Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 29-01-2005

Titel (5K) Verslag

Spellenavond, Beesd, 29 januari 2005

Ter vervanging van de locatie in Asperen werd de spellenavond nu in een winkel gehouden: Games & Vision in Beesd. Maar voor het zo ver was, ging ik eerst op bezoek bij Sandra en Enrico in Den Bosch. Toen ik daar in de middag aankwam, werd er al druk gespeeld. Vincent was ook aanwezig en Funkenschlag lag op tafel met nog een beurt of 3 te gaan. Nadat ze klaar waren onderzochten we de spellenkast en kwamen uiteindelijk op Giganten uit. Dat was lang geleden. Daarin bouwen de spelers boortorens en vervoeren de olie met hun trein. Er is maar beperkte opslagcapaciteit, dus iedereen probeert zijn olie te verkopen, voordat de tanks overlopen.

Ik had in het begin erg veel geluk dat ik twee rijke oliebronnen vond. De anderen moesten wat langer zoeken. Het lukte me echter niet goed om de olie te verkopen. Ik wist één van de koersen flink op te drijven en had de nodige certificaten gespaard, zodat ik een gok wel aandurfde om 5 olie in een opslagtank te stoppen in de veronderstelling dat ze verkocht konden worden. Groot was mijn teleurstelling, toen ik 1 certificaat te kort kwam om ze te verkopen. Daar werd me toch zeker $ 15.000 door de neus geboord. Gelukkig kon ik de certificaten later nog inzetten. Enrico had enkele malen de gelegenheid om de treinen van de anderen achteruit te sturen en langzaam maar zeker begon dat een probleem te geven. Enrico had in het begin enkele goede opbrengsten gehad en wist het nu goed uit te zingen. De grootste concurrent leek nu Vincent te zijn, die ook nog de meeste in werking zijnde oliebronnen had. Sandra's aandacht was enigszins afgeleid door haar kookwerkzaamheden in de keuken. De zwarte locomotief kwam 1 veld te kort om het spel te beëindigen. Aangezien het eten echter zo goed als klaar was, werd besloten dit de laatste beurt te laten zijn. De eindstand kon worden opgemaakt. Tot ieders verrassing bleef Enrico Vincent nog voor. Eindstand: Enrico $ 85.500, Vincent $ 81.000, Ronald I $72.000, Sandra $ 60.500. Een alleraardigst spel dat eigenlijk veel te weinig op tafel komt. Deze tafel werd trouwens snel vrijgemaakt voor een heerlijke maaltijd met bloemkool, gehaktbrood en spruitjes met spek. Iedereen liet het zich prima smaken. Complimenten voor de kokkin.

Bianca H en Enrico bij Piracy

Daarna was het tijd om richting Beesd te vertrekken. Toen we daar aankwamen, kwam Bianca H ook net aanrijden. Binnen werd al gespeeld aan diverse tafels. De Games & Vision winkel was ruim opgezet met veel speeltafels. Aangezien iedereen al aan het spelen was, schoven we bij elkaar aan tafel en moest er een spel voor ten minste 5 spelers worden gekozen. Ik had o.a. Piracy meegenomen en dat was bij nog niet iedereen bekend. Een uitleg was dus nodig, maar daarna kon er worden begonnen. Het spel begon wat traag en kabbelde daarna gestaag voort. De zilvervloot kwam veel te vroeg in het spel, waardoor niemand de aanval probeerde. Helaas kom het kaartje dan niet meer in de stapel, zodat het veel te lang duurt, voordat er weer een zilvervloot komt. Iedereen was inmiddels veel te druk bezig met het uitbreiden van het eigen schip. Daarna kwamen de twee piratenjagers in het spel en werd het lastig om rustig te varen. Even leek het erop dat het spel toch wel erg lang zou gaan duren, maar toen kwam Vincent op gang en ook Sandra had aardig wat kapitaal en beruchtheidspunten opgebouwd. Ik schoot ondertussen flink op met mijn C-missie en als ik onderweg nog een prijsscheepje zou kunnen verschalken, zou ik ineens voldoende goud voor de overwinning kunnen hebben. Ik had een sterk en snel schip, dus maakte me geen zorgen om de piratenjagers. Dat ging lang goed, totdat ik een slechte beurt had en mijn hele lading aan hen moest afstaan. Ik zou nu nog voor de tweede plaats kunnen gaan. Vincent kondigde keurig aan dat hij de volgende beurt zou gaan winnen, dus deed iedereen een wanhoopspoging. Bianca H versloeg het volbeladen schip van Enrico, ik bracht mijn goud nog snel naar een piratenhaven en Sandra overviel een piratenhaven, zodat ze niet meer berucht was. Vincent maakte het inderdaad uit. Eindstand (beruchtheidspunten): Vincent 45 (5), Sandra 38 (0), Ronald I 27 (7), Bianca H 19 (6), Enrico -4 (4). Even tijd voor een korte pauze.

close up van Piracy

Sandra kon ergens anders aanschuiven voor Alhambra, maar de rest was nog aan het spelen. Met z'n vieren kozen we toen maar voor Kingdoms. Dat is hetzelfde als Auf Heller und Pfennig, maar dan in een ander jasje. Om beurten leg je een tegel of een kasteel op het bord. Als het bord helemaal vol ligt, worden er punten gescoord. De kastelen zorgen voor vermenigvuldigfactoren, de tegels voor plus- en minpunten en voor speciale effecten. De eerste ronde liep dramatisch voor mij en ik had eigenlijk al een onoverbrugbare achterstand. Bianca H deed het geweldig en scoorde erg hoge bedragen. De tweede ronde was voor Enrico, maar ook Vincent wist nu nog wel wat te scoren. In de laatste ronde moest ik maar wat gokken en begon al snel met mijn hoge kastelen. Ik wist er nog wel een positieve score uit te halen, maar erg veel zoden zette het niet aan de dijk. Bianca H won ruimschoots. Eindstand: Bianca H 194, Enrico 178, Vincent 150, Ronald I 138.

Sint Petersburg en Puerto Rico aan andere tafels

Het was inmiddels al half één. Tijd dus nog voor een kort spelletje Leapfrog. Niemand wilde aanschuiven voor de laatste twee plaatsen, dus speelden er twee neutrale kikkers mee. In de eerste ronde eindigde ik aan kop en scoorde 6 punten. Vincent en Bianca H wisten allebei een steen te veroveren. Nu had iedereen het mechanisme een beetje in de gaten en de tweede race verliep al heel anders. Ik eindigde opnieuw op kop, maar dat was nu juist niet de bedoeling. Het leverde me wel een punt op. Enrico stond nu met 9 punten op kop, maar hij was de enige zonder steen. De laatste ronde was erg lastig, omdat niemand in de braadpan wilde eindigen. Voor Vincent liep dat verkeerd af, tot zijn grote teleurstelling. De overwinning ging dit keer naar... geel, de neutrale kikker. Dat alles erg dicht bij elkaar bleef, bleek wel uit de eindstand. Eindstand: (Geel) 13, Bianca H 12, (Oranje) 11, Enrico 11, Ronald I 10, Vincent X (11). De andere spellen waren inmiddels ook ten einde en de spelers verlieten een voor een het pand. Er werd nog even nagepraat over de locatie en over de komende Snowgame, maar toen namen we toch ook afscheid. Een mooie locatie en volgende keer met wat meer andere spelers spelen...

 

een overzichtje van de speelgelegenheid

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005