de vorm nam hij 2 fiches. Het was even schrikken voor iedereen bij de eindstand. Het zat wel erg dicht bij elkaar. Eindstand: Thomas 93, Erik R 93, Michiel 92, Ronald I 87. Thomas werd de winnaar, omdat hij 2 fiches had en Erik R maar 1. Wauw.

Michiel wilde ook graag Funkenschlag leren. De andere spelers van Mexica schoven graag aan. Ronald I verzorgde wederom de uitleg, maar maakte graag gebruik van de hulp van Enrico die in de buurt was voor enkele details. Het spel begon erg traag, omdat nog niet iedereen doorhad wat de mogelijkheden en onmogelijkheden waren. Ronald I en Erik R zaten elkaar in de weg bij het uitbreiden van het netwerk, maar Erik R kwam daar als beste uit. Michiel had de beste positie op het bord, maar kon er niet echt goed gebruik van maken. Erik R maakte een tussensprintje en breidde zijn netwerk flink uit. Ondertussen moest Thomas naar huis en aan Enrico de ondankbare taak om nog wat van de achterstand in te halen. Ronald I investeerde in een paar grote kolencentrales, maar moest tot zijn grote schrik wel erg veel betalen voor de benodigde kolen. In de volgende ronde bleek het probleem nog groter. Hij kon gelukkig nog wel kolen kopen. Voor Michiel bleef er niets meer over, waardoor een van zijn centrales in het geheel niet werkte. Daardoor werd hij laatste. Erik R werd met voorsprong eerste. Eindstand: Erik R 17, Ronald I 14, Thomas/Enrico 12, Michiel 11.

Thomas bij Mexica

Nu was het tijd om te eten. Chinees of pizza, iedereen liet het zich prima smaken en het was een mooie gelegenheid om even bij te kletsen met een aantal spelers. Ook Richard en Rob van Symbiose Games waren aanwezig en vertelden over hun toekomstplannen. Die klinken heel interessant. Patrick vertelde over het aankomende bordspellentoernooi van Ik Speel Met Groen.

Na het eten was er nog tijd voor twee niet al te lange spellen. Allereerst Colossal Arena. Opnieuw op verzoek van Michiel en opnieuw was Ronald I het slachtoffer om het uit te leggen. Voor Erik R was het ook nieuw. Sandra had het al eens gespeeld. Ronald I had het blijkbaar goed uitgelegd, want systematisch werden de strijders uitgeschakeld waar hij op bood. Sandra gaf nog een mooie voorzet om koploper Michiel aan te pakken, maar Ronald I kon hem niet inkoppen. Erik R maakte in zijn laatste beurt nog een foutje en steunde de verkeerde strijder. Daardoor ging de overwinning naar Michiel in plaats van naar Erik R. Eindstand: Michiel 12, Erik R 11, Sandra 5, Ronald I 1.

een overzichtje van de zaal

Er werd nog even gediscussieerd welk spel als laatste gespeeld zou worden. Uiteindelijk wilde iedereen wel Sint Petersburg spelen. Michiel wilde het graag nog een keer spelen en wist dat Ronald I dit ook wel zou willen spelen. Voor Erik R en Geert was het spel nieuw. Iedereen kocht in de eerste beurt 2 groene kaarten en Ronald I mocht bij de blauwe kaarten beginnen. Hij kon direct de aanwezige Sterrenwacht kopen, tot grote teleurstelling van Michiel. Ronald I vergat de Sterrenwacht echter te gebruiken. Foutje. De rondes daarna maakte hij er vooral gebruik van om groene kaarten te kopen. Zo bouwde hij aan een goede financiŽle basis. De anderen richtten zich vooral op punten, waardoor Ronald I op een flinke achterstand stond. Hij verzamelde echter wel de nodige edelen, maar deze zouden alleen niet voldoende zijn om te winnen. In de voorlaatste ronde kocht hij een groot gebouw en in de laatste ronde ook nog eentje. Nu kwam hij echt op stoom en met 8 verschillende edelen scoorde hij voldoende bonuspunten om toch de overwinning te grijpen. Naarmate het spel vorderde ging Erik R steeds langer nadenken, terwijl Michiel zijn bus nog moest halen. Er was de nodige aansporing nodig om tempo in het spel te houden. Michiel was teleurgesteld over zijn resultaat. Hij had zich nog zo voorgenomen om het spel beter te spelen. Hij bleef echter enthousiast over het spel. Geert was ook zeer te spreken over het spel. Eindstand: Ronald I 77, Geert 67, Michiel 54, Erik R 52. Toch nog een overwinning voor Ronald I.

Het was tijd om op te gaan ruimen. De dag zat er helaas alweer op. Met 41 spelers weer een geweldige opkomst. Het is nog niet bekend wanneer de volgende spellendag wordt georganiseerd.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005