Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 05-02-2005

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Seb en Leonie, 5 februari 2005

Hoe kon het ook anders, deze verjaardag zou ook met een spellendag worden gevierd. Vanaf 14.00u was iedereen welkom. Ronald I was de eerste die met een tas vol spellen binnenkwam, niet veel later gevolgd door Susanne. Ze had sinds 7 uur 's morgens in de rij gestaan voor kaartjes voor de komende U2 concerten en had enkele van de laatste kaarten weten te bemachtigen. Daarna kwamen ook Jeroen en Monique binnen en kon er met spelen worden begonnen. Seb en Leonie waren nog te druk met het ontvangen van de andere gasten. Lost Valley kwam op tafel. Ronald I verzorgde een korte uitleg voor Susanne, waarna er werd begonnen. Jeroen wilde het in ieder geval beter doen dan afgelopen donderdag. Hij kocht al heel snel een kano, maar kon die toch niet zo nuttig gebruiken als hij wel wilde. Iedereen ging zo'n beetje zijn eigen weg en er werd maar weinig bij elkaar gestolen. Monique ging voor een zeef, terwijl Ronald I een kar kocht. Susanne wist een winkeltje in de wildernis te vinden en daar hadden ze ook nog een kar. Ze had de nodige mijnen in de buurt en ook nog een houtzagerij. Daar moesten uiteindelijk wel kapers op af komen. Ronald I probeerde ook zoiets te vinden en slaagde daar gedeeltelijk in. Toen begon ineens de winter in te vallen en was er haast geboden. Monique bouwde uit wanhoop nog maar een mijn en zowel Jeroen als Ronald I stormden daar op af. Monique maakte en klein foutje, waardoor Ronald I de gelegenheid kreeg er nog een fiche uit te halen. Direct daarna was het winter en mocht Susanne geen beurt meer uitvoeren. Deze laatste zet had nogal wat consequenties. Eindstand: Susanne 20, Ronald I 20, Monique 18, Jeroen 11. Susanne had nu niet de alleenoverwinning en Ronald I werd gedeeld eerste in plaats van derde.

 

Lost Valley en Reef Encounter

Ronald I had Reef Encounter meegenomen, want Sandra kende het spel inmiddels en zou het uitleggen. Ze verving Susanne die wat anders ging spelen. Het uitleggen bleek echter niet zo makkelijk (Sandra was waarschijnlijk al te veel in carnavalsstemming met haar nagels in de verenigingskleuren gelakt) en Det werd opgetrommeld om te assisteren. Tijdens het spelen werden de spelregels echter nog regelmatig geraadpleegd. In Reef Encounter laten de spelers poliepen groeien op koraalriffen en claimen deze met hun garnalen. Als de groepen poliepen groot genoeg zijn gegroeid, kunnen ze worden opgegeten. Dit kan elke speler maximaal 4 keer doen, maar zodra iemand de vierde keer eet, is het de laatste ronde van het spel. Er zijn 5 soorten poliepen die elk sterker of zwakker dan een andere soort kunnen zijn en dit kan tijdens het spel nog veranderen. Zo kunnen poliepen andere poliepen opeten. Met behulp van deze poliepen kunnen de spelers weer actief uitvoeren. Aan het eind van het spel worden de opgegeten poliepen gewaardeerd op basis van hun sterkte ten opzichte van andere poliepen. Zo hangen alle spelonderdelen op de een of andere manier aan elkaar. Monique was hard op weg om voor de vierde keer te gaan eten, waardoor vooral Ronald I en Jeroen in paniek raakten. Jeroen moest ondertussen bij Det een spelletje uitleggen en toen hij terugkwam, vergat hij een groepje poliepen te eten. Dit zou hem uiteindelijk de overwinning kosten. Ronald I zag in dat hij niet veel kans meer maakte als het spel nog langer zou duren en hij probeerde de winst te pakken door het spel uit te maken. Eindstand: Monique 39, Jeroen 35, Ronald I 30, Sandra 28. Het spel liet een beetje gemengde gevoelens achter. Er zat op zich een leuk spelmechanisme achter, waar veel uit te halen is, maar wellicht door de drukke omgeving, konden de spelers zich daar niet op concentreren. Er werd een beetje plichtmatig gespeeld en Monique had niet echt een idee hoe ze had gewonnen. Het spel zal nogmaals geprobeerd moeten worden om tot een goed oordeel te komen. Waarschijnlijk zit er meer in dan er nu uit kwam. Daar kwam tevens bij dat tijdens het spel ook pizza's en friet werden uitgedeeld. Iedereen at zijn buikje rond van de verschillende soorten pizza's.

Sandra geniet zichtbaar van de pizza

Sandra en Enrico hadden het nieuwe Ravensburger spel Australia gekocht in Utrecht en hadden het meegenomen. Het werd direct door diverse groepen uitgeprobeerd en het viel in de smaak. Voor Ronald I hadden ze nog een kwartetspelletje meegenomen dat hij nog niet had, met Duitse supermarkt reclames. De cadeautjes voor Seb en Leonie werden gedurende de dag gegeven en vaak werd het spel meteen ook gespeeld, zoals Sint Petersburg of Ticket to Ride.

Australia

Om even bij te komen van de inspanningen werd een kort spelletje Hick Hack in Gackelwack gespeeld. Willem deed ook mee, maar meer omdat hij in gesprek was met Sandra. Ze speelden dan ook maar wat kaarten zonder er echt bij na te denken. Jeroen en Ronald I waren een stuk scherper en ze scoorden dan ook veel punten. Het verschil viel in het voordeel van Jeroen uit, omdat hij iets meer dobbelgevechten wist te winnen. Eindstand: Jeroen 48, Ronald I 43, Sandra 28, Willem 28, Monique 18. Sandra en Willem vonden het maar een geluksspelletje. Een ander kort spelletje dan maar ? Drahtseilakt. Er werd besloten drie rondjes te spelen. In de eerste ronde vielen er flinke klappen, vooral in de laatste paar beurten kreeg iedereen veel staafjes. Jeroen wist het beperkt te houden tot 3, de anderen kregen maar liefst 8 tot 11 staafjes. In de tweede ronde kregen Ronald I en Willem weer 8 tot 10 staafjes. In de derde ronde kreeg Willem er nog eens 5 en alleen Sandra had er 1. De rest had 0. Eindstand: Jeroen 4, Sandra, 10, Monique 12, Ronald I 19, Willem 22.

List ende Bedrogh

Willem wilde graag Diplomacy doen en Rutger en Ronald I waren gewillige slachtoffers. De keuze viel op de kaart van de Lage Landen in de vorm van List ende Bedrogh. Ronald I mocht als eerste kiezen en hij ging voor Luxemburg, Willem koos Vlaanderen, Rutger koos Munster en Gelre, Willem Holland en Ronald I ten slotte Gulik. De laatste provicie bleef neutraal. Ronald I had een superstart, terwijl Rutger en Willem elkaar direct in de haren vlogen. Ronald I kon Rutger gemakkelijk van zich afhouden, terwijl het met Willem telkens stuivertje wisselen was. Het was echter Ronald I die daar het meeste mee opschoot. In het noorden maakte Willem een foutje, waardoor Rutger ook vaste grond onder de voeten kreeg. Na vier jaar werd besloten te stoppen. Ronald I had een prachtige stand en Rutger stond ook niet slecht. Willem stond op instorten. Eindstand: Ronald I Luxemburg 10+Gulik 6, Rutger Munster 6+Gelre 6, Willem Vlaanderen 7+Holland 2. Inmiddels werd Rob overgehaald om Diplomacy eens te proberen. Na lang twijfelen gaf hij zich gewonnen. Ronald I verzorgde de uitleg en hij pikte het snel op. Det wilde direct een foto maken van de introductie van Rob in Diplomacy. Rob kreeg Engeland toebedeeld, Ronald I Oostenrijk/Frankrijk, Willem Duitsland/Turkije en Rutger Rusland/ItaliŽ. Willem wilde met Ronald I een massale aanval op Rusland doen. Ronald I wilde wel meedoen, maar in het najaar ging hij niet vol mee. Dat had nogal gevolgen. Rusland had zelfs een build. Ronald I deed het veel beter met 3 builds voor Frankrijk en 2 builds voor Oostenrijk. Rob deed het niet slecht met 2 builds voor Engeland. Ronald I speelde vervolgens niet op zeker verder, maar probeerde enkele onverwachte dingen uit. Deze pakten niet zo best uit en langzaam maar zeker stortte zijn rijk in. Rutger kreeg inmiddels met enig geluk alles weer op orde en was duidelijk aan het winnen. Na vier jaar werd er ook hier gestopt. Rob had een goed beeld gekregen van het spel en had zich goed staande weten te houden. Hij hoorde het gekonkel van de anderen aan tafel met een glimlach aan. Eindstand: Rutger Rusland 7+ItaliŽ 6, Rob Engeland 6, Willem Turkije 5+ Duitsland 3, Ronald I Frankrijk 5+Oostenrijk 2.

Rob buigt zich over Diplomacy

Tot slot van de avond nog een kort spelletje Land Unter. Voor Willem en Danny was het nieuw. Seb en Rob hadden het al eerder gespeeld. Seb had zijn avond, want hij scoorde aan de lopende band punten. Danny kreeg het spel ook steeds beter onder de knie en dacht in de laatste ronde gemakkelijk de tweede plaats te kunnen pakken. Eťn klein foutje (of was het pech) zorgde er echter voor dat hij -1 scoorde. Eindstand: Seb 20, Ronald I 11, Danny 10, Rob 9, Willem 7.

Gaston, Sacha, Sanne, Det en Rob bij Santiago

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005